katten knuffelen bij Samos Cat Rescue

katten knuffelen bij Samos Cat Rescue

Ben je op vakantie in Samos breng dan een bezoek aan Samos Cat Rescue. Ben je een dierenliefhebber en in het bijzonder katten? Breng dan een middag door in de kattentuin en knuffel zoveel mogelijk katten als je kunt. Op deze manier kun je iets moois doen voor het eiland. Je combineert iets leuks met iets nuttigs. En geef natuurlijk ook een donatie zodat deze organisatie zijn goede werk kan blijven doen voor de zwerfkatten op Samos! Een bezoek aan deze kattenopvang geeft ontzettend veel meerwaarde aan je vakantie.

Tuin Samos Cat Rescue
De kattentuin

Het team Samos Cat Rescue

Samos Cat Rescue is een samenwerking tussen Griekenland (Greek Cat Rescue), Duitsland (Samos Katzenhilfe) en Nederland (Stichting Cat Rescue Samos). Het team bestaat uit verschillende nationaliteiten en iedereen verzet werk op vrijwillige basis. Het werk bestaat uit de opvang draaiende houden en het voeden en ondersteunen van de zwerfkatten op Samos. Ze werken nauw samen met de plaatselijke autoriteiten, bedrijven en dierenartsen. De kattenopvang bestaat sinds 2012.

Bank in tuin bij Samos Cat shelter • errer.nl
Samos Cat Rescue

Doelen Samos Cat Rescue

Doel 1 Samos Cat Rescue: Sterilisatie straatkatten

Op Samos zwerven enorm veel katten en dit hoort van oudsher ook bij Griekenland. Ze zoeken naar voedsel bij afval en er is geen enkele medische verzorging. De sterilisatie moet zorgen voor een gezonde en gecontroleerde populatie en een beter leven voor de katten. Een vrouwelijke kat en haar nakomelingen kunnen maar liefst zo’n 5000 katten voortbrengen in 4 jaar.

Alleen al in 2019 hebben ze ruim 800 Straatkatten kunnen steriliseren. De straatkatten, zowel man als vrouw worden gevangen, gesteriliseerd en teruggezet op de plaats waar ze vandaan komen, erg belangrijk. Op deze manier proberen ze de populatie onder controle te houden. Een gesteriliseerde kat kun je herkennen aan de ‘knip’ van het linkeroor, dit is een internationaal teken. Tijdens de sterilisatie wordt er een puntje verwijdert. Zo zijn de katten herkenbaar en worden ze niet opnieuw gevangen. Uiteraard worden de operaties verricht door erkende dierenartsen, vaak op vrijwillige basis.

Doel 2 Samos Cat Rescue: Medische verzorging

Medische behandeling van gewonde of zieke straatkatten en indien nodig opgevangen in de opvang is ook een onderdeel. Veel katten zijn verzwakt, ziek of gewond en ze proberen zoveel mogelijk katten te helpen. In de opvang bieden ze zorg aan geredde katten die langdurig ziek zijn.

Doel 3 Samos Cat Rescue: Voeren zwerfkatten

Op zoveel mogelijk plekken proberen de vrijwilligers van Samos Cat Rescue straatkatten te voeden in de winter. Van mei tot en met oktober zijn er veel toeristen op het eiland en hotels en winkels zijn open. Veel toeristen voeren de katten, zo hadden wij ook altijd kattenvoer bij ons als we op pad gingen. De straatkatten kunnen gemakkelijk aan eten en drinken komen, maar in de winter is het moeilijk om te overleven. Daarom worden de straatkatten zoveel mogelijk gevoerd op ‘voedingsstations’, deze zijn niet officieel omdat er triest genoeg kans op vergiftiging bestaat door mensen, want niet alle Grieken houden van de zwerfkatten.

Doel 4 Samos Cat Rescue: Adoptie

Adoptie van katten naar een nieuw huisje op Samos of elders in Europa is ook een doel van de organisatie. Als je geïnteresseerd bent, hou dan de website en facebook van Samos Cat Rescue in de gaten. De kat is dan minimaal 4 maanden oud, heeft een dierenpaspoort en is op gezondheid gecheckt.

Verder hebben ze een opvang waar katten zitten die niet meer terug kunnen naar waar het leven op straat dat ze daarvoor hadden. Dit zijn meestal katten die medisch behandeld zijn en zichzelf niet meer kunnen redden.

Ook informeren ze de lokale bevolking over het verzorgen van katten en proberen ze samen te werken met lokale overheden.

Samos Cat Rescue • errer.nl
Samos Cat Rescue
Kat in hangende mand • errer.nl
Samos Cat Rescue
De tuin van Samos kattenopvang • errer.nl
Katten knuffelen in de tuin

Lokale bevolking

Tijdens onze trip op Samos zagen we veel straatkatten en eerlijk gezegd vonden we dat moeilijk om te zien. Veel zagen er slecht uit of hadden honger, we vonden het moeilijk om te zien dat ze geen liefdevol huisje hebben. Ook hebben we een paar keer gesproken met locals over de omgang met zwerfkatten op Samos en hoe dat zo verschilt met bijvoorbeeld Nederland. Grieken kijken met een ander oog naar katten dan dat wij dat doen. Er zijn Grieken die katten als ongedierte zien en de hoteleigenaar die ik sprak vergeleek ze zelfs met ratten. Vaak hebben ze voor hen alleen een functie en dat is muizen en ratten vangen, meer niet.

