Port Antonio, Jamaica – ongerepte natuur en droomstranden

Port Antonio, Jamaica – ongerepte natuur en droomstranden

Naar Port Antonio

Van Ochi reden we met de Knutsford bus naar Port Antonio. Het is ongeveer 2,5 rijden en kost 35 usd voor 2 personen. Tijdens de busrit werd er een Jurassic Parc film afgespeeld met het geluid zo ontzettend hard alsof iedereen in de bus doof was. Wie geeft er sowieso om deze film vragen wij onszelf af. Voor ons speelde de film zich buiten af, de omgeving was zo ontzettend mooi. Een bergachtige route waarbij droomstranden werden afgewisseld met ongerepte natuur.

We werden afgezet bij het Knutsford busstation en de dure charter taxi’s stonden al te wachten om een rit aan te smeren. ‘No, thank you’ zeiden we en we liepen een klein stukje verder om vervolgens daar een route taxi aan te houden. De bestuurder brengt ons naar het busstation van Port Antonio en we stappen direct over in een lokale minibus waar routetaxi op staat die pas vertrekt wanneer deze volgepakt is. Deze busjes vertrekken namelijk pas als ze echt stamp en stampvol geladen zijn. Het aantal zitplaatsen zegt helemaal niets, je kruipt bij elkaar op schoot en dan passen er ook altijd nog wel wat kratten en zakken met van alles en nog wat er in erbij. Alles is ‘no problem’.

Na ongeveer 20 minuten rijdt de bus richting onze bestemming, tenminste dat hopen we. De bestuurder weet helemaal niet waar hij moet stoppen voor ons, maar er is slechts één richting lijkt het. We kletsen met de locals en een jongeman vertelt ons over zijn werk. Enthousiast vertelt hij ons dat hij meubels ontwerpt van hout en hij laat ons foto’s zien van zijn producten. In Jamaica zie je overigens veel kunstenaars op straat die met de hand producten vervaardigen zoals houtsculpturen, rieten voorwerpen, aardewerk, hoeden etc.

Portland, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Portland, Port Antonio

Portland; groene jungle

Tijdens onze rit zien we dat we echt op het platteland zijn. Veel groen en bergachtig, anders dan de noordwestkust van Jamaica. Port Antonio is zo anders dan Negril en Montego Bay. Slechts enkele toeristen, kleine accommodaties of juist hele luxe hotels en ongerepte natuur. We weten nu al dat we het hier heel fijn gaan vinden.

Na ongeveer 10 minuten rijden vragen we de chauffeur of hij Polish Princess Guesthouse in Fairy Hill kent, de plaats waar we drie nachten verblijven. Het bleek dat hij al te ver had gereden. We rollen uit het volgepakte busje, lopen terug en zoeken naar het guesthouse. We zien eigenlijk helemaal niemand op straat om ernaar te vragen, maar gelukkig vinden we het na een stukje lopen in de enorme hitte. Fairy Hill is klein en er is verder vrij weinig te beleven, je komt hier echt voor de natuur en de rust. De locatie van het guesthouse is goed gelegen dichtbij verschillende attracties zoals Winnifred Beach en de Blue Lagoon.

Barbara, de eigenaresse, is een Poolse vrouw die verliefd is geworden op een Jamaicaan en samen hebben ze dit guesthouse gebouwd. Het is hier overigens erg betaalbaar om te verblijven en het is lekker kleinschalig, een echte aanrader. Ze verwelkomt ons vriendelijk en laat ons de kamer zien. Het ziet er schoon en aantrekkelijk uit. Het guesthouse heeft een grote patio met een uitzicht waar je u tegen zegt! Een groene bergachtige jungle. Hier zullen we wel genieten van onze ontbijtjes.

