spruitjes uit de oven

spruitjes uit de oven

Hmmm spruitjes zijn er weer volop. Wij vinden spruiten heerlijk. In de oven, geroerbakt, in de stamppot. Je kunt er veel kanten mee op. In dit recept maak ik spruitjes uit de oven met daarbij walnoten, bospeen en paprika. 

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Een wintergroente, die veel in Nederland wordt geteeld. Een echte Hollandse groente dus. Spruiten zijn enorm gezond en bevatten onder andere veel vitamine C en vitamine K. Verder zit er in het ronde kooltje veel magnesium, ijzer, calcium, fosfor en mangaan. Daarnaast bevat deze groente veel vezels en relatief veel eiwitten.

Alvorens ik de spruitjes in de oven doe, kook ik ze even voor. De walnoten komen uit de tuin van mijn ouders en is nog van de oogst van verleden jaar. Dit jaar zitten er gelukkig weer veel noten aan de boom en kunnen we weer een lange tijd vooruit. Deze herfstplaat is eigenlijk een hele simpele koolhydraatarme maaltijd, maar enorm yummy en healthy! Je kunt er natuurlijk bijvoorbeeld aardappeltjes bij eten, maar voor ons is dat niet nodig en is deze maaltijd voldoende.

Ingrediënten spruitjes uit de oven

ovenplaat spruiten

  • 500 gram spruitjes, ongeschild
  • 20 walnoten
  • 5 bospenen
  • Gele en rode paprika
  • Snuf chilipoeder
  • Ongeveer 2 eetlepels agave siroop, honing of ahorn siroop
  • Scheutje olijfolie

Zelfgemaakte dip

  • 1,5 eetlepel plantaardige yoghurt 
  • 1,5 eetlepel vegan mayo
  • Theelepel harissa
  • Theelepel paprikapoeder
Spruitjes met walnoten uit de oven met zelfgemaakte pittige dipsaus • errer.nl
spruitjes uit de oven

Bereiding spruitjes uit de oven

  1. Verwijder het kontje van de spruiten en verwijder het buitenste blad. Kook ze 6 minuten. Kooktijd ligt ook aan de grootte van de spruit en hoe zacht je ze uiteindelijk wil hebben.
  2. Zet de oven aan op 200 graden.
  3. Was de bospeen en snij in de lengte door. Als ze heel dik zijn snij je ze nog een keer door.
  4. Kraak indien nodig de walnoten.
  5. Was de paprika’s en snij er repen van.
  6. Leg nu alles op de ovenplaat en strooi er chilipoeder, agave siroop en een paar eetlepels olijfolie overheen en hussel alles goed door elkaar. Schuif de plaat in de oven.
  7. Maak intussen de dipsaus door de ingrediënten bij elkaar te doen.
  8. Kijk zelf even wanneer je de spruitjes uit de oven haalt. Dit is ongeveer na een half uurtje, ligt ook aan de oven. Als de wortel en de spruiten zacht zijn, is het klaar.
  9. Eet lekker samen van de schaal en dip de spruiten en andere groenten in de saus.

Tips ovenplaat spruiten

  • Varieer met groenten naar jouw keus. Kies voor wintergroenten zoals knolselderij en pompoen. Ook lekker om er aardappel bij te doen. 
Spruitjes met walnoten uit de oven met zelfgemaakte pittige dipsaus • errer.nl
spruitjes uit de oven
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze reisverhalen