Ocho Rios, Jamaica

we arriveerden laat in de avond op Montego Airport en we hadden dichtbij het vliegveld al een hotelovernachting geboekt van tevoren. Ons plan was om Montego Bay over te slaan en de volgende ochtend direct door te reizen naar Ocho Rios. Na onderzoek op het Internet en het lezen van diverse reiservaringen besloten we dat Montego Bay te toeristisch zou zijn en niet de moeite waard.

Van Montego Bay naar Ocho Rios

De volgende ochtend waren we erg moe van de lange reis vanaf Amsterdam en met onze backpacks op onze rug gaan we op zoek naar een taxi. We wisten dat we een route taxi moesten nemen en niet een ‘normale’ taxi, omdat deze erg duur zijn. We vragen enkele taxichauffeurs wat het kost om ons naar Ocho Rios te brengen en de goedkoopste prijs was 12.000 JMD, dit is ongeveer €85. We waren verbaasd over de prijs, maar het kon ons op dat moment niets schelen. We wilden gewoon naar Ochi. In 1,5 uur bracht de chauffeur ons naar onze vooraf geboekte B&B voor 2 nachten. Dit was de eerste en de laatste keer dat we een route taxi zouden nemen voor zo’n lange rit.

Die avond dronken we wat biertjes met twee reizigers uit Californië die ook in de B&B verbleven en zij vertelden ons over de Knutsford bus. Vanaf Ochi reisden we dan ook verder met deze bus die veel goedkoper is en waarbij je tickets online boekt en betaald, ideaal.

Wanneer we aankomen in Ochi, willen we gewoon chillen op het strand en iets eten. Na een kleine wandeling vanaf onze B&B vonden we een leuke buitenbar aan de straat waar we verse vis ”on the go” kochten. We lopen verder langs de weg, maar het viel ons op dat er nog niet echt stranden te zien waren om even te zwemmen. Veel stranden zijn privé op het eiland of horen bij hotels waar je dan geen toegang toe hebt.  

Ocho Rios, Jamaica

Wanneer we aankomen in Ocho Rios, ook wel Ochi genoemd door de Jamaicanen willen we gewoon chillen op het strand en iets eten. Na een kleine wandeling vanaf onze B&B vonden we een leuke buitenbar aan de straat waar we verse vis ”on the go” kochten. We lopen verder langs de weg, maar het viel ons op dat er nog niet echt stranden te zien waren om even te zwemmen. Veel stranden zijn privé op het eiland of horen bij hotels waar je dan geen toegang toe hebt.  

Orcho Rios, Jamaica • errer.nl
Ocho Rios

Dunn’s River Falls, Ocho Rios, Jamaica

De volgende dag bezoeken we de Dunn’s River Falls in Ocho Rios. Deze watervallen zijn een populaire atttractie in Jamaica en we wilden dit met eigen ogen zien. We nemen een route taxi en wanneer we arriveerden waren er maar een handvol toeristen, yes! Het was nog niet eens open. Entree is 25 USD en voor Jamaicanen ongeveer €7,-. De watervallen zijn 55 meter hoog en 180 meter lang. De Dunn’s River Falls worden gevoed door bronwater en het water vloeit rechtstreeks in de zee. 

Het water is erg koud en als je ze wilt beklimmen heb je waterschoenen nodig. We zagen toeristen in grote groepen in een lange rij de watervallen beklimmen met een gids voorop en waarbij iedereen elkaars hand vasthield. De watervallen zijn omringt met veel tropisch groen en het is er mooi, maar erg toeristisch. Als je de beklimming wilt doen, verwacht je gids een fooi en er is een fotograaf die foto’s neemt. Neem zelf een waterproof camera mee of een waterdicht zakje die je om je telefoon kan doen en maak zelf foto’s. Indien je afziet van de klim, kun je langs de watervallen een trap beklimmen. Ook kun je relaxen op het mooie strand. 

Na de watervallen gezien te hebben, moet je om de uitgang te bereiken door een markt lopen met allemaal winkeltjes waar ze veel van hetzelfde verkopen. Hier word je constant lastig gevallen door verkopers en ze kunnen behoorlijk agressief zijn. 

