vegan kapsalon met jackfruit

vegan kapsalon met jackfruit

Hoe maak je nu een vegan kapsalon? Jaren terug toen we nog geregeld vlees aten bestelde Remco wel eens een traditionele kapsalon met shoarma. Ik nam overigens altijd een kapsalon met falafel, shoarma stond me erg tegen. Een originele kapsalon bestaat uit een laag friet met daaroverheen shoarma, bedekt met kaas. Dan wordt deze verwarmt en vervolgens wordt het belegd met salade. Als laatste volgt een topping van knoflooksaus of chilisaus. Deze enorme caloriebom is in 2005 uitgevonden door de eigenaar van een shoarmazaak in Rotterdam. De kapsalon heeft deze gekke naam gekregen, omdat een kapper uit Rotterdam dol was op shoarmaschotels.

In dit recept maken wij een vegan kapsalon met jackfruit. De kapsalon wordt ook gezonder door geen gefrituurde patat te gebruiken, maar zelf ovenfriet te maken van zoete aardappels. Daarnaast gebruiken wij natuurlijk geen shoarma, maar vervangen we dit door jackfruit. Dit hadden wij nog nooit eerder gegeten, maar na erover gelezen te hebben, wilden we het wel eens proberen. En het leek ons een prima toevoeging in de kapsalon. Bij de Albert Heijn heb ik een pakje van het merk Upton’s op de kop getikt.

Jackfruit

Jackfruit, ook wel nangka genoemd is een grote groene vrucht die oorspronkelijk uit India komt. In Nederland is de vrucht nog niet heel bekend. Je zou de exotische vrucht misschien in een toko kunnen vinden. De vrucht bestaat uit een draderige structuur en vandaar dat de vergelijking wordt gemaakt met pulled pork. Jackfruit heeft een vleesachtige structuur en wordt daarom in de vegetarische en veganistische wereld steeds meer als vervanger voor vlees gebruikt. Het vruchtvlees is heel goed te marineren.

Jackfruit is gezond en is een bron van vezels, vitamine b6, c, ijzer en kalium. Qua voedingswaarden is het niet direct een volwaardige vleesvervanger, omdat het weinig eiwitten en geen vitamine b12 bevat. Het is meer een mondervaring die je krijgt wat betreft structuur. Er bestaat gele en groene jackfruit. De gele variant is zoet en staat op siroop. De groene jackfruit is voor hartige gerechten, dus die moet je kopen voor dit recept. Daarnaast koop je de naturel variant als je het jackfruit zelf wilt marineren. Er bestaan wel veel verschillende varianten van Upton’s die al gemarineerd zijn zoals bbq, thai curry, sweet and smoky. Ik zou zeggen, probeer het eens!

Naast de zoete aardappel friet en het jackfruit wordt de vegan kapsalon aangevuld met een simpele maar heerlijke koolsalade en frisse ijsbergsla. Lekker aftoppen met een zelfgemaakte knoflooksaus en je verantwoorde en verrukkelijke vegan kapsalon is klaar. Eet smakelijk!

Ingrediënten vegan kapsalon

aardappel friet

  • 4 zoete aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • theelepel paprikapoeder

jackfruit

  • een pakje jackfruit ongemarineerd van het merk Upton’s, bij de AH gekocht
  • 1 theelepel komijn gemalen
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Snuf chilipoeder, naar smaak toevoegen

toppings

  • Fijn gesneden ijsbergsla
  • ingemaakte Jalapeno pepers, optioneel

Koolsalade

  • 150 gram fijngesneden spitskool
  • 1 peen, geraspt, 90 gram
  • 2 augurken
  • Eetlepel witte wijnazijn
  • Eetlepel veganistische mayo
  • Eetlepel citroensap
  • 2 theelepels agave siroop
  • Theelepel mosterd
  • Snuf gemalen peper

Knoflooksaus

  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels veganistische mayo
  • 1 eetlepel plantaardige yoghurt
  • 2 eetlepels verse citroensap
Upton's jackfruit - vegan kapsalon met jackfruit en zoete aardappel friet • errer.nl
Upton's Jackfruit

Bereiding vegan kapsalon

  1. Haal het jackfruit uit de verpakking en trek het in stukjes uit elkaar. Voeg de kruiden van de marinade toe. Roer door en zet opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  3. Was de aardappelen, verwijder het vuil en maak droog met keukenpapier of een theedoek. Het is belangrijk om het goed droog te maken voor de knapperigheid. Snij in repen van 0,5 cm. Doe alles in een plastic zak of grote bak en voeg 2 eetlepels olijfolie en een theelepel paprikapoeder toe. Hussel alles door elkaar en leg dit op een bakplaat met bakpapier voor ongeveer 40 minuten. Hou dit zelf even in de gaten. In onze oven werden de patatjes niet erg krokant, maar wij vonden ze niet minder lekker. Intussen ga je verder met de overige onderdelen van de vegan kapsalon.
  4. Maak de knoflooksaus door de mayo, yoghurt, het sap van de citroen in een kommetje te doen en de teen knoflook uit te persen. Roer alles door elkaar en zet opzij.
  5. Maak nu de koolsalade. Doe de fijngesneden kool en de geraspte peen bij elkaar in een kom. Snij de augurken in hele fijne blokjes en voeg dit samen met de witte wijnazijn, mayo, mosterd, citroensap, gemalen peper en agave siroop. Meng alles goed door elkaar.
  6. Bak het jackfruit enkele minuten in een koekenpan.
  7. Haal intussen de ovenplaat uit de oven wanneer de zoete aardappelfriet krokant is. Pak een grote schaal en voeg de friet toe, doe hier een snuf zeezout doorheen. Daaroverheen garneer je het jackfruit, daarover de ijsbergsla en dan de koolsalade. Besprenkel met de knoflooksaus en als laatste voeg je jalapeno pepers toe. Nu is je vegan kapsalon klaar, wij hebben er met z’n tweetjes van genoten!

Tips vegan kapsalon

  • Je kunt plantaardige kaas toevoegen aan de vegan kapsalon. Doe de kaas over het jackfruit en zet de schaal dan 10 minuutjes in de oven. Wij hebben zelf goede ervaring met Simply V die je onder andere bij Veggiedellie of Veggie4U kunt kopen, deze kaas smelt goed. Vervolgens garneer je de schaal met de groenten en de saus.
Vegan kapsalon met jackfruit en zoete aardappel friet • errer.nl
Vegan kapsalon met jackfruit
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze reisverhalen