Turkse pizza vegan met plantaardig gehakt

Turkse pizza vegan met plantaardig gehakt

Turkse pizza (lahmacun in het Turks) is een traditioneel oosters gerecht. De zachte deegbodem is van origine belegd met een saus van gehakt en fijngemalen ui, tomaten, pepers en peterselie. De pizza bak je in de pan, en wordt dan belegd met sla en vervolgens meestal opgerold.

Wij aten eigenlijk bijna nooit Turkse pizza, maar het ziet er altijd wel erg lekker uit. Normaliter wordt er bloem gebruikt voor de bodem, maar in dit recept gebruiken we spelt volkorenmeel. Dit maakt de Turkse pizza een stuk gezonder.

De saus bestaat uit paprika, ui, tomaten, harissa, tomatenpuree, peterselie en gerookte paprikapoeder. Dat laatste zou overigens in ieder keukenkastje moeten staan. Inmiddels zijn wij grote fan van gerookte paprikapoeder, het geeft een fantastische rooksmaak aan gerechten.

Daarnaast zit er in de saus plantaardig gehakt van de Vegetarische Slager. Het plantaardig gehakt bakte ik eerst in een koekenpan alvorens door de saus te mengen.

Deze Turkse pizza’s smaken als fastfood, maar ze zijn toch lekker gezond!

  • Ingrediënten

Vegan saus

  • Bakje vegetarisch gehakt van de Vegetarische Slager
  • 2 tomaten, in stukken
  • Ui, gesnipperd
  • Rode paprika, in stukken
  • 2 theelepels harissa
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Blikje tomatenpuree 70 gram
  • Handvol peterselie
  • Rucola

Turkse pizza deeg

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 15 gram sojayoghurt
  • 125 lauwwarm water
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
Pizzadeeg van de Turkse pizza vegan • errer.nl
  • Bereiding

  1. Doe het meel, de sojayoghurt, het water, de zonnebloemolie bij elkaar en kneed enkele minuten tot een deegje. Verdeel het dan in 6 balletjes.
  2. Bak het plantaardig gehakt een paar minuutjes in een koekenpan en zet opzij.
  3. Doe de tomaten, ui en paprika in een keukenmachine en voeg de harissa, tomatenpuree, gerookte paprikapoeder en peterselie toe en maal tot een saus. Roer het gehakt door de saus en voeg nog een snufje gemalen peper toe en zet opzij.
  4. Bestuif het aanrecht met meel en rol de ballen uit met een deegroller. Rol ze niet al te dun uit.
  5. Verwarm een koekenpan (zonder olie), leg hier een deegbodem in en bak totdat deze iets bruin is geworden.
  6. Draai de wrap vervolgens om en smeer er één zesde deel saus op. Dek af met aluminiumfolie en bak ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur. Kijk af en toe of de bodem klaar is, het moet een beetje bruin en krokant worden. Als het te snel gaat, zet je het vuur iets lager.
  7. Garneer met rucola en vouw de pizza dubbel.
  • Tips

  • Serveer er knoflooksaus, tomaten, avocado en eventueel (plantaardige) kaas of edelgistvlokken bij.
Saus van de Turkse pizza met vegan plantaardig gehakt • errer.nl
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email