vegan erwtensoep met rookworst Vegetarische Slager

vegan erwtensoep met rookworst Vegetarische Slager

Het is al februari, maar het is zo grijs buiten dat we zin hebben in vegan erwtensoep. En in deze Hollandse soep voegen we de rookworst van de Vegetarische Slager toe. Hollandse erwtensoep wordt in de volksmond ook wel ‘snert’ genoemd en is afgeleid van het woord ‘snerten’ en dat betekent fijnkoken.

Ik voeg veel groenten toe zoals prei, knolselderij en peen. Daarbij serveer ik geroosterd volkorenbrood met een zelfgemaakte plantaardige kruidenboter. Het is allemaal heel simpel. Het kost alleen tijd om deze stevige vegan erwtensoep te maken, maar het is niet veel werk. In de tijd dat de soep staat te pruttelen kun je gewoon andere dingen gaan doen.

Van deze grote pan snert kunnen wij minimaal 2 dagen eten, wat ik over heb vries ik in. De soep eten wij overigens pas de volgende dag, omdat deze eigenlijk echt een nachtje moet staan zodat hij mooi dik wordt en nog smakelijker is. Maar dat hoeft natuurlijk niet. De plantaardige rookworst is zeker een aanrader als je snert wilt maken.

Ingrediënten snert

Vegan erwtensoep

Plantaardige kruidenboter

 • 4 theelepels Alpro plantaardige boter
 • 2 theelepels olijfolie
 • verse bieslook, fijngesneden
 • snuf peper en zeezout
Vegan erwtensoep met rookworst Vegetarische Slager • errer.nl
Hollandse snert
Roockworst Vegetarische Slager • errer.nl
Roockworst Vegetarische Slager

Bereiding vegan erwtensoep

 1. Spoel de spliterwten goed af. Doe in de grootste kookpan die je hebt samen met 2 liter water. Breng aan de kook en laat dan ongeveer 1 tot 1,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan, roer af en toe tussendoor. De spliterwten vallen uit elkaar en er ontstaat een groene massa, de snert.
 2. Snij en was intussen de prei. Schaaf met een dunschiller de schil van de knolselderij af en snij in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Doe dit ook met de penen. Voeg alles toe aan de snert en laat dan nog een half uur zachtjes doorkoken. De rookworst snij je in schijfjes en voeg je de laatste 10 minuutjes ook toe. Breng de soep op smaak met peper en een snuf zeezout.
 3. Zet de soep uit en laat afkoelen. Zodra de soep is afgekoeld kun je het in de koelkast zetten. Je kunt de vegan erwtensoep ook direct opeten, maar als je van een dikkere soep houdt zoals wij moet je deze een nacht laten indikken. Als je van een dunnere snert houdt kun je ook iets water toevoegen.
 4. Zodra je de erwtensoep gaat eten kun je er geroosterd brood bij eten. Ik heb enkele sneetjes volkorenbrood in de oven geroosterd. De plantaardige kruidenboter maak je door de ingrediënten bij elkaar te doen. Eet smakelijk!

Tips voor bij de snert

 • Zet de erwtensoep in de koelkast zodra deze is afgekoeld. Zodra je de soep wil eten warm je alleen het deel op dat je van plan bent om te gaan eten en schep je het in een andere pan.
 • Snert kun je ook heel goed invriezen.
 • Je kunt ook aardappel toevoegen.
Vegan snert met rookworst Vegetarische Slager • errer.nl
Vegan erwtensoep met geroosterd brood en kruidenboter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze reisverhalen