vegan stoofpotje met kokosrijst

vegan stoofpotje met kokosrijst

We hebben heerlijke gerechten geproefd tijdens onze rondreis in Jamaica, waaronder deze Jamaicaanse groentestoof. Probeer de traditionele gerechten van het land als je op reis bent. Dit hoort ook bij het verkennen van een nieuw land. Het is leuk en je leert van andere culturen.

Natuurlijk is Jerk chicken het nummer één traditionele Jamaicaanse gerecht. Beiden zijn wij vegetarisch en eten dus geen kip, maar je kunt de Jerk smaak proberen met vegan kip of in een groente gerecht zoals dit vegan stoofpotje. Ackee en zoutvis is ook een populair gerecht in Jamaica. We aten voor het eerst ackee zonder de vis in ons pension in Kingston. Betty, de gastvrouw maakte voor ons elke dag een heerlijk veganistisch ontbijt tijdens ons verblijf. Ackee is een Jamaicaans fruit en de bereiding is en structuur is vergelijkbaar met roerei.

Verder hebben we patties (pasteitjes), plantain (gebakken banaan), bammy (brood van cassave), breadfruit (brood van de vrucht) en natuurlijk verse vis op het strand geprobeerd. Yumm! Kokosrijst met bonen is een veel voorkomend bijgerecht. De rijst wordt onder andere gekookt in kokosmelk, dit recept staat ook tussen veganistische recepten.

Deze Jamaicaanse groentestoof is niet zo pittig omdat ik geen Scotch Bennet pepers heb gebruikt. All spice, ook wel Jamaicaanse peper genoemd, smaakt naar verschillende kruiden vandaar deze naam in het engels. Het is een van de belangrijkste ingrediënten van de Caribische keuken. Het wordt ook gebruikt in Jerk kruiden. Ik had het thuis niet, dus heb ik de smaak zelf samengesteld met behulp van kaneel, kruidnagelpoeder en nootmuskaatpoeder. Combineer dit vegan stoofpotje met kokosrijst, salade of brood.

Ingrediënten vegan stoofpotje

  • Quorn veganistische stukjes Des, of gebruik iets soortgelijks als vervanger voor kip, kan ook met kidneybonen of kikkererwten bijvoorbeeld
  • 2 wortels, in blokjes gesneden
  • rode paprika, in blokjes gesneden
  • zoete aardappel, in blokjes gesneden
  • witte ui, fijn gesneden
  • 8 kerstomaatjes, in tweeën gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • groene jalapeñopeper, fijn gesneden
  • eetlepel palmsuiker (of bruine suiker)
  • theelepel tijm
  • ½ theelepel kaneel
  • half theelepel kruidnagel poeder
  • 0,5 theelepel nootmuskaat poeder
  • verse peterselie
vegan stoofpotje met kokosrijst • errer.nl
vegan stoofpotje met kokosrijst

Bereiding vegan stoofpotje

  1. Verwarm een stoofpan (ik heb een wok gebruikt en heb deze bedekt met aluminiumfolie), voeg wat olie toe en bak de ui en jalapeñopeper, voeg dan de knoflook en Quorn stukjes Des, de tijm, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat toe en roer een paar minuten door.
  2. Voeg 200 ml kokosmelk en een scheutje water toe (ongeveer 1 tot maximaal 2 koffie kopjes). Doe ondertussen de suiker in een kleine pan samen met een eetlepel water en laat de suiker langzaam smelten. Eenmaal gesmolten voeg dan dit mengsel toe aan de Jamaicaanse stoofpot en laat alles enkele minuten zachtjes sudderen.
  3. Vervolgens voeg je de groenten en gemalen peper naar smaak toe. Laat de Jamaicaanse stoofpot nog ongeveer 10 minuten zachtjes door koken, ten minste tot de groenten zacht gestoofd zijn. Proef dit tussendoor even. Bedek de Jamaicaanse groentestoof af met de deksel of aluminiumfolie en zet het vuur laag. Garneer de Jamaicaanse stoofpot met verse peterselie als je gaat serveren.

Tips voor bij het vegan stoofpotje

  • Voeg wat bonen, ananas of mango toe aan de Jamaicaanse groentestoof.
vegan stoofpotje met kokosrijst • errer.nl
vegan stoofpotje met kokosrijst
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze reisverhalen