Pythagorion; levendige moderne stad in Samos

We rijden naar Pythagorion nadat we een bezoekje hebben gebracht aan Pyrgos en Koumaradei. Pythagorion is een levendige stad in Samos en ligt zo’n 3 kilometer van het vliegveld. Onderweg vanaf Chora zie je aan je linkerkant na het benzinestation ruïnes van een Romeins aquaduct. 

Wanneer je de stad binnenrijdt kun je de auto aan de rechterhand neerzetten, daar is een ruime parkeerplaats aan het strand. Hier kun je ook nog even een duik nemen voordat je Pythagorion gaat bekijken. Heel aangenaam als het zo enorm warm is.

Je merkt direct dat het hier drukker, toeristischer en moderner is dan in de rest van Samos, waar het in de dorpjes vaak erg rustig is. Dus als je vertier zoekt ben je in Pythagorion aan het juiste adres. 

Er wonen hier 1500 mensen en de haven, boulevard en de gezellige straatjes in de stad zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Het plaatsje is toeristisch, maar heeft zijn charme zonder twijfel weten te behouden. 

Ook is er een jachthaven waar plaats is voor 280 jachten, staat hier het grote beeld van Pythagoras en kun je door het bekende ‘’blauwe straatje’’ struinen.

Tips boulevard Pythagorion

  • Van mei tot half oktober zijn de meeste winkels in de stad van 09:30 tot ‘s avonds laat open, slechts enkelen sluiten in de middag.
  • Van juni tot september is de winkelstraat autovrij tussen 18:00 en 02:00. Het is dan verboden om hier te parkeren.
Straat in Pythagorion centrum, Samos • errer.nl
Pythagorion straatjes
Boom over straat in pythagorion, Samos • errer.nl
Straatjes in de stad

Pythagorion; de haven

De hoofdstraat met zijn vele winkeltjes, de terrasjes, cafeetjes, het blauwe straatje en het gezellige haventje zijn de grote trekpleisters van Pythagorion. Aan de boulevard kun je genieten van een drankje en Griekse specialiteiten op één van de vele terrasjes. 

Intussen zie je de vele vissersboten en jachten komen en gaan. Ondanks dat het toeristische stad is, vonden wij het er gezellig en authentiek.

Vanaf de jachthaven kun je diverse boottochtjes maken, naar bijvoorbeeld het strand Psili Amos of het eilandje Samiopoula. Ook kun je met een ferry naar eilanden als Patmos en Kalimnos en zelfs naar Turkije. 

Na 10 minuten wandelen over een onverharde weg langs de baai ten oosten van de haven bereik je de jachthaven van Pythagorion.

Haven van Pythagorion, Samos • errer.nl
Haven van Pythagorion

Pythagrorion; Pythagoras

De naam Pythagorion is ontstaan in 1955, vernoemd naar de geleerde Pythagoras. Eerst heette de stad Tigani en dat betekent braadpan, vernoemd naar de vorm van de haven. 

Pythagoras was een bekende geleerde in filosofie en wiskunde. 

Je kent vast wel de stelling van Pythagoras. 

Hij studeerde in gevangenschap in Babylon en nadat hij vrij was keerde hij op 56-jarige leeftijd terug naar Samos. Vanwege onenigheid met Polykrates die op dat moment regeerde, trok Pythagoras zich terug in het Kerkis gebergte en later vertrok hij naar Italië waar hij een filosofische school stichtte. 

Op de binnenste pier van Pythagorion staat een bronzen beeld van Pythagoras. 

Pythagoras beeld • errer.nl
Het bronzen beeld van Pythagoras in Pythagorion

Het blauwe straatje in Pythagorion

Het is even zoeken, want het ‘’blauwe straatje’’ ligt een beetje verstopt in Pythagorion. 

Het is leuk om hier even te wandelen en foto’s te maken, de bewoners hebben hier erg hun best gedaan met het overdrijven van voornamelijk blauwe decoratie. 

Het straatje is eigenlijk maar een steegje van zo’n 50 meter lang en je bent er snel doorheen, maar als je toch in de stad bent is het wel een aanrader. 

Wanneer je dit pittoreske straatje gaat bezoeken, struin dan verder de smalle straatjes de heuvel op en geniet van de Griekse sfeer en de mooie uitzichten over Pythagorion.

Blauw straatje in Pythagorion, Samos • errer.nl
Het ''Blauwe straatje'' in Pythagorion

Wat te doen in Pythagorion

  • Bezoek gratis de Logothetis burcht, die diende als verdediging en uitvalsbasis tijdens de Griekse revolutie, en bezoek gratis (dagelijks tussen 09:00 en 20:30) het klooster van Spiliani
  • Je kunt in Pythagorion een archeologisch museum bezoeken waar je vondsten uit de omgeving kunt bewonderen
  • De Efpalinio is een tunnel die diende om de stad tijdens belegering van drinkwater te kunnen voorzien en om de stad ongezien uit te kunnen komen. De tunnel is 1036 meter lang en heeft een diameter van 1,8 meter. Je moet niet claustrofobisch zijn. Als je de tunnel wilt bezoeken kun je vanaf Pythagorion richting Vathy rijden, en net na het centrum de eerste afslag links nemen. Je kunt een bezoek combineren met te tempel van Hera
  • Bezoek het 4 kilometer lange kiezelstrand van Potokaki dat ongeveer 3 kilometer buiten het centrum ligt en direct grenst aan het strand van Pythagorion en doorloopt tot aan Ireon
  • Combineer een bezoek aan de stad met een middag katten knuffelen bij Cat Rescue Samos, deze opvang voor zwerfkatten ligt dichtbij het vliegveld
Kapelletje in Pythagorion, Samos • errer.nl
Kapelletje in Pythagorion

Samos September 2019

lees onze aarde verhalen

maak onze vegan recepten