Straatkatjes worden gevoerd in Kambos Samos • errer.nl
Straatkatjes Kambos Samos
Zwerfkat in Kokkari Samos • errer.nl
Zwerfkat Kokkari Samos

Katten knuffelen bij Samos Cat Rescue

Een golf van liefde

Wij zijn enorme dierenliefhebbers en in het speciaal katten. We hebben thuis zelf een kat waar we ontzettend van houden. We wisten van tevoren dat we een bezoek wilden brengen aan Samos Cat Rescue. Zo kun je iets goeds doen terwijl je op vakantie bent. De opvang is makkelijk te vinden en staat goed aangegeven. Je kunt er gemakkelijk parkeren en we werden hartelijk welkom geheten door Mike; de hoofd vrijwilliger uit Engeland die sinds 2004 op het eiland woont. Hij vertelde ons uitgebreid wie hij was en wat ze daar allemaal doen. Van tevoren hadden wij zo’n 40 blikjes blikvoer gekocht en we hebben natuurlijk een donatie in geld gegeven.

Vervolgens hebben we daar de middag rond kunnen lopen en gepraat met Nederlandse vrijwilligers die daar op dat moment aanwezig waren. Direct toen we binnen kwamen kregen we een warm gevoel, zoveel lieve katten bij elkaar. En ze willen allemaal kopjes geven, op je schoot liggen en heel veel geaaid worden. Een golf van liefde komt op je af.

Confronterend

Ze hebben een opnamemogelijkheid voor zieke dieren en een grote tuin waar de geredde zwerfkatten op krachten kunnen komen. In de tuin is het heerlijk vertoeven en er zijn meerdere plekjes waar je kunt gaan zitten. We zagen katten die aan het herstellen waren, veel liepen er met snotneusjes rond, sommigen hadden geen staart of katten die waarvan 1 of 2 ogen waren verwijdert. Het was mooi om ze te kunnen knuffelen maar tegelijkertijd werden we er een beetje triest van. Want je ziet hier eigenlijk goed hoe hard het leven kan zijn voor een straatkat. Het bezoek aan de kattenopvang was enorm confronterend, meer dan we van tevoren dachten.

De vrijwilligers zijn ontzettend vriendelijk en verzetten ontzettend goed werk.

Kat op tafel bij Cat Rescue Samos • errer.nl
Zwerfkat met knip in het oor
Kat met maar 1 oog • errer.nl
Zwerfkat met één oog
Samos kattenopvang • errer.nl
Herstellende straatkat

3 dingen die jij kunt doen voor Samos Cat Rescue

  1. Je hoeft natuurlijk niet op Samos te zijn om de leefomstandigheden van de straatkatten te verbeteren. Aangezien de stichting werkt met onbetaalde vrijwilligers en volledig afhankelijk is van donaties is elke gift enorm welkom! Kijk even op de website hoe je kunt doneren.
  2. Daarnaast zoekt Samos Cat Rescue altijd vrijwilligers en vlucht begeleiders die adoptie katten meenemen naar hun nieuwe ‘forever home’. Toen wij de stichting bezochten hebben we met twee Nederlandse vrijwilligsters gesproken die daar een week hielpen. Je bent niets verplicht, je mag zelf weten hoeveel uren je helpt en alle hulp is welkom.
  3. Ook heeft de kattenopvang altijd medicijnen, voedsel en overige producten zoals mandjes, dekens, speelgoed nodig. Stuur ze een email als je dit wilt doen, zij hebben namelijk een regeling met Zooplus waardoor je artikelen met bonus kunt aanschaffen. Ook hebben ze gesponsord transport naar Griekenland.
Samos Cat Rescue • errer.nl
katten knuffelen bij Samos Cat Rescue

Wat kun jij doen als je in Samos bent?

  • Voer (en geef water!) de straatkatten niet bij een restaurant maar op een afgelegen plaats
  • Let op met autorijden! Katten steken zomaar de weg over
  • Als je een zieke of gewonde kat vindt, zoek dan hulp bij een dierenarts
  • Als je kleine kittens ziet neem ze dan niet direct mee, de moeder kan op pad zijn. Controleer meerdere keren of de moeder is teruggekeerd en raak de kittens niet aan
  • Ook op Samos kunnen katten eigenaren hebben. Neem ze niet zomaar mee! Je mag ze aandacht geven of voeren

Bezoekje brengen aan Samos Cat Rescue?

Samos Cat Rescue ligt vlakbij het vliegveld bij Pythagorion en staat duidelijk aangegeven met een bord langs de weg. Je kunt ze bezoeken van 15:00 tot 18:00, maar als je in de herfst of winter op Samos bent moet je even contact met ze opnemen of je langs kunt komen. Ook kun je even een message sturen via hun facebook pagina.

Samos Cat shelter • errer.nl
Zorgeloos genieten
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Samos bezocht in september 2019

@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze vegan recepten