Lees ons artikel

Backdrops van vinyl

vrijdag 11 december, 2020 - door errer backdrops

Onze collectie vinyl backdrops is ontstaan uit liefde voor foodfotografie en styling. Een fotoachtergrond kan namelijk je foto naar een hoger niveau tillen en geeft veel sfeer aan je totaalplaatje. Samen met het onderwerp en je overige props probeer je een verhaal te vertellen of een sfeer neer te zetten.

Waarom backdrops gebruiken?

Backdrops ook wel fotoachtergronden genoemd kun je gebruiken als ondergrond bij het stylen en fotograferen van een flat lay (90 graden). Deze foto neem je recht van boven. Ook kun je de backdrop als muur gebruiken waarbij je van voren fotografeert. Voor zowel foodfotografie als productfotografie. Gerechten, sieraden, gadgets, cosmetica, echt van alles is mogelijk zolang alles wat je op de foto wilt zetten past op de backdrop. Onze vinyl ondergronden zijn 90×60 cm. Grote maten ondergronden worden vaak voor portret of model fotografie gebruikt. Denk hierbij ook aan het fotograferen van kleding voor webshops.

Backdrops dragen bij aan het verhaal die de fotograaf wil vertellen. De foto’s worden hierna bewerkt met Lightroom om de foto naar een hoger niveau te tillen. Je kunt heel veel aanpassingen doorvoeren met Lightroom. Zoals de witbalans aanpassen, het onderwerp er meer uitlichten, kleuren aanzetten en bijvoorbeeld een vignette toevoegen. Uiteindelijk worden de foto’s gebruikt voor bladen (denk aan de Allerhande), webshops, social media kanalen, websites, kookboeken etc.

Onze backdrop 'afgebladderde muur' als muur Onze backdrop ‘afgebladderde muur’ als muur
Backdrop ligt plat en sprayen met water is geen probleem

Wat is een vinyl fotoachtergrond?

Wij hebben gekozen om vinyl te gebruiken voor onze backdrops. Op het vinyl is een afbeelding geprint. Dit kan bijvoorbeeld een print zijn van een foto die wij genomen hebben van een muur, een winkelpui of een vloer. Zoals een replicatie van een stenen muur of houten planken. Het kan eigenlijk van alles zijn. Of we maken een foto van een eigen gemaakt stylingbord. Want zelf foodborden maken ligt ook in de planning.

Voorwaarden van onze backdrops

Onze zoektocht naar het geschikte materiaal heeft even geduurd, want we hadden specifieke eisen waaraan de fotografie achtergronden moesten voldoen. Het vinyl moest sowieso glad van oppervlak zijn. Dit vonden wij erg belangrijk. Er zijn aanbieders die vinyl backdrops verkopen waar een structuur ofwel reliëf in zit. Wij wilden dit absoluut niet, want dit zie je vaak terug op de foto.

Verder moesten onze backdrops niet glanzen en wel waterproof zijn. Ook vonden we het belangrijk dat ze niet zouden gaan opkrullen zodra ze plat liggen. Helemaal plat was dus het doel. Geen gedoe met potten en kannen die je op de hoeken van de ondergrond moet zetten om het opkrullen tegen te gaan.

Ook wilden we dat de fotoachtergronden licht, oprolbaar en kreukvrij zouden zijn. En vanzelfsprekend moest de printkwaliteit goed zijn.

Onze fotoachtergronden zijn waterproof Onze fotoachtergronden zijn waterproof
Backdrop ligt plat en sprayen met water is geen probleem

Printen van de achtergronden

Naast onze voorwaarden aan het materiaal hebben wij ook nog andere eisen gesteld die wij belangrijk vonden. Graag wilden we werken met een kleinschalig lokale printer. Onze ervaring is dat we liever met een kleiner bedrijfje werken in plaats van een groot bedrijf. Dit in verband met de logheid en de mate van flexibiliteit. Een familiebedrijf opereert vaak veel flexibeler en denkt meestal met je mee. Eventuele problemen worden sneller opgelost en vaak kan een kleiner bedrijf sneller schakelen. Ook steunen we liever een kleinschalig bedrijf en vinden we het leuk om samen aan een mooie collectie te werken.

Voor en nadelen vinyl backdrops

Naast vinyl backdrops heb je ook andere soorten fotoachtergronden die weer hun eigen voor- en nadelen hebben. Je hebt bijvoorbeeld ook aanbieders van canvas achtergronden en aanbieders van handgemaakte houten borden. Elk soort achtergrond heeft zijn voor en nadelen. Aspecten die meespelen hierbij zijn prijs, echtheid, zijn ze makkelijk mee te nemen, flexibiliteit, gewicht en de mate van afneembaarheid.

Een houten fotoachtergrond heeft daadwerkelijk structuur en een geprinte achtergrond niet. Dat kan de doorslag geven om een houten foodbord te kopen. Maar er zitten ook nadelen aan een houten bord. Ze zijn zwaar, niet flexibel, lastig mee te nemen naar locatie en ze zijn een stuk duurder. Meestal zijn deze wel ruim €100,-. Vaak zijn ze ook wel afneembaar, omdat er dan een waterafstotende finish overheen zit. Toch is een vinyl ondergrond meestal onderhoudsvriendelijker, want ze zijn glad.

Ook zijn houten borden iets kwetsbaarder voor vocht dan vinyl. Wat betreft knoeien met sauzen en specerijen blijft het voor beiden opletten. Want je kunt altijd vlekken krijgen van bepaalde ingrediënten zoals mosterd of kurkuma bijvoorbeeld. Canvas daarentegen is ook oprolbaar, maar wel zwaarder dan vinyl. Ook kun je er wat betreft structuren, denk aan het pleisteren en dergelijke minder kanten mee op dan een houten bord.

Een ander groot voordeel van vinyl is dat je eigenlijk alle denkbare objecten als ondergrond kunt nemen omdat je het alleen maar hoeft te fotograferen en te printen. Het is natuurlijk lastiger om baksteen of metaal na te schilderen. Kortom, het is niet vast te stellen dat de ene soort backdrop beter is dan de andere. Er zitten voor- en nadelen aan alle varianten.

Plannen

Op dit moment breiden we onze backdrop collectie snel uit, maar plannen voor het verkopen van handgeschilderde houten achtergronden hebben we al. Deze gaan niet in de plaats komen van de geprinte ondergronden, maar worden een toevoeging op onze webshop. Wij willen de klant de keus geven voor een geprinte of een handgemaakte foto achtergrond. Dit willen we ook vanwege de prijs, want een vinyl backdrop is toegankelijker. Zeker ook voor mensen die minder te besteden hebben. Het schilderen van borden is een heerlijk creatief proces en daar kijken we naar uit. Ook zijn we al aan het nadenken over de verkoop van andere fotografie props. Wil je op de hoogte blijven van onze creatieve plannen? Je kunt ons volgen op @errer.food or @errer.backdrops.

vrijdag december 11, 2020