Blauwe bessen cake
vrijdag 25 september, 2020 - door errer backdrops
- 8 personen
- Internationaal
- Baksels, Feest, Tussendoortjes, Toetjes
- Gebruikte backdrop: Afgebladderde muur
Deze heerlijke blauwe bessen cake met kaneel en geraspte kokos is simpelweg genieten. De cake (of eigenlijk taart) doet me al aan de herst denken door de toevoeging van kaneel. Op de een of andere manier associeer ik kaneel altijd met gure dagen en de geur van kaneel geeft dan altijd een fijn huiselijk gevoel. Drink bij de cake een cappuccino of een lekkere kop thee en je dag kan niet meer stuk.
Inspiratie voor mijn blauwe bessen cake
Inspiratie voor recepten haal ik overal vandaan. Het leukste is altijd om zelf gerechten en baksels uit te proberen, maar ideeën haal ik overal vandaan. Dit kan de Allerhande zijn, een familie recept of Instagram. Zelf hebben wij ook een Instagram account en het is erg leuk en inspirerend om andere foodbloggers te volgen. Zowel voor recepten als voor food fotografie. Zo heb ik mij voor deze blauwe bessen cake laten inspireren door Vegafoodness. De perziken cake van Dianne zag er superlekker uit en ik dacht direct, hier ga ik mee aan de slag. Uiteindelijk is het een totaal andere cake geworden door gebruik van andere ingrediënten. En dat is nu juist het leuke van andere mensen inspireren, want uiteindelijk creëer je altijd je eigen baksel.
Gezonde cake
Mijn blauwe bessen cake is goed gelukt en ziet er ook nog als een plaatje uit vind ik zelf. Het fijne is ook dat de cake niet alleen lekker is en er mooi uitziet, maar ook nog vrij gezond is. Ik gebruik namelijk volkorenmeel en ik heb de hoeveelheid suiker tot een minimum gebracht. Want de geraspte kokos, blauwe bessen en kaneel zorgen al voor voldoende smaak dus waarom zou ik dan veel suiker toevoegen. Sowieso ben ik voorstander om zo min mogelijk toegevoegde suiker te gebruiken. Op een gegeven moment raak je ook gewend aan een bepaald niveau van zoetheid. Met andere woorden; voor ons smaakt deze cake zoet genoeg maar voor een ander misschien helemaal niet. Kwestie van gewenning. Maar als jij wel echt van zoet houdt moet je meer toevoegen vermoed ik. Toch zou ik adviseren om eerst dit cake recept te proberen.
Ingrediënten
- Blauwe bessen, 150 gram gehalveerd voor in het beslag + extra voor topping
- Volkorenmeel, 260 gram
- Palmsuiker, 70 gram
- Bakpoeder, 2 theelepels
- Baking soda, 1 theelepel
- Kaneelpoeder, 1 theelepel
- Amandelmelk, 180 ml
- Citroensap, 2 eetlepels
- Soja yoghurt, 45 gram
- Olijfolie, 120 ml
- Geraspte kokos, 6 eetlepels + extra voor topping
Recept blauwe bessen cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak een grote kom en doe hierin alle droge ingrediënten, dus doe het volkorenmeel, bakpoeder, baking soda, kaneel, geraspte kokos en palmsuiker bij elkaar. Roer alles goed door met een garde.
- In een andere kom meng je de amandelmelk, olijfolie, citroensap en yoghurt door elkaar.
- Voeg hierna de natte en droge ingrediënten bij elkaar, voeg ook de gehalveerde blauwe bessen toe en schep alles goed om.
- Neem een springvorm (ik heb er één van 18 cm diameter) maar een grotere bakvorm zorgt voor een lagere cake. Bekleed de vorm met bakpapier. Handig is om de vorm altijd eerst met een beetje boter in te vetten, zodat het bakpapier goed blijft zitten.
- Schep het beslag nu in de springvorm. Verdeel over het cake beslag nog een handje blauwe bessen die je er vervolgens in drukt. Als laatste doe je er nog iets geraspte kokos overheen.
- Bak de cake af in ongeveer 50 minuten totdat het mooi bruin is gekleurd en de bovenkant krokant. Zet de oven uit en en laat de deur van de oven open staan, zodat de cake nog zachtjes door gaart in de oven. Haal de cake er na zo’n 15 minuten uit en laat de cake verder afkoelen op een rooster, voordat je hem aan gaat snijden.
- Serveer de blauwe bessen cake met geraspte kokos en eventueel opgeklopte slagroom.
Tips
- Voeg stukjes walnoten toe aan het cake beslag.
- Je kunt meer suiker toevoegen als je dat wenst. Wij houden niet van enorm zoet en proberen suiker zo minimaal mogelijk toe te voegen aan onze recepten.
- Kijk ons eens bij mijn volkoren wortelcake.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD