Vergeten groenten aardpeer en Chioggia uit de oven

Vergeten groenten aardpeer en Chioggia uit de oven

Aardpeer hoort zeker bij de vergeten groenten en hadden wij nog nooit gegeten. Waarom weet ik eigenlijk niet. Gewoon vergeten denk ik… Terwijl ze heel smakelijk zijn. Ze hebben een aardse en nootachtige smaak. Ze worden ook puree-achtig in de oven. Je kunt ze rauw eten, koken, bakken, pureren. Rauw vonden wij ze ook heel lekker; aardpeer heeft een verrassende nootachtige frisse smaak.

De aardpeer hebben we gecombineerd met een andere vergeten herfstgroente, de Chioggia biet. Deze sierlijke biet komt oorspronkelijk uit het plaatsje Chioggia, uit Italië. Als je de biet doormidden snijdt, zie je een mooie wit roze gestreepte tekening. Die mooie tekening verdwijnt helaas wel als je de biet verwarmt. De biet kun je ook rauw verwerken in salades. Daar leent hij zich perfect voor, want de salade fleurt direct op. 

In de oven worden deze vergeten groenten vergezeld met ui, knoflook, rozemarijn, zeezout en agave siroop. Doe er een beetje olijfolie bij, hussel even en dan leg je alles op de ovenplaat. Lekker is om er geroosterde pistache en hazelnoten bij te doen. Voor ons was deze maaltijd genoeg, omdat we een zware lunch achter de rug hadden. Je kunt de ovenplaat natuurlijk aanvullen met partjes (zoete) aardappels, venkel of wortel bijvoorbeeld.

Ingrediënten vergeten groenten

  • Chioggia biet, 4 stuks
  • Aardpeer, gebruik zo’n 320 gram
  • Ui
  • 3 tenen knoflook
  • Handje pistache noten, ongeveer 20 gram
  • Handje hazelnoten, ongeveer 30 gram
  • 2 theelepels agave 
  • Rozemarijn
  • Zeezout
  • Olijfolie
Aardpeer en Chioggia biet met rozemarijn, knoflook en zeezout uit de oven Stamppot van zoete aardappel en tuinerwten met vegan vissticks • errer.nl
aardpeer en Chioggia biet uit de oven

Bereiding vergeten groenten uit de oven

  1. Zet de oven alvast aan op 200 graden.
  2. Aardpeer hoef je niet te schillen, je moet ze even goed boenen en afspoelen. Vieze stukjes kun je gemakkelijk eraf snijden en weggooien. Vervolgens snij je de aardperen in plakjes of stukjes.
  3. Doe de chioggia biet en de aardpeer in een schaal. Pel de ui en snij in 4 parten, doe dit erbij. Pel de tenen knoflook, snij doormidden en doe ook in de schaal.
  4. Voeg een scheutje olie (ongeveer 1 eetlepel), de agave siroop, een snuf zeezout en ongeveer 1 a 2 theelepels rozemarijn erbij en hussel alles goed door elkaar.
  5. Bedek de ovenplaat met een een vel ovenpapier. Leg het mengsel gespreid op de plaat, zodat de groenten niet op elkaar liggen. Schuif de ovenplaat voor ongeveer 30 minuten in de oven.
  6. Rooster intussen de hazelnoten en pistachenoten in een koekenpan zonder olie.
  7. Haal de ovenplaat uit de oven en garneer als laatste de Chioggia biet en aardpeer met de noten. Eet smakelijk!

Tips vergeten groenten

  • Je kunt aardappels en andere groenten zoals peen en bloemkool toevoegen op de ovenplaat 
Aardpeer en Chioggia biet met rozemarijn, knoflook en zeezout uit de oven • errer.nl
Vergeten groenten aardpeer en Chioggia uit de oven
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
@errer.travel
klik om te vergroten, meer foto's en om onze opmerkingen te lezen
Lees onze reisverhalen