Lasagne pompoen spinazie

Lasagne pompoen spinazie

Het is weer tijd voor een heerlijke lasagne. Met pompoen, spinazie en lasagnebladen op basis van linzen. En, niet onbelangrijk, met een volkoren bechamelsaus. Volkoren? Jazeker, dat kan gewoon. In plaats van bloem gebruik je gewoon volkorenmeel. Appeltje-eitje!

Wij zijn dol op ovenschotels, en met name lasagne. Deze lasagne is heel smeuïg. De pompoen wordt gestampt en hier gaat tomatensaus en spinazie doorheen, een mooie saus is geboren. Aangevuld met lagen lasagnebladen en een volkoren bechamelsaus. Ik garneer de lasagne met geroosterde zonnebloempitten en edelgistvlokken. Wij eten er met z’n tweetjes twee dagen van, fijn dat je een dagje niet hoeft te koken.

  • Ingrediënten

Pompoen/spinazie saus

  • 1 flespompoen in stukjes, schillen is niet nodig
  • Spinazie uit de diepvries, 900 gram
  • Lasagnebladen op basis van linzen (of volkoren), ik heb 15 bladen gebruikt
  • 2 blikken van 400 gram tomatensaus met stukjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui gesnipperd
  • Zonnebloempitten
  • Edelgistvlokken of geraspte vegan kaas naar keuze

Bechamelsaus

  • 45 gram plantaardige boter
  • 50 gram volkoren tarwemeel
  • 500 ml plantaardige koude melk (ik gebruikte amandelmelk)
  • 1 theelepel nootmuskaat
Herfst lasagne met pompoen en spinazie • errer.nl
  • Bereiding
  1. Neem een grote kookpan, voeg een scheutje olie toe en fruit de ui aan, pers de knoflook erboven uit en voeg de pompoen na enkele seconden toe. Roer goed en voeg dan een koffiekopje met water erbij. Zet het vuur nu lager en doe de deksel op de pan, zodat het gaat sudderen. Roer af en toe tussendoor.
  2. Ga nu in een andere pan de spinazie verwarmen totdat deze klaar is. Dan kan het vuur ook uitgezet worden. Voeg nu de tomatensaus bij de spinazie en roer even.
  3. Als de pompoen intussen zacht is geworden ga je deze pureren, dit kan gewoon met een stamper. Voeg het spinazie mengsel hierbij, voeg gemalen peper toe en roer goed door.
  4. Zet nu de oven op 200°c en pak een grote ovenschaal, vet deze in.
  5. Nu gaan we de bechamelsaus maken. Neem een klein pannetje, liefst met dikke bodem. Smelt de boter op laag vuur, laat deze niet verkleuren. Voeg het meel toe en klop dit met een garde tot een dik papje, verwarm een paar minuten terwijl je blijft roeren. Er ontstaat nu een roux.
  6. Zet het pannetje even van het vuur en voeg een deel melk toe, roer goed met de garde. Zet de pan weer op het vuur en voeg rustig in delen de resterende melk toe, terwijl je goed blijft roeren met een garde. De saus gaat nu binden. Voeg de nootmuskaat toe. Zodra de saus gebonden is, laat je de saus 10 minuutjes op een laag pitje sudderen, dan zal de saus gaan indikken, kijk wat voor jou de gewenste dikte is. Als de saus klaar is zal hij snel dikker worden en verschijnt er een velletje. Voeg dan weer iets melk toe en roer goed door.
  7. Nu kunnen we laagjes maken. Maak eerst een laagje pompoensaus, daaroverheen een laagje bechamelsaus, vervolgens lasagnebladen en dan begin je weer met de pompoensaus. Elke saus krijgt ongeveer 3 of 4 lagen en je eindigt met de bechamelsaus.
  8. Nu zet je de schaal in de oven voor 30 tot 40 minuten. Controleer even wanneer de lasagnebladen zacht zijn.
  9. Intussen rooster je de zonnebloempitten in de koekenpan.
  10. Haal de lasagne uit de oven en garneer met de zonnebloempitten en edelgistvlokken.
  • Tips
  • In plaats van edelgistvlokken kun je ook vegan kaas gebruiken. Voeg deze toe alvorens de lasagne in de oven gaat. 
  • Leg de flespompoen plat, snij de zijkanten eraf en snij er nu plakken van, leg een plak plat neer en snij vervolgens de pompoen in stukjes. Dit vind ik de gemakkelijkste manier om een pompoen te snijden. Ook kun je kant en klare stukjes kopen.
Lasagne met pompoen en spinazie • errer.nl
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Errer

Errer

Errer (uitgesproken als èrréé) komt uit het Frans en staat voor reizen, dwalen, zwerven. We willen een leven creëren dat reizen en werken combineert. De rug toe keren naar de sleur en de ‘9 tot 5’ mentaliteit. Herinneringen maken in plaats van dingen verzamelen. Een gezonde en duurzame manier van leven. Veganistisch eten is onderdeel van deze levensstijl. Nieuwsgierig? Probeer dan onze recepten en lees onze reisverhalen.

Klik op foto om onze feed te zien