6 stranden in Samos rondom Kambos

Kambos is een streek in het zuidwesten van Samos en bevat plaatsjes als Marathokampos en Koumeika en kustplaatsjes Votsalakia, Kampos, Balos, Pefkos, Limnionas en Psili Ammos. Er bevindt zich hier een rits aan fijne strandjes en baaitjes, restaurantjes, cafeetjes, grote maar zeker ook veel kleinere hotels. 

In dit artikel beschrijf ik 6 stranden in Samos in deze omgeving. Votsalakia is de bekendste badplaats. Wees gerust, overvolle stranden, mega hotels en massa toerisme zul je op Samos gelukkig niet vinden. 

Rust en stilte hoef je nooit ver te zoeken en dat is zo enorm fijn aan dit Griekse eiland.

Wij verblijven in een appartement aan de kust net onder Marathokampos gelegen met spectaculair uitzicht op de Kerkis (1434 m hoog). Appartement Thalina is uitstekend gelegen en een fijne uitvalsbasis tijdens deze vakantie. 

Het is er niet zo toeristisch als de bekende badplaats Kokkari en er hangt een relaxte fijne sfeer. Daarbij is de zee ook minder ruig doordat de wind hier niet op de kust slaat en vinden wij de omgeving hier mooier. 

Je vindt hier namelijk meer idyllische baaitjes en strandjes.

Samos staat bekend om de kiezelstranden, maar je vindt aan de zuidwest kust ook zandstranden. Als je veel gaat wandelen zul je hier gemakkelijk afgelegen strandjes vinden. Let wel op dat je de auto ergens parkeert en niet verder rijdt op onbegaanbare zandwegen tenzij je een auto huurt met 4WD. 

Loop de vele smalle, steile wandelpaden af naar beneden en ga op ontdekking. De kans dat je naaktzwemmers tegen komt is groot.

Uitzicht appartement op de Kerkis, Samos • errer.nl
Uitzicht Thalina appartement op de Kerkis, Kambos

6 stranden in Samos: Balos

Het strand van Balos vinden wij prachtig gelegen. Het is hier enorm rustig; het aantal mensen kunnen we op 1 hand tellen. Het fijne aan dit strand is dat we ons op diverse plekjes kunnen verstoppen in een van de vele kleine inhammen tussen de rotsen. 

Je vindt hier ook weer naaktzwemmers. 

Het strand is lang en bestaat uit kleine en grote stenen waarmee de zee muziek maakt, een fijn rustgevend geluid. Ook zijn hier enkele restaurants.

Weg naar strand Balos, Samos • errer.nl
Weg naar Balos, Samos
Strand Balos, Samos • errer.nl
Strand Balos, Samos

6 stranden in Samos: Kaladakia

Een echte must do op Samos is de grot bezoeken bij Kaladakia strand. 

Vanaf Koumeika naar Marathokampos rij je 300 meter na de splitsing naar Balos en volg je de wegwijzers naar hotel Mandilada. 

Houd links aan tot je beneden bij een grote parkeerplaats komt. 

De weg is enorm stijl, als je dit niet gewend bent is het wellicht even slikken.

Het Kaladakia strand is klein, best toeristisch en vrij duur, een bedje kost er €6,-. Waarschijnlijk komt dit doordat het hotel het strand uitbaat. Wij huren hier dan ook geen bedje maar gaan op ons handdoekje zitten. 

Wij bezoeken Kaladakia strand puur voor de grot, en gaan liever liggen op andere stranden in Kambos omgeving. 

De grot vind je links op het einde van het strand. Zwem hier in vanaf zee of loop er vanaf het strand in. Ga er op een zonnige middag heen vanwege de lichtinval in de grot, deze schijnt naar binnen en kleurt alles prachtig blauwgroen. 

Het zeewater is hier vrij koud en het is er diep, maar het is hier genieten geblazen!

Kaladakia grot, Samos • errer.nl
Kaladakia grot, Samos
Strand Kaladakia, Samos • errer.nl
Strand Kaladakia, Samos

6 stranden in Samos: Tripidi beach

Het dichtstbijzijnde strandje van ons appartement was Tripidi beach, een kleine baai met kiezeltjes verscholen tussen de rotsen. 

