Hoe maak je stoofpeertjes?
zondag 20 december, 2020 - door errer backdrops
- 5 personen
- Frans, Italiaans
- Toetje, Nagerecht, Bijgerecht, Kerst, Feest
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Heb je nog nooit stoofpeertjes gegeten en wil je weten hoe je stoofpeertjes maakt? Dan zit je hier goed, want ik heb een heerlijk recept voor je. Ik heb de peren dit keer gestoofd in prosecco en ik kan je vertellen dat het een feestmaal is! Eigenlijk is dit ook een heel feestelijk recept en perfect voor de feestdagen, maar natuurlijk kun je ze gedurende het hele seizoen eten. Om de stoofperen nog meer tot hun recht te laten komen heb ik er vegan vanille ijs en homemade gekarameliseerde noten bij geserveerd. Echt waar, dit peren recept is een enorme aanrader! Ga jij ze ook maken?
Stoofpeertjes zonder suiker
Ik stoof de peren in prosecco met daarin heerlijke smaakmakers als kaneel, steranijs en vanille. Vaak worden stoofperen klaargemaakt in rode wijn, port of bessensap. Eerder heb ik ook stoofperen bereid in rode druivensap. Dus als je geen alcohol wilt zijn er altijd alternatieven. Voor dit recept heb ik Gieser Wildeman peren gebruikt. Dit zijn kleine peertjes met een iets zoete smaak. Suiker toevoegen is ook echt niet nodig! De ingrediënten waarin de peren worden gestoofd geven enorm veel smaak en daarnaast serveer ik er ijs en noten bij. Klinkt goed toch?!
De lekkerste stoofpeertjes
Zelf vind ik de combinatie met het vanille ijs en de gekarameliseerde nootjes echt geweldig! Het is dan ook een dessert waarmee je ongetwijfeld indruk zult maken. De noten zorgen voor een knappertje in het geheel en geven een heerlijke zout-zoete smaak. Uiteraard kun je zelf kiezen wat je bij de peren serveert en ze zijn op zichzelf ook al heel lekker. Deze prosecco stoofperen hebben een mooie lichtgele kleur en zitten bomvol smaak. Je kunt de peren zowel warm als koud eten en zelfs invriezen. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel makkelijk te bereiden, dus wat let je?
Ingrediënten
Stoofpeertjes
- Stoofperen, Gieser Wildeman, 10 stuks
- Fles prosecco, 750 ml
- Vanilleboon, 1 stuk
- Kaneelstokje, 1 stuk
- Steranijs, 2 stuks
- Plantaardige vanille ijs
- Aardappelzetmeel, 1 eetlepel
Gekarameliseerde noten
- Noten/pitten, 200 gram, kies zelf welke (ik had 100 gr walnoten, 50 gram zonnebloempitten en 50 gram pompoenpitten)
- Boter bijvoorbeeld Flora Plant, 25 gram
- Ahornsiroop, 2 eetlepels
- Kaneel, 1 theelepel
- Zout, 1 theelepel
Hoe maak je stoofpeertjes?
Bereiding
- Schil de stoofperen van boven naar beneden met een dunschiller en laat het steeltje eraan zitten. Snij de kontjes van de peren eraf, zodat ze later mooi rechtop blijven staan op het bord.
- Doe de stoofpeertjes in een grote pan samen met de prosecco, kaneelstokjes en steranijs.
- Snij de vanilleboon open en schraap het merg eruit. Doe het merg bij de peren en voeg het stokje ook bij de peertjes.
- De stoofperen moeten ondergedompeld zijn in de prosecco. Zo niet, moet je het eventueel met water aanvullen totdat de peren onder staan.
- Breng de prosecco aan de kook en laat alles een paar minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan.
- Leg vervolgens de deksel op de pan en stoof de peren in zo’n 40 minuten zacht op laag vuur. Hou dit zelf even in de gaten. Handig is om er een satéstokje in te prikken als je wilt controleren of de peren zacht zijn. De peren kun je laten afkoelen in het vocht. Intussen kun je de noten maken.
- Haal de peertjes er dan uit met een schuimspaan en zet ze op een bord. Giet het resterende kookvocht door een zeef en vang dit op in een kom. Doe het vocht weer in de pan en zet het vuur weer aan.
- Meng het aardappelzetmeel met een beetje stoofvocht en voeg het papje bij het resterende kookvocht. Al roerende ontstaat een stroperige saus. Dit sausje kun je over de stoofpeertjes schenken bij het serveren.
Bereiding gekarameliseerde nootjes
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe de boter in een kleine kookpan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de ahornsiroop, de helft van het zout en de kaneel erbij. Wanneer de boter is gesmolten zet je het vuur uit en meng je de noten hierdoorheen. Roer goed door.
- Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en spreid de noten-pitten mix hierop.
- Bak de noten in ongeveer 20 minuten goudbruin. Halverwege de tijd moet je ze even omkeren tegen het aanbranden. Let op tegen het einde van de oventijd dat ze niet aanbranden.
- Haal ze uit de oven, schep alles om en laat een half uur afkoelen.
- Voeg daarna de andere helft van het zout erdoor en roer nogmaals door.
Tips
- Voor de gekarameliseerde noten kan je alle soorten noten gebruiken zoals bijvoorbeeld pecannoten, pistachenoten en hazelnoten
- Wanneer je meer dan 10 peren maakt zou ik prosecco toevoegen. Bij 15 peren zou ik in totaal anderhalve fles toevoegen en bij 20 peren twee flessen. Gebruik dan ook in dezelfde verhouding meer kaneelstokjes, anijs en vanille.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD