Ga naar vegan recept

Linzenballetjes met couscous salade

woensdag 20 november, 2019 - door

Linzen zijn lekker, gezond en enorm veelzijdig. Vandaar dat wij ze eten geregeld eten en dit recept voor linzenballetjes bewijst dat linzen zeker niet saai hoeven te zijn. Linzen zijn een zeer geschikte vleesvervanger, omdat ze veel eiwitten, ijzer en B-vitamines bevatten. Bovendien zijn linzen in vergelijking met vlees ook zeer vezelrijk. Daarnaast bevatten linzen geen zout en geen verzadigde vetten. Bovendien hebben linzen in vergelijking met vlees een lagere milieu-impact. Kortom, mensen zouden meer linzen moeten eten.

In dit recept beschrijf ik hoe je deze kleine smaakbommetjes maakt. Het is eigenlijk ontzettend simpel. De linzen voeg ik samen met knoflook, ui, komijn, gerookte paprikapoeder, tomatenpuree en volkorenmeel. Hiermee draai je mooie ronde balletjes en vervolgens is het een kwestie van bakken.

Naast het feit dat de balletjes erg smakelijk en gezond zijn, zien ze er ook ontzettend feestelijk uit. De balletjes combineer ik met een frisse couscous salade met daarin spinazie, paprika, koriander en olijfolie. Daarnaast zijn de balletjes ook uitermate geschikt als snack voor bij een borrel. Schep de salade en de vegan gehaktballetjes in een grote schaal en eet er dan met zijn allen uit. Als Ten slotte garneer je de salade met klodders hummus. Om te smullen.

Ingrediënten

Vegan linzenballetjes

  • Linzen, blik 400 gram (uitgelekt 270 gram), je kunt natuurlijk ook gedroogde linzen nemen
  • Knoflook, 3 tenen
  • Ui, fijn gesnipperd
  • Komijnzaad, 2 theelepels, fijnmalen in de vijzel (of komijnpoeder)
  • Gerookte paprikapoeder, 1 theelepel
  • Blikje tomatenpuree, 70 gram
  • Spelt volkorenmeel, 20 gram, of maal havermout fijn in de keukenmachine

Couscous salade

  • Couscous, 150 gram
  • Rode paprika
  • Verse spinazie, 2 handen vol
  • Hand verse koriander
  • Sap van een halve citroen
  • Scheut goede olijfolie
  • Hummus
Linzenballetjes met couscous salade Linzenballetjes met couscous salade

Recept linzenballetjes

  1. Als eerste starten we met de balletjes. Spoel de linzen af en laat dan uitlekken.
  2. Doe de linzen in de keukenmachine. Voeg vervolgens de ui, tomatenpuree, komijnpoeder, gerookte paprikapoeder en volkorenmeel toe. Pers de tenen knoflook uit en doe dit ook erbij. Draai de keukenmachine en haal het beslag eruit. Hiermee draai je ongeveer 20 balletjes. Laat de balletjes even een half uurtje rusten in de koelkast, want dan worden ze iets steviger.
  3. Ga in de tussentijd verder met de salade. Was de koriander en hak grof. Doe hetzelfde met de paprika en snij in repen. Verwijder de stelen van de spinazie indien nodig en spoel af mits dit niet nodig is. Scheur de spinazie in stukken, niet snijden.
  4. Wel de couscous en zet opzij.
  5. Nu haal je de balletjes uit de koelkast en bak je ze in de koekenpan op middelhoog vuur totdat ze bruin kleuren. De balletjes blijven overigens redelijk zacht. Keer de balletjes regelmatig om tijdens het bakken.
  6. Bak in de tussentijd ook de paprika reepjes.
  7. Ten slotte pak je een grote schaal en voeg je de koriander, citroensap, spinazie en paprika toe samen met een scheut lekkere extra vergine olijfolie. Schep hierdoor de gewelde couscous.
  8. Serveer de couscous salade in een grote schaal en leg de linzenballetjes erop met klodders hummus. Wij hebben met z’n tweetjes uit de schaal gegeten.

Tips

  • Varieer met groenten voor de couscous salade. Wat jij maar lekker vindt. Kies bijvoorbeeld voor Hollandse sla in plaats van spinazie of voeg gebakken courgette toe.
  • De balletjes zijn ook ontzettend geschikt als snack. Of combineer bijvoorbeeld met een pasta.
  • Voeg andere specerijen en kruiden toe. Zoals Italiaanse kruiden als tijm en oregano. Je kunt ook chilipoeder toevoegen voor pittige balletjes.
Vegan gehaktballetjes van linzen Vegan gehaktballetjes van linzen

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD