Lees ons artikel

Pythagorion, Samos

dinsdag 11 februari, 2020 - door errer backdrops

We rijden door naar Pythagorion nadat we een bezoek hebben gebracht aan Pyrgos en Koumaradei. Pythagorion is een levendige stad in Samos en ligt zo’n 3 kilometer van het vliegveld. Onderweg vanaf Chora zie je aan je linkerkant na het benzinestation ruïnes van een Romeins aquaduct.

Wanneer je de stad binnenrijdt kun je de auto aan de rechterhand neerzetten, daar is een ruime parkeerplaats gelegen aan het strand. Voordat je de stad gaat bekijken kun je hier nog snel een frisse duik nemen. Ontzettend aangenaam als het zo warm is.

Zodra je de stad binnenloopt merk je dat het hier drukker, toeristischer en moderner is dan in de rest van Samos waar het in de dorpjes vaak rustig en verlaten is. Zoek je dus vertier? Dan ben je in Pythagorion aan het juiste adres. Er wonen in de stad zo’n 1500 mensen. De haven, boulevard en de gezellige straatjes zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Het plaatsje is vrij toeristisch, maar heeft daarentegen zijn charme weten te behouden.

Ook is er een jachthaven waar plaats is voor 280 jachten, staat hier het grote beeld van de bekende Pythagoras en kun je door het populaire ‘’blauwe straatje’’ struinen.

Tips boulevard Pythagorion

  • Van mei tot half oktober zijn de meeste winkels in de stad van 09:30 tot ‘s avonds laat open, slechts enkelen sluiten in de middag.
  • Van juni tot september is de winkelstraat autovrij tussen 18:00 en 02:00. Het is dan verboden om hier te parkeren.
Pythagorion, Samos, Griekenland
Pythagorion
Fotogenieke straatjes, Pythagorion, Samos, Griekenland
Fotogenieke straatjes

Pythagorion; de haven

Grote trekpleisters in de stad zijn de boulevard, het ”blauwe straatje” en het mooie haventje. Struin door de hoofdstraat met zijn vele winkeltjes, gezellige terrasjes en cafeetjes. Drink een koffie aan de boulevard of geniet van één van de vele Griekse gerechten. Terwijl je van je drankje geniet zie je de vele vissersboten en jachten komen en gaan.

Na 10 minuten wandelen over een onverharde weg langs de baai ten oosten van de haven bereik je de jachthaven van Pythagoreio. Vanaf de jachthaven kun je diverse boottochtjes maken. Naar bijvoorbeeld het strand Psili Amos of het eilandje Samiopoula. Ook kun je met een ferry naar de eilanden Patmos en Kalimnos. Daarnaast zou je zelfs naar Turkije kunnen varen. Ondanks dat het een toeristische stad is, vonden wij het erg gezellig en authentiek.

Haven van Pythagorion, Samos, Griekenland
Haven van Pythagorion, Samos

Pythagrorion; beeld Pythagoras

De naam Pythagorion is ontstaan in 1955, vernoemd naar de geleerde Pythagoras. Eerst heette de stad Tigani wat braadpan betekent. De haven lijkt namelijk op de vorm van een braadpan.

Pythagoras was een bekende geleerde in filosofie en wiskunde. Iedereen heeft wel eens van de stelling van Pythagoras gehoord. Hij studeerde in gevangenschap tijdens zijn verblijf in Babylon en nadat hij vrij was keerde hij op 56-jarige leeftijd terug naar Samos. Vanwege onenigheid met Polykrates die op dat moment regeerde, trok Pythagoras zich terug in het Kerkis gebergte. Later vertrok hij naar Italië waar hij een filosofische school stichtte. Op de binnenste pier van de stad staat een groot bronzen beeld van Pythagoras.

Het bronzen beeld van Pythagoras in Pythagorion, Samos, Griekenland
Het bronzen beeld van Pythagoras

Het ”blauwe straatje” in Pythagorion

Wanneer je het ”blauwe straatje” wilt bekijken is het is even zoeken, want het ligt een beetje verstopt in de stad. Indien je het niet kan vinden kun je het gewoon aan locals vragen. Het is leuk om hier even te wandelen en foto’s te maken. De bewoners hebben hier erg hun best gedaan om de straat blauw te decoreren.

Het straatje is eigenlijk maar een steegje van zo’n 50 meter lang. Je heb het snel gezien, maar als je toch in de stad bent kun je er wel even doorheen lopen. Alleen al het bezoeken waard om de lieve straatkatjes een aai te geven. Wanneer je dit pittoreske straatje gaat bezoeken, struin dan ook even verder de smalle straatjes in die tegen de heuvel aan liggen. Hier geniet je van de Griekse sfeer en de mooie uitzichten over Pythagorion.

Het ''Blauwe straatje'' in Pythagorion, Samos, Griekenland
Het ”Blauwe straatje” in Pythagorion

Wat te doen in Pythagorion

  • Bezoek gratis de Logothetis burcht, die diende als verdediging en uitvalsbasis tijdens de Griekse revolutie. Bezoek gratis (dagelijks tussen 09:00 en 20:30) het klooster van Spiliani
  • Je kunt in de stad een archeologisch museum bezoeken waar je vondsten uit de omgeving kunt bewonderen.
  • De Efpalinio is een tunnel die diende om de stad tijdens belegering van drinkwater te kunnen voorzien en om de stad ongezien uit te kunnen komen. De tunnel is 1036 meter lang en heeft een diameter van 1,8 meter. Je moet hiervoor niet claustrofobisch zijn. Als je de tunnel wilt bezoeken kun je vanaf Pythagorion richting Vathy rijden. Net na het centrum neem je de eerste afslag links. Je kunt een bezoek combineren met het bezichtigen van de Hera tempel.
  • Bezoek het 4 kilometer lange kiezelstrand van Potokaki dat ongeveer 3 kilometer buiten het centrum ligt en direct grenst aan het strand van Pythagoreio. Deze loopt door tot aan Ireon.
  • Combineer een bezoek aan de stad met een middag katten knuffelen bij Cat Rescue Samos. Deze opvang voor zwerfkatten ligt dichtbij het vliegveld. Deze lieve mensen zijn afhankelijk van donaties. Ze proberen de populatie zwerfkatten te verkleinen en gewonde zwervers te behandelen. Vandaar dat ze een donatie enorm op prijs stellen. Een activiteit waarbij je iets nuttigs met iets leuks combineert.
Kapel in Pythagorion, Samos, Griekenland
Kapel in Pythagorion

dinsdag februari 11, 2020