pepernoten in de variaties verse gember en geraspte appel

pepernoten in de variaties verse gember en geraspte appel

De pepernoten (of eigenlijk kruidnoten) en chocolade letters liggen al een tijdje in de winkels. Wij kunnen een bakje pepernoten wel waarderen, maar zelfgebakken pepernoten zijn echt het lekkerst. En het leuke is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Gewoon een beetje uitproberen met smaken. Helemaal leuk om met kinderen te doen. Vroeger als kind hebben wij wel eens kruidnoten gebakken, maar daarna eigenlijk nooit meer en dat is best zonde want ze zijn zo lekker! Aangezien wij gember heerlijk vinden, hebben we pepernoten met gember gebakken. En appel vinden wij een lekkere combi met koekkruiden vandaar de appel variatie.

Het zijn gezondere pepernoten dan die je kant en klaar koopt in de supermarkt door het gebruik van volkorenmeel en palmsuiker in plaats van witte suiker en bloem. 

In dit recept maak je eerst een basisdeeg en vervolgens verdeel je deze in tweeën. In de variant met gember moet sojamelk aan toegevoegd worden anders is het deeg te droog. Bij het appel deeg hoeft dat niet. Als je alleen gember pepernoten wilt maken, neem je gewoon het basisdeeg in zijn geheel plus 6 theelepels geraspte gember en 4 eetlepels melk.

De kruidnoten zijn heerlijk knapperig geworden! De gember pepernoten zijn veruit het lekkerst vinden wij. Uiteraard moet je wel van gember houden. Maar als dat zo is, dan is dit recept een aanrader! De appel variant was iets smeuïger van binnen en de smaak van appel bleef eigenlijk een beetje achterwege. Ook ga ik de volgende keer minder suiker toevoegen, volgens ons kan het nog iets minder zoet en het is altijd een uitdaging om zo min mogelijk suiker te gebruiken vinden wij. We zijn benieuwd wat jij van dit pepernoten recept vind

Ingrediënten pepernoten

 • 250 gram volkoren speltmeel
 • 2 eetlepels koek en speculaaskruiden
 • 6 eetlepels palmsuiker
 • 90 gram gesmolten kokosolie
 • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
 • Snuf zout
 • 60 gram geraspte appel
 • 3 theelepels geraspte gember
 • 2 eetlepels plantaardige melk, ik had sojamelk gebruikt voor de kruidnoten maar het kan ook een andere plantaardige variant zijn
Pepernoten (kruidnoten) van volkorenmeel in 2 variaties • errer.nl
pepernoten in de variaties verse gember en geraspte appel

Bereiding pepernoten

 1. Pak een grote kom en doe hier het volkorenmeel in. Voeg ook de suiker, een snuf zout, de wijnsteenbakpoeder en de speculaas kruiden toe en roer goed door.
 2. Weeg de kokosolie af en laat het smelten. Ik zet het bakje gewoon even op een laag pitje op het fornuis, het smelt namelijk heel snel. Natuurlijk geen plastic bakje gebruiken.
 3. Voeg dan de kokosolie toe aan het meel en kneed dit in korte tijd tot een deegje en deel dit door tweeën, je komt uit op twee keer 212 gram. Eén deegje is voor de gember pepernoten en het andere deegje is voor de appel pepernoten.
 4. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 5. Neem een deegje en voeg de geraspte gember en 2 eetlepels sojamelk toe. Verwerk dit weer tot een deegje en start met kruidnoten maken. Het is even een klusje maar het werkt heel mediterend en voor kinderen is dit natuurlijk heel leuk om te doen. Leg de pepernoten op een bakplaat bekleed met een vel ovenpapier. Schuif de plaat in de oven en ga verder met de appel noten. Mits je die gaat maken natuurlijk.
 6. Bij het andere deegje voeg je de geraspte appel toe en kneed je dit weer tot een deegje. Maak hier weer balletjes van en leg op een nieuw vel ovenpapier. Als de gember noten klaar zijn, kun je het vel ovenpapier met de appel pepernoten zo op de bakplaat leggen en in de oven schuiven.

Tips pepernoten

 • Check je oven rond de 15 minuten, elke oven is anders. En wij houden van lekkere bruine pepernoten, yumm!
Pepernoten (kruidnoten) van volkorenmeel in 2 variaties • errer.nl
pepernoten in de variaties verse gember en geraspte appel
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze reisverhalen