Tips Dunn’s River Falls, Ocho Rios, Jamaica

  • Ga heel vroeg, zorg ervoor dat je er om 08:30 bent! Na 09:00 loopt het park vol met toeristen, vooral wanneer er een cruise ship arriveert in Ocho Rios.
  • Als je de beklimming wilt doen, doe dit dan niet met een gids. Dan moet je dit in een grote groep doen waarbij je elkaars hand vasthoudt als kleine kinderen.
Dunn's river falls, Ocho Rios, Jamaica • errer.nl
Dunn’s River Falls
Dunn's river falls, Ocho Rios, Jamaica • errer.nl
Dunn’s River Falls
Video afspelen

007 James Bond Beach

Na de watervallen nemen we een route taxi naar James Bond Beach  in Oracabessa. James Bond Beach is ongeveer 16 km vanaf de watervallen en is ongeveer 30 minuten rijden. We moesten kiezen tussen de Irie Blue Hole, het Bob Marley Mausoleum in St. Ann’s Bay of James Bond Beach. Het Bob Marley Mausoleum is verder weg dus we besloten om naar James Bond Beach te gaan omdat we in Port Antonio al een Lagoon zouden bezoeken. De autorit naar James Bond Beach langs de kust is prachtig.

Orcho Rios, Jamaica • errer.nl
Ocho Rios

Vergane glorie

James Bond Beach heeft een bar en een restaurant. Hier werden concerten gehouden door internationale artiesten zoals Rihanna, Ziggy Marley en Lauryn Hill. Ian Fleming woonde hier en schreef zijn boeken hier, zijn huis Goldeneye is nu een exclusief hotel. We dachten dat dit de moeite waard zou zijn om dit gebied te bekijken, maar het was eigenlijk een teleurstelling. Je kunt Ian Fleming’s villa niet eens zien vanaf het strand en het hotel mag je niet bekijken als je er niet verblijft.

We raden je niet aan om James Bond Beach te bezoeken. Hele harde muziek, je kunt niet naar het Goldeneye resort lopen en het zag er niet onderhouden uit. Het was verlaten en we zagen ook bijna geen andere bezoekers. Je hebt wel een prima klein strandje, maar dat is het niet waard.

We besloten om een paar Red Stripes te drinken bij de Moonraker bar en te genieten van het moment. Ik weet dat we niet echt positief zijn, maar dit is onze ervaring. De entree is 700 JMD per persoon, dit is ongeveer €5,-. Pas hier ook op voor taxichauffeurs die veel te veel vragen voor een rit.

James Bond strand, Jamaica • errer.nl
James Bond Beach
Moonraker bar, James Bond strand, Jamaica • errer.nl
James Bond Beach
Moonraker bar, James Bond strand, Jamaica • errer.nl
Moonraker bar, James Bond Beach

Onze ervaring in Ocho Rios

Ocho Rios was niet onze favoriete bestemming in Jamaica. De plaats was veel toeristischer dan Port Antonio en Treasure Beach. Ons advies is om hier een paar dagen te blijven om dagtrips te maken, maar dan verder te trekken. Kijk uit voor agressieve verkopers en gidsen die je af willen zetten, soms voelt het behoorlijk intimiderend. 

Tips vakantie in Ocho Rios

  • Dunn’s River Falls. Ga vroeg! Zorg ervoor dat je er om 08:30 bent en beklim de watervallen zelf indien je dit wilt doen. Entree 25 USD per persoon. Misschien zouden wij deze plek niet eens adviseren omdat het zo uitgemolken is.
  • Irie Blue Hole. We hoorden van andere reizigers dat dit een erg mooie plek is. Dus wij zouden hier nu voor kiezen in plaats van de Dunn’s River Falls. Rij door tot de officiële ingang en trek je niets aan van de nepgidsen die je overal belagen voor de ingang, deze laten je namelijk niet de echte Blue Hole zien. Eenmaal bij de ingang betaal je en krijg je een gids aangewezen, geef hem een fooi. Entree 2000 JMD, ongeveer €14,- per persoon.
  • Bob Marley Mausoleum. Entree 2000 JMD, ongeveer €14,-. Als je een enorme Bob Marley fan bent, zou je hier heen moeten gaan.
Orcho Rios, Jamaica • errer.nl
Ocho Rios
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Jamaica bezocht in februari 2019

@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze vegan recepten