We lopen er in 10 minuutjes heen en nemen hier een frisse duik, het is toch altijd wel lekker als je op loopafstand van je verblijf ergens kunt zwemmen. 

Tripidi beach is altijd heerlijk rustig en gemoedelijk. 

Je moet even een lange trap naar beneden lopen en daar kun je neerploffen op een van de bedjes. Ook staan er stijlvolle houten tafeltjes en stoelen.

Dit baaitje hoort bij het restaurant ‘’Chrisopetro’’, gesitueerd boven op een rots met uitzicht over zee. 

De zoon van de eigenaar van het appartement runt dit restaurant en het is hier heerlijk eten terwijl je over de zee kijkt. Dit zaakje is ook niet zo toeristisch ingesteld en is een verademing. 

Er liggen ook lunchkaarten van dit restaurant op het strandje maar wij hebben geen bediening gezien en ook nooit hoeven betalen voor het strandbed. 

Ik ga ervan uit dat dit in het hoogseizoen anders zal zijn, normaal betaal je hier €2,50 voor een parasol met bedje. Een salade kost hier rond de €6,-

Tripidi beach, Samos • errer.nl
Tripidi beach, Samos
Tripidi beach, Samos • errer.nl
Tripidi beach, Samos
Tripidi beach met daarboven Chrisopetro restaurant, Samos • errer.nl
ripidi beach met daarboven Chrisopetro restaurant, Samos

6 stranden in Samos: Votsalakia

Het strand bij Marathokampos, ook wel Votsalakia genoemd is een van de populairste stranden in Samos. Dit levendige strand is zo’n 3 kilometer lang en is eigenlijk een verlengde van het Marathakampos strand. 

Votsalakia, dat kiezeltjes betekent ligt ongeveer 3 kilometer van het dorp Marathokampos. Het strand ligt tegen het bergachtige binnenland aan van Samos. Er bevinden zich hier vele tavernes, supermarktjes, winkeltjes en terrasjes. 

Ondanks dat het hier toeristisch is, genieten we van de sfeer en vinden we het heel gezellig. In september is het erg rustig, maar ik kan me voorstellen dat het in het hoogseizoen drukker zal zijn.

Uitzicht appartement op badplaats Votsalakia, Samos • errer.nl
Uitzicht appartement op badplaats Votsalakia

6 stranden in Samos: Psili Ammos

Enkele kilometers voor Limnionas als je vanaf Marathokampos rijdt ligt het mooie en populaire zandstrand van Psili Ammos. 

Het ligt prachtig gelegen tegen de berg de Kerkis en heeft een lang zandstrand waarbij de dennenbomen tot aan het strand groeien. Op het strand zijn bedjes te huur en het water loopt hier geleidelijk af. 

Let op; er is nog een Psili Ammos aan de zuidoostkust vlakbij Pythagorion.

Weg tussen Psili Ammos en Votsalakia, Samos • errer.nl
Weg tussen Psili Ammos en Votsalakia, Samos
6 stranden in Samos rondom Kambos • errer.nl
Tavern vlakbij Psili Ammos, Samos

6 stranden in Samos: Limnionas beach

Limnionas beach ligt ongeveer zes kilometer van Votsalakia en is een fijn zandstrand met allerlei terrasjes en wordt omringd door heuvels en bergen. 

Op de helling van de heuvels achter het strand vind je hotels. 

We worden hier bediend en je kunt hier lekker loungen. Wij vonden dit strand zelf iets minder sfeer hebben. 

Hier betaal je €2,50 voor parasol en ligbed. We eten hier beiden een lekkere salade en zijn €12,50 kwijt.

Tavern Limnionas, Samos • errer.nl
Tavern Limnionas, Samos
Tavern Limnionas, Samos • errer.nl
Tavern Limnionas, Samos
Strand Limnionas, Samos • errer.nl
Strand Limnionas, één van de bekende stranden in Samos

Samos September 2019

lees onze aarde verhalen

maak onze vegan recepten