Lees ons artikel

6 mooiste stranden rondom Kambos, Samos

maandag 17 februari, 2020 - door errer backdrops

Kambos is een streek in het zuidwesten van Samos. Hier vind je dorpjes als Marathokampos en Koumeika en kustplaatsjes als Votsalakia, Kampos, Balos, Pefkos, Limnionas en Psili Ammos. Er bevindt zich hier een rits aan leuke strandjes en baaitjes, restaurantjes en cafeetjes. Verder zie je er grote maar ook veel kleinere hotels.

In dit artikel beschrijf ik 6 stranden rondom Kambos ook wel Votsalakia genoemd. Dat is overigens de bekendste badplaats. Wees gerust, want je ziet hier geen overvolle stranden en mega hotels. Sowieso is er geen massatoerisme op Samos, iets waar wij erg gelukkig van worden. Voor wie rust en stilte zoekt, hoeft nooit ver te zoeken. Laat dat nu net iets voor ons zijn.

Kies voor een verblijf rondom Kambos

Wij verblijven in een appartement aan de kust net onder Marathokampos gelegen met een spectaculair uitzicht op het Kerkis gebergte (1434 m hoog). Appartement Thalina is ontzettend mooi gelegen en een fijne uitvalsbasis tijdens de vakantie.

Kambos is niet zo toeristisch in vergelijking met de bekende badplaats Kokkari, waardoor er een hele relaxte sfeer hangt. Daarbij is de zee ook minder ruig doordat de wind hier niet op de kust slaat. Bovendien vinden wij de omgeving mooier. Dat heeft alles te maken met de idyllische baaitjes en strandjes waarvan er hier zo veel zijn.

Samos staat bekend om de kiezelstranden, maar je vindt aan de zuidwest kust ook zandstranden. Als je veel gaat wandelen zul je hier gemakkelijk afgelegen strandjes vinden. Let wel op dat je de auto ergens parkeert en niet verder rijdt op onbegaanbare zandwegen tenzij je een auto huurt met 4WD.

Loop de vele smalle, steile wandelpaden af naar beneden en ga op ontdekking. De kans dat je naaktzwemmers tegen komt is groot. Al met al zou ik zeker voor een verblijf rondom Kambos kiezen indien je van plan bent om naar Samos te gaan.

Uitzicht Thalina appartement op de Kerkis, Samos, Griekenland
Uitzicht Thalina appartement op de Kerkis

1. Stranden rondom Kambos: Balos

Wij vinden het strand van Balos prachtig gelegen. Het is hier enorm rustig en het aantal mensen kunnen we op één hand tellen. Daarbij zie je op dit fijne strand diverse inhammen tussen de rotsen waar je jezelf kunt verstoppen

Ook hier vind je een paar naaktzwemmers.

Balos strand is lang en bestaat uit vele kleine en grote stenen waarmee de zee muziek maakt. Een ontzettend fijn en rustgevend geluid. Verder vind je hier enkele restaurants.

Weg naar Balos, Samos, Griekenland
Weg naar Balos, Samos
Strand Balos, Samos, Griekenland
Strand Balos

2. Stranden rondom Kambos: Kaladakia

Terugblikkend vinden wij de grot op Kaladakia strand een must-see.

Vanaf Koumeika naar Marathokampos rij je 300 meter na de splitsing naar Balos en daarna volg je de wegwijzers richting hotel Mandilada. Houd links aan totdat je beneden bij een grote parkeerplaats komt. De weg ernaar toe is zeer steil. Als je dit soort steile weggetjes niet gewend bent is het misschien even slikken.

Het Kaladakia strand is eigenlijk best klein, bovendien best toeristisch en vrij duur. Een bedje huren kost er €6,-. Waarschijnlijk zijn de prijzen hier hoger doordat het hotel het strand uitbaat.

Wij bezoeken Kaladakia strand puur om de grot te bekijken en gaan liever op een ander strand liggen.

De grot vind je links op het einde van het strand. Zwem de grot in vanaf zee of loop er vanaf het strand in. Ga er op een zonnige middag heen vanwege de lichtinval in de grot, daardoor schijnt de zon naar binnen en kleurt alles prachtig blauwgroen.

Het zeewater is hier overigens vrij koud en het is er diep, maar het is hier prachtig!

Kaladakia grot, Samos, Griekenand
Kaladakia grot
Strand Kaladakia, Samos, Griekenland
Strand Kaladakia

3. Stranden rondom Kambos: Tripidi

Het dichtstbijzijnde strandje van ons appartement was Tripidi beach, een kleine baai met kiezeltjes verscholen tussen de rotsen.

