bonensalade met plat brood, hummus en basilicum dip

bonensalade met plat brood, hummus en basilicum dip

Wij zijn gek op bonen en deze bonensalade is ideaal en gemakkelijk om te maken. Bonen zijn lekker maar ook heel gezond. Omdat wij plantaardig eten, zijn bonen een belangrijke aanvulling op ons dieet. Bonen zijn namelijk een goede bron van eiwitten. Ook bevatten ze veel vezels, hebben ze een lage glycemische index, zijn glutenvrij en bevatten weinig vet. 

Bonensalade

En er zijn zoveel soorten bonen, in verschillende kleuren en maten. Kikkererwten, zwarte bonen, witte bonen, bruine bonen, kidneybonen en linzen zijn enkele soorten. Maar er zijn er veel meer. Peulvruchten zijn heel handig om als basis te gebruiken voor een gezonde maaltijd. Bonen uit pot of blik zijn klaar voor gebruik en zijn net zo gezond als verse bonen. De bonen worden bij beiden gekweekt en gekookt. Je moet ze alleen even goed afspoelen onder de kraan, zodat eventueel toegevoegd zout verdwijnt.

In dit recept heb ik een makkelijke en snelle bonensalade gemaakt met kikkererwten, zwarte bonen, mais, rode paprika en rode ui. Koriander is een heerlijke toevoeging. Verder is de salade op smaak gebracht met limoensap, agave siroop (niet te veel) en een goede olijfolie. Binnen 10 minuten heb je deze voedzame eiwitrijke salade klaar.

Plat brood van quinoameel

De bonensalade is al een maaltijd op zichzelf, maar ik heb deze gecombineerd met zelfgemaakt plat brood en dipsausen. Het brood bestaat uit volkorenmeel en quinoameel. Erg voedzaam en vol vezels. Het quinoameel heb ik bij de Aldi gekocht maar is overigens ook te koop bij bijvoorbeeld de Ekoplaza. Indien je geen quinoameel kunt vinden is volkorenmeel ook een goede optie. Eerst maak je het deeg, dan draai je er ballen van en vervolgens rol je ze plat en bak je ze in de koekenpan. Binnen enkele minuten heb je vers plat brood op tafel. 

Dips

De broodjes besmeer je met dipsauzen. Die kun je heel simpel snel zelf maken. Een frisse dip van avocado, basilicum, olijfolie, limoensap, yoghurt en knoflook is echt heerlijk. Hummus, harissa, limoensap en olijfolie vormen de basis voor de andere dip. Super toch?! Het maken van deze dipsauzen is echt de moeite waard, want het ze combineren heel erg goed met de bonen. Zet de bonensalade, het brood en de dips op tafel en smullen maar! Leuk om gezellig samen te eten.

Ingrediënten bonensalade

Bonensalade

  • Zwarte bonen, blik van 400 gram
  • Kikkererwten, blik van 400 gram
  • Mais, blikje van 200 gram
  • Rode paprika
  • Rode ui
  • Verse koriander
  • Sap van een halve limoen
  • Eetlepel agave siroop
  • 2 eetlepels olijfolie

Plat brood

  • 100 gram spelt bio volkorenmeel
  • 100 gram quinoameel, (deze heb ik gekocht bij de Aldi). Je kunt ook volkorenmeel gebruiken
  • 120 ml lauwwarm water

Hummus dip

  • 3 eetlepels hummus
  • Theelepel harissa
  • Scheutje olijfolie
  • Beetje verse limoensap

Avocado basilicum dip

  • 2 kleine avocado’s of 1 grote
  • 3 eetlepels soja yoghurt
  • Beetje verse limoensap
  • Scheutje olijfolie
  • Teen knoflook
  • Hand verse basilicum
  • Snuf peper en zeezout
Bonensalade met plat brood, hummus en basilicum dip • errer.nl
bonensalade met plat brood, hummus en basilicum dip

Bereiding bonensalade

  1. Indien je de broodjes zelf maakt en geen kant en klare broodjes koopt, start je hiermee. Doe het volkorenmeel en de quinoameel bij elkaar. Voeg het water toe en kneed tot een deegje. Terwijl ik aan het kneden was vond ik het deeg nog te nat, dus ik heb er nog iets volkorenmeel bij gedaan. Dit moet je even goed aanvoelen. Het deeg mag niet plakken, maar moet wel soepel blijven. Maak hier 6 ballen van en maak ze plat met een deegroller. Maak ze niet zo dun als een tortilla wrap maar laat ze iets dikker. Bak ze nu stuk voor stuk in een koekenpan zonder olie.
  2. Pak nu de keukenmachine. Voeg de avocado’s, yoghurt, limoensap, olijfolie en verse basilicum toe. Voeg ook een snuf peper en zeezout toe en pers de knoflook uit. Mix dit tot een gladde dip en doe de saus in een kommetje.
  3. In een ander kommetje voeg je de hummus, harissa, olijfolie en limoensap toe. Roer goed door en zet opzij.
  4. Vervolgens maak je de bonensalade. Doe de mais, zwarte bonen en kikkererwten in een vergiet en spoel goed af. Laat dan uitlekken. Snij de paprika in stukjes en de ui in dunne ringen. Doe dit samen met de bonen in een grote schaal en voeg verse koriander, limoensap, agave siroop en een scheut goede olijfolie toe. Schep alles goed om.
  5. Nu kun je serveren. Iedereen kan zelf lekker de broodjes smeren en beleggen aan tafel. Het brood kun je nog in stukken scheuren. Deze maaltijd is om van te smullen!

Tips voor bij de bonensalade

  • In plaats van plat brood is de bonensalade ook heerlijk met tortillachips. Voor een gezondere optie kun je in plaats van tortillachips kiezen voor quinoa of zilvervliesrijst.
Bonensalade met plat brood, hummus en basilicum dip • errer.nl
bonensalade met plat brood, hummus en basilicum dip
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze reisverhalen