Porland jungle • errer.nl
Portland, Port Antonio

Winnifred Beach

Het is al laat in de middag wanneer we aankomen, maar we gaan nog even op verkenning. Na 30 minuten lopen in de jungle voelen we ons echt alleen op de wereld en dat is een fantastisch gevoel. Alsof hier nog nooit iemand is geweest en wij degene zijn die het gebied ontdekken. We vinden een steil pad door het bos dat ons leidt naar Winnifred Beach, een prachtig klein strandje met helder turquoise zeewater en op het strand zie je enkele kleinschalige barretjes en eettentjes die totaal geen luxe uitstralen maar een laidback vibe, precies waar wij zo op zoek naar zijn in Jamaica. Locals vertoeven hier graag, het is er niet druk en je hoeft ook eens geen entree te betalen.

Je kunt hier wel een kleine donatie doen voor het onderhoud van het strand, zeker doen. We kopen twee Red Stripes en genieten samen. Ik denk dat dit strand ons favoriete strand was op Jamaica, ik weet het eigenlijk wel zeker!

Polish Princess Guesthouse

Onze eerste dag in Fairy Hill starten we met een heerlijk ontbijt op de patio. Elke dag serveert Barbara een ander ontbijt en het is dus een verrassing wat het is. Nu kregen we pannenkoeken met fruit, yumm! Dit was de eerste keer dat we een verblijf inclusief ontbijt hadden in Jamaica en we waren zo blij dat we hier even niet naar op zoek hoefden. Het was namelijk soms best lastig om lekker en gezond eten te vinden op het eiland. Er zijn helemaal niet veel eettentjes te vinden als je buiten de steden zit. Hier proefden we ook voor het eerst Blue Mountain koffie, iets wat je echt moet proeven als je in Jamaica bent. Heel zacht van smaak, verrukkelijk!

Polish Princess Guesthouse, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Polish Princess Guesthouse
Polish Princess Guesthouse, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Polish Princess Guesthouse
Pannenkoeken ontbijt bij Polish Princess Guesthouse • errer.nl
Polish Princess Guesthouse

Monkey Island, Port Antonio

Na het ontbijt willen we de beroemde Blue Lagoon bezoeken. Vanaf ons verblijf kun je er gewoon heen lopen, ongeveer 20 minuten. En de Blue Lagoon doet zeker zijn naam eer aan, want het is fantastisch. Hier moet je zeker heen gaan wat ons betreft!

We waren de enige bezoekers op dat moment en zagen geen enkele toerist. Wel zagen we weer enkele sjacheraars die ons van alles wilden verkopen. We moesten dus even uitzoeken hoe we moesten lopen. Niemand die ons vertelde hoe we de Lagoon konden bereiken, erg jammer. Ik denk omdat ze ons eerst een bootritje richting Monkey Island wilden verkopen. Die boden ze ons direct aan namelijk. Het bootritje gaat door de Lagoon en vaart langs luxe hotels en villa’s van celebs. Voor 20 USD per persoon zou hij ons erheen brengen en ons ophalen wanneer we dat wilden. Het is een mooi eilandje, maar de Blue Lagoon zelf vonden wij meer de moeite waard.

Monkey eiland, Jamaica • errer.nl
Monkey Island

Blue Lagoon, Port Antonio

Nadat hij ons opgepikt had en ons weer op het vasteland had afgezet wilden we een sprong in de Blue Lagoon nemen. Maar je moet dus wel de weg weten. Eerst konden we niet de weg eromheen vinden, maar uiteindelijk liet een local ons het pad zien hoe we moesten lopen. Je moet vanaf de steiger door het water (kniehoogte) lopen, dan op een plateau klimmen en vanaf daar kun je verder lopen om de Lagoon heen. Hier kun je relaxen en in de Lagoon springen. 

Het is een hele mooie plek waar de Lagoon van verschillende tinten turquoise en blauw wordt omringt door groene jungle. Locals geloofden vroeger dat het bodemloos was, maar de diepte is maar liefst ongeveer 55 meter. Het water is een mix van zoet en zout en warm en koud. De Lagoon is verbonden met de zee en met natuurlijke waterbronnen. Het voelt bijzonder hier te zwemmen. 

De Blue Lagoon was ooit de filmset voor de film Cocktail met Cameron Diaz en Tom Cruise. De plaats was erg populair in de jaren 60. 

