vegan quiche met Naturli gehakt en ui

vegan quiche met Naturli gehakt en ui

Quiche maken zonder ei is toch wel een opgave dacht ik, maar het maken van een vegan quiche is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het recept is zelfs gemakkelijker dan de traditionele quiche die ik voorheen altijd maakte toen we nog eieren aten.

Wij zijn nog niet zo lang geleden overgestapt van een vegetarisch naar een veganistisch dieet en ik kom eigenlijk nog geen moeilijkheden tegen. Overal is wel een vervanger voor of een goed alternatief. Maar een veganistische quiche zag ik wel als een uitdaging, omdat de basis van een quiche uit eieren bestaat en die binding in de taart moet er wel zijn.

Online vond ik recepten waarbij er vaak met tofu gewerkt wordt als bindmiddel voor de quiche, maar ik wilde iets anders en terwijl ik aan het zoeken was op Internet kwam ik terecht op de website lisagoesvegan.com. Zij gebruikt een ‘beslagje’ van kikkererwtenmeel, water en edelgistvlokken als binding voor de vegan quiche. Deze basis wilde ik ook proberen, maar ik heb het water vervangen door Alpro sojaroom voor een iets vollere smaak. Voor dit recept hoef je niet eerst deeg te maken om de quichevorm mee te bekleden en is het eigenlijk meer een groentetaart geworden.

De quiche zonder ei is ontzettend lekker geworden en ik ga het beslag voor de binding van kikkererwtenmeel zeker vaker toepassen in andere recepten. Ik zit al te denken aan een aardappelschotel met prei.

Vulling vegan quiche

Als vulling voor de quiche kun je verder eigenlijk alle groentjes gebruiken. Aangezien vriendlief onlangs een 5 kilo-zak uien had gekocht, zag ik nu een mooie gelegenheid om uien als basis te nemen voor deze vegan quiche. De zoete smaak die de uien krijgen als ze gebakken worden is verrukkelijk! Ik heb de gebakken uien gecombineerd met champignons en Naturli plantaardig gehakt. Het gehakt heb ik eerder gebruikt voor gehaktballetjes en hier waren we zo tevreden over dat we het nu verwerkt hebben in deze taart, een echte aanrader!

Dit recept voor quiche zonder ei is ontzettend lekker geworden en ik ga het beslag voor de binding van kikkererwtenmeel zeker vaker toepassen in andere recepten. Ik zit al te denken aan een aardappelschotel met prei.

Ingrediënten vegan quiche

  • Naturli plantaardig gehakt
  • 5 witte uien, gesneden in halve ringen
  • 250 gram champignons, in stukjes
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 1,5 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • 150 gram kikkererwtenmeel, verkrijgbaar bij de Albert Heijn
  • 300 ml Alpro Cuisine plantaardige sojaroom
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • geraspte vegan kaas Violife, mozzarella flavour, verkrijgbaar bij de Albert Heijn
  • 10 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • peper en zout
Vegan quiche met Naturli gehakt • errer.nl
vegan quiche met Naturli gehakt en ui

Bereiding vegan quiche

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Meng in een grote kom het kikkererwtenmeel, plantaardige room, edelgistvlokken en zet dit opzij voor minstens 20 minuten
  3. Roerbak intussen de uien en de champignons, pers de knoflook uit boven de pan en doe de oregano en de tijm erbij
  4. Bak het gehakt in een andere pan. Ik merk dat het Naturli gehakt een beetje uit elkaar getrokken moet worden, het is handig om dit even met 2 spatels te doen
  5. Doe het ui-champignon mengsel en het gehakt vervolgens in het kikkererwten beslag en roer goed door zodat alle ingrediënten in aanraking komen met het beslag
  6. Dit mengsel giet je voorzichtig in een quicheschaal die bekleed is met bakpapier
  7. Druk de cherrytomaatjes in de quiche met de gesneden kant naar boven
  8. Bedek de vegan quiche als laatste met de geraspte kaas en bak af in ongeveer 30 minuten, dit hangt af van de oven. Kijk even na 25 minuten hoe het ervoor staat. Haal de quiche dan uit de oven en laat even een paar minuten staan
  9. Deze quiche is bedoeld voor 4 personen, maar serveer er dan wel een rijk gevulde salade bij

Tips voor de vegan quiche

  • Het gehakt van Naturli moet je uit elkaar drukken met 2 spatels. Je kunt ook kiezen voor voorgebakken gehakt korrels bijvoorbeeld die van Garden Gourmet of de Vegetarische Slager
  • In plaats van plantaardige kaas kun je ook edelgistvlokken over de quiche strooien wanneer deze uit de oven komt
  • In plaats van sojaroom kun je ook water gebruiken, maar ik heb dit zelf nog niet geprobeerd. En ik weet dus niet hoe de smaak uitvalt.
  • Rooster pijnboompitten of zonnebloempitten en garneer deze over de vegan quiche
  • Wanneer je niet alles opgegeten hebt, kun je dit de volgende dag in een koekenpan opwarmen, bedek deze dan met een deksel of aluminiumfolie
Vegan quiche met Naturli gehakt • errer.nl
quiche zonder ei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze reisverhalen