We lopen er in 10 minuten heen en nemen hier een frisse duik, het is toch altijd lekker als je op loopafstand van je verblijf ergens kunt zwemmen.

Tripidi beach is altijd heerlijk rustig en gemoedelijk tijdens ons verblijf.

Je komt hier door een lange trap naar beneden te lopen. Plof dan neer op een van de bedjes. Ook staan er stijlvolle houten tafeltjes en stoelen.

Dit kleine baaitje hoort bij het restaurant ‘’Chrisopetro’’, gesitueerd boven op een rots met uitzicht over zee. De zoon van de eigenaar van het appartement waarin wij verblijven runt dit restaurant. Je kunt hier heerlijk eten terwijl je geniet van zeezicht. Het restaurant is ook niet zo toeristisch ingesteld en om die reden ook een verademing om hier een maaltijd te nuttigen.

Er liggen lunchkaarten van ”Chrisopetro” op het strandje, echter hebben wij geen bediening gezien. Bovendien hebben wij nooit hoeven te betalen voor het gebruikmaken van de strandbedjes.

Ik ga er trouwens van uit dat dit in het hoogseizoen anders zal zijn. Normaal gesproken betaal je hier €2,50 voor een parasol met bedje. Een salade kost hier rond de €6,-.

Heerlijk rustig Tripidi beach in Kambos, Samos, Greiekenland
Heerlijk rustig Tripidi beach in Kambos
Baai Tripidi beach, Samos, Griekenland
Baai Tripidi beach
Boven op de rots ligt restaurant Chrisopetro
Boven op de rots ligt restaurant Chrisopetro

4. Stranden rondom Kambos: Votsalakia

Votsalakia is het strand bij Marathokampos en is één van de meest populaire stranden van Samos. Dit levendige strand is zo’n 3 kilometer lang en is eigenlijk een verlengde van het Marathakampos strand.

Votsalakia, dat kiezeltjes betekent ligt ongeveer 3 kilometer van het dorp Marathokampos. Het strand ligt tegen het mooie bergachtige binnenland van Samos. Er bevinden zich hier vele tavernes, supermarktjes, winkeltjes en gezellige terrasjes.

Ondanks dat het hier toeristisch is, genieten we van de sfeer en vinden we het hier enorm gezellig. In september is het erg rustig, maar ik kan me voorstellen dat het er in het hoogseizoen drukker zal zijn. Toch denk ik dat het dan nog steeds gezellig druk is.

Uitzicht appartement op badplaats Votsalakia, Samos, Griekenland
Uitzicht appartement op badplaats Votsalakia

5. Stranden rondom Kambos: Psili Ammos

Enkele kilometers voor Limnionas strand als je vanaf Marathokampos rijdt ligt het mooie en populaire zandstrand van Psili Ammos.

Psili Ammos ligt prachtig gelegen tegen de Kerkis berg en heeft een lang zandstrand waarbij de dennenbomen tot aan het strand groeien. Op het strand zijn bedjes te huur en het water loopt hier geleidelijk af.

Let op, er is nog een Psili Ammos aan de zuidoostkust vlakbij Pythagorion.

Weg tussen Psili Ammos en Votsalakia, Samos, Griekenland
Weg tussen Psili Ammos en Votsalakia, Samos
Tavern vlakbij Psili Ammos, Samos, Griekenland
Tavern vlakbij Psili Ammos, Samos

6. Stranden rondom Kambos: Limnionas

Limnionas strand ligt ongeveer zes kilometer van Votsalakia en heeft een fijn zandstrand met allerlei terrasjes en wordt omringd door heuvels en bergen.

Op de heuvels achter het strand vind je diverse hotels.

We nemen hier een cappuccino en genieten van het uitzicht. Aangezien dit strand iets toeristischer aanvoelde vonden wij de sfeer hier minder.

Je betaalt hier €2,50 voor het huren van een parasol en ligbed. Beiden nemen we hier een Griekse salade en zijn hiervoor €12,50 kwijt.

Tavern Limnionas, Samos, Griekenland
Tavern Limnionas, Samos
Zwerver tavern Limnionas, Griekenland
Zwerver tavern Limnionas
Strand Limnionas, één van de bekende stranden in Samos, Griekenland
Strand Limnionas, één van de bekende stranden in Samos

maandag februari 17, 2020