Boten van bamboo, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Blue Lagoon
Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Blue Lagoon
Mineralen bron naast de Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Blue Lagoon

Frenchman’s Cove, Port Antonio

In de middag lopen we richting Frenchman’s Cove, maar we realiseren ons dat het te ver is om dit te voet te doen vanaf de Blue Lagoon. We nemen de route taxi en na 10 minuten rijden zet hij ons af. De entree is hier 10 USD per persoon. Frenchman’s Cove is zeker een mooie plek en voelt als paradijs! Wit zand en turquoise water, de rivier vloeit over in de zee. Perfect om hier de rest van de dag te spenderen. 

Ondanks dat je hier even geweest moet zijn, vinden wij Winnifred Beach veel leuker. De sfeer is daar veel meer laidback en daar vind je de locals die gewoon willen relaxen met een koude Red Stripe. Frenchman’s Cove trekt de jetset aan en er hangt een arrogante verwaande sfeer wat ons betreft.

Frenchman's Cove, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Frenchman's Cove
Frenchman's Cove, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Frenchman's Cove
Frenchman's Cove, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Frenchman's Cove
Frenchman's Cove, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Frenchman's Cove

Ga zeker naar Winnifred Beach

Na wederom een stevig ontbijt van toast en roerei met vers fruit besluiten we om onze tweede dag te relaxen op Winnifred Beach, omdat dit een perfecte plek is om een hele dag te relaxen. Je kunt er snorkelen, rondlopen, rum drinken en vooral lekker eten. De eettentjes zijn een aanrader en je moet zeker een verse vis laten bereiden. 

Op het eind van de dag kiezen we een tentje uit en een vriendelijke Jamaicaan laat ons twee vissen zien. Hij vraagt of hij deze zal klaarmaken voor ons. Hij verzekert ons ervan dat ze vandaag gevangen zijn. We kijken elkaar aan en terwijl we lachen, zeggen we tegen hem dat wij die zeker willen proeven. Hij stoomt de vissen en gebruikt een hele hoop kruiden, en serveert deze met gebakken banaan en groenten. Zo lekker hebben wij nog nooit ergens vis gegeten. We betaalden voor de vis, 2 Red Stripes en 2 rum cola 1800 JMD, dit komt neer op ongeveer 15 euro, erg goedkoop dus.

Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Winnifred Beach, Port Antonio
Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Winnifred Beach, Port Antonio
Huisje op Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Winnifred Beach
Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Winnifred Beach
Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Winnifred Beach, Port Antonio
Winnifred Beach, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Winnifred Beach, Port Antonio

Ga naar Port Antonio!

Wij vinden Portland het mooiste gebied van Jamaica. De natuur is adembenemend, niet toeristisch en er hangt een fijne sfeer. Het gebied is relaxter en je voelt je er meer welkom dan op andere delen van het eiland. De Jamaicanen zijn er vriendelijker dan in Negril en de sjacheraars zijn er minder agressief. Natuurlijk zijn er wel toeristen in Portland, maar je ziet ze bijna niet. Tenminste, niet toen wij er waren. 

Activiteiten in Port Antonio

  • Blue Lagoon. Wanneer je aankomt bij de Lagoon, loop naar rechts en loop door het water. Daar kun je rondlopen en even gaan liggen en zwemmen
  • Winnifred beach. Geen entree en lekker eten. 
  • Frenchman’s Cove Beach. Entree 10 USD per persoon
  • Raften op de Rio Grande
  • Boston Bay Beach
  • Ga naar de Reach falls. Wij zijn er niet geweest, maar als je een auto hebt zou ik zeker gaan. Ongeveer een uur rijden vanaf Port Antonio

Slaap tips

Eet tips

  • Geniet van lokaal eten op Winnifred beach
  • Woody’s Low Bridge Place
  • Eet een pattie in het centrum van Port Antonio
Blue Lagoon, Port Antonio, Jamaica • errer.nl
Blue Lagoon, Port Antonio
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Jamaica bezocht in februari 2019

@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze vegan recepten