Vourliotes, Manolates en Ambelos waterval als dagtrip op Samos

Vourliotes, Manolates en Ambelos waterval als dagtrip op Samos

Als je een huurauto hebt zoals wij dat hadden tijdens onze trip naar Samos kun je in één dag de bergdorpen Vourliotes en Manolates bezoeken en als laatste nog even de Ambelos waterval bekijken. Dit ligt er overigens aan vanaf welke kant je komt. De noordkust van Samos is veel ruwer dan de zuidkust omdat de wind en de zee op de kust staat. Dit is ook het meest groene bosrijke gebied op Samos en het is geweldig om te toeren hoog in de bergen; de bochtige steile wegen, de haarspeldbochten en de oneindig vele uitzichten zijn alleen al de moeite waard om naar dit gebied te gaan. Hier zijn overigens ook veel wandelpaden en de Nachtegalenvallei die vanaf de noordkust het binnenland in loopt is een mooie omgeving.

Uitzicht vanaf Pnaka, Samos • errer.nl

Pnaka

Vanuit ons appartement in Marathokampos reden wij via Karlovassi via de hoofdweg naar Vourliotes. Bij Kambos neem je de afslag en alvorens naar Vourliotes verder te rijden, kun je even een stop maken bij Pnaka. Het smalle weggetje leidt je naar een klein pleintje waar een kerkje en een bron te bewonderen zijn, verder is er niet veel te zien. Het water uit de bron is fris en drinkbaar. Er was niemand toen wij er waren, heerlijk.

Pnaka , Samos • errer.nl
Video afspelen

Vourliotes

Vanaf de hoofdweg rij je in zo’n 5 kilometer over een bochtige steile weg naar Vourliotes, gelegen op 340 meter hoogte. Je ziet het authentieke bergdorp al liggen als je aan komt rijden. Als je op Samos bent is een bezoek aan dit dorp is zeker een must vinden wij, zeker als je de Griekse sfeer wilt proeven op Samos. Het dorp met zijn authentieke kronkelige smalle straatjes is erg fotogeniek. De camera kun je hier erg moeilijk met rust laten.

Kleurrijk, oude afgebladderde gebouwen, de straatpoesjes, de stilte op straat. Het is er zo stil dat het soms lijkt alsof er geen mensen leven. Dit hebben wij ons meerdere keren afgevraagd op Samos trouwens. Soms zie je iemand op een brommer voorbijkomen, een oude man de straat aanvegen of een paar Grieken die een felle discussie hebben maar je ziet soms meer poezen dan mensen lopen op straat.

Op het dorpspleintje zijn 3 tavernes te vinden, drink hier even een kopje koffie en geniet van het dorpse gevoel. Vourliotes telt ongeveer 500 inwoners en stamt uit de 16e eeuw.

  • Tip
  • Parkeer je auto voordat je het dorp inrijdt, omdat het dorp zelf autovrij is en de straten smaller worden. Voordat je het dorp inrijdt, heb je twee mogelijkheden. Er is een parkeerplaats aan de rechterkant, maar hier was geen plaats meer. Je kunt ook linksaf slaan de weg omhoog nemen, je ziet hier een parkeerplaats aan je rechterhand.
Vourliotes, Samos • errer.nl
Vourliotes, Samos • errer.nl
Vourliotes, Samos • errer.nl
Vourliotes, Samos • errer.nl
Vourliotes, Samos • errer.nl
Straatkat in Vourliotes, Samos • errer.nl
Vourliotes, Samos • errer.nl

Manolates

Op het einde van de ochtend rijden we de weg terug richting Manolates, een kleiner bergdorp dan Vouriotes en gelegen op 380 meter hoogte. Het dorp telt zo’n 150 inwoners. Vanaf de hoofdweg is het ongeveer 4,5 kilometer door de bergen. De weg vanaf Agios Konstantinos ernaartoe is gewoonweg prachtig. Je rijdt door de nachtegalenvallei over een slingerende weg omhoog. De weg is iets minder steil aan het begin van de route in vergelijking met de weg naar Vourliotes. Je kunt de auto gratis parkeren aan de linkerkant als je richting het dorp rijdt.

Manolates is een kunstenaarsdorpje, hier vind je dan ook een aantal winkeltjes waar kunstenaars producten met de hand vervaardigen zoals keramiek, sieraden, honing en wandkleden.  

Manolates vonden wij zelf minder indrukwekkend dan Vourliotes. Duidelijk was dat Manolates meer op toerisme gericht is; meer tavernes en winkeltjes. Overigens zag je hier ook beduidend meer toeristen. De camera is beduidend minder aangeraakt en dat geeft al aan dat Vourliotes een stuk authentieker en fotogenieker is.

Dat neemt niet weg dat dit bergdorp de moeite waard is om te bezoeken. Maar de weg ernaartoe is spectaculairder dan het dorpje zelf. Dat is al een reden om ernaar toe te gaan. We hebben genoten van een lekkere sap en dolmades, dit zijn wijnbladeren gevuld met rijst en kruiden bij een van de tavernes.

Manolates, Samos • errer.nl
Video afspelen

Ambelos Waterval

Aangezien we op de terugweg naar Marathokampos vrijwel langs Ambelos rijden, besluiten we om de waterval te bekijken. Vanaf de hoofdweg naar Ambelos zie je wederom vrij weinig weggebruikers en de weg ernaartoe is prachtig maar zeer steil, soms wel 11 tot 14%, overigens weinig vangrail.

Je vindt het startpunt van het wandelpad richting de waterval aan de rechterkant van de geasfalteerde weg net voor het plein van Ambelos. Hier staat ook een bordje waarop de waterval staat aangegeven. Het is ongeveer 20 minuten wandelen over een ruw slingerend pad met om je heen kastanjebomen, dennen en olijfbomen. Er bevindt zich een steile afgrond langs het pad, pas hier dus wel even op en draag sneakers of wandelschoenen. Je hoort het water stromen in het dal, dat is altijd een fijn en rustgevend geluid.

Eenmaal aangekomen bij de 10 meter hoge waterval valt de straal een beetje tegen maar de reden hiervoor is dat het september was en dus het droge zomerseizoen achter de rug was. Desalniettemin is het een mooie plek.

Ambelos waterval, Samos • errer.nl
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Errer

Errer

Errer (uitgesproken als èrréé) komt uit het Frans en staat voor reizen, dwalen, zwerven. We willen een leven creëren dat reizen en werken combineert. De rug toe keren naar de sleur en de ‘9 tot 5’ mentaliteit. Herinneringen maken in plaats van dingen verzamelen. Een gezonde en duurzame manier van leven. Veganistisch eten is onderdeel van deze levensstijl. Nieuwsgierig? Probeer dan onze recepten en lees onze reisverhalen.

Klik op foto om onze feed te zien