Flespompoen soep met kokosmelk
zaterdag 23 november, 2019 - door errer backdrops
- 4 personen
- Internationaal
- Soep, Bijgerecht
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Het is herfst. Kortom, tijd voor pompoenen! Wij zijn gek op deze zoete groente, want het zit boordevol smaak en daarnaast kun je er alle kanten mee op. In dit recept heb ik een romige flespompoen soep gemaakt met kokosmelk en specerijen. Hiermee wordt een kille winteravond een stuk vrolijker.
Je kunt allerlei soorten bereidingen treffen met pompoen zoals bijvoorbeeld roosteren, bakken en pureren. Bovendien is pompoen een goede bron van vezels en vitamine C. Dus als het pompoen seizoen is moet je hiervan profiteren. Wij vinden pompoen uit de oven altijd ontzettend lekker. Daarnaast kun je flespompoen in een lasagne of stamppot verwerken. Niet alleen hartige gerechten, maar ook zoete gerechten zijn geschikt zoals een taart of cake.
In dit recept verwerk ik de flespompoen in een simpele maar kruidige soep. De bereiding is ontzettend makkelijk en het resultaat mag er zijn. Doordat ik komijn, chili en kaneel in de soep verwerk krijgt de soep veel smaak en ook best een beetje pittig. Indien je niet van een pitje houdt, kun je dit weglaten.
Flespompoen hoef je trouwens helemaal niet te schillen in tegenstelling tot de grote ronde oranje pompoen die een harde schil heeft. Daarom een goede reden om voor de flespompoen te kiezen als je pompoensoep wilt maken. Omdat ik de soep iets romig wil maken voeg ik kokosmelk toe. Verder kun je ervoor kiezen om de soep nog te garneren met verse kruiden als koriander, peterselie of bieslook. Kortom, een simpele maar doeltreffende maaltijd.
Ingrediënten flespompoen soep
- Flespompoen
- Witte ui, gesnipperd
- Knoflook, 2 tenen, geperst
- Liter groentebouillon, ik gebruik daarin maar een half bouillonblokje
- Kaneel, 0,5 theelepel
- Gemalen komijn, 0,5 theelepel
- Snufje chili vlokken
- Pompoenpitten
- Optioneel: edelgistvlokken
- Kokosmelk, 150 ml, naar smaak toevoegen
Bereiding flespompoen soep
- Was als eerste de flespompoen onder de kraan. Snij het kontje van beide uiteinden van de pompoen eraf. Dan snij je de pompoen door in de breedte en daarna nog eens door de lengte. Verwijder de zaadlijsten. Snij vervolgende de flespompoen in blokjes. Schillen is niet nodig, maar verwijder wel eventueel oneffenheden.
- Voeg een beetje olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui op laag vuur 4 minuten aan, voeg hierna de knoflook en chili vlokken toe en bak een halve minuut mee. Laat de knoflook niet aanbranden. Als laatste voeg je de pompoen stukken, kaneel, komijn en groentebouillon toe.
- Laat de soep ongeveer 35 minuten koken.
- In de tussentijd rooster je de pompoenpitten.
- Wanneer de pompoen zacht is geworden maal je de soep met de staafmixer fijn.
- Ten slotte voeg je kokosmelk toe en breng je de pompoensoep op smaak met peper en eventueel een beetje zeezout.
- Serveer de soep met de pompoenpitten.
Tips
- Voeg zoete aardappel toe. Hiermee krijg je een dikkere en meer gevulde flespompoen soep.
- Varieer met kruiden zoals bijvoorbeeld gember en kurkuma.
- Serveer bij de soep geroosterd brood met kruidenboter.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD