Ga naar vegan recept

Gezonde pepernoten met gember en appel

zondag 1 december, 2019 - door

Pepernoten zijn eigenlijk kruidnoten, maar ik vind pepernoten leuker klinken. Pepernoten zijn natuurlijk niet echt gezond en daarom heb ik geprobeerd om gezonde pepernoten te maken. Wij kunnen een bakje pepernoten met een dekentje op de bank en een kop thee enorm waarderen, maar zelfgebakken pepernoten zijn toch echt altijd het meest lekker. Bovendien kun je er dan je eigen draai aan geven. Gewoon een beetje uitproberen met specerijen en andere toevoegingen zoals (gedroogd) fruit. Ontzettend leuk om pepernoten met kinderen te bakken. Vroeger als kind bakten wij regelmatig pepernoten, maar daarna eigenlijk nooit meer en dat is best zonde want ze zijn zo lekker!

Gezonde pepernoten bakken

Aangezien wij gember altijd zo lekker vinden, hebben we pepernoten met daarin verse gember gebakken. Daarnaast hebben we pepernoten met geraspte appel gebakken, omdat het ons aan appeltaart doet denken.

Deze pepernoten zijn veel voedzamer dan die je kant en klaar in de supermarkt koopt. In dit recept voor gezonde pepernoten gebruik ik volkorenmeel in plaats van bloem en palmsuiker in plaats van witte suiker. Bovendien zijn deze pepernoten veganistisch. Eerst maak je een basisdeeg en vervolgens verdeel je het deeg in twee gelijke delen. In het gember pepernoten deeg moet sojamelk toegevoegd worden, omdat anders het deeg te droog is. Bij het appel pepernoten deeg hoeft dat niet. Als je alleen gember pepernoten wilt maken, neem je gewoon het basisdeeg in zijn geheel plus de dubbele hoeveelheid gember en melk. Dan neem je dus 6 theelepels geraspte gember en 4 eetlepels melk.

Meest belangrijk vinden wij dat de kruidnoten nogal knapperig zijn en dat zijn ze in dit recept zeker geworden! Beter dan de bleekscheet pepernoten die je soms in de winkel ziet liggen. De gember pepernoten zijn veruit het lekkerst geworden. Uiteraard moet je wel van gember houden. Maar als dat zo is, dan is dit recept een enorme aanrader! De appel variant was iets smeuïger van binnen en de smaak van appel bleef eigenlijk een beetje achterwege. Maar nog steeds een smaakvolle pepernoot.

De volgende keer ga ik nog iets minder suiker toevoegen. Volgens ons kunnen deze gezonde pepernoten nog iets minder zoet en het is altijd een uitdaging om zo min mogelijk suiker te gebruiken.

Ingrediënten

 • Volkoren speltmeel, 250 gram
 • Koek en speculaaskruiden, 2 eetlepels
 • Palmsuiker, 6 eetlepels
 • Gesmolten kokosolie, 90 gram
 • Wijnsteenbakpoeder, 2 theelepels
 • Snuf zout
 • Geraspte appel, 60 gram
 • Geraspte gember, 3 theelepels
 • Sojamelk, 2 eetlepels, of bijvoorbeeld amandelmelk
Gezonde pepernoten met gember en geraspte appel Gezonde pepernoten met gember en geraspte appel

Bereiding gezonde pepernoten

 1. Pak een grote kom en doe hier het volkorenmeel in. Voeg ook de palmsuiker, een snuf zout, de wijnsteenbakpoeder en de speculaas kruiden toe en roer goed door elkaar.
 2. Weeg de kokosolie af en laat het smelten. Ik zet het kommetje met kokosolie (geen plastic natuurlijk) gewoon even op een laag pitje op het fornuis, het smelt namelijk heel snel.
 3. Voeg dan de kokosolie toe aan het meel en kneed dit in korte tijd tot een deeg. Verdeel het dan in twee gelijke delen. Je komt uit op twee keer 212 gram. Een deel is voor de gember pepernoten en het andere deel is voor de appel pepernoten.
 4. Verwarm de oven alvast voor op 160 graden.
 5. Neem een deel deeg en voeg de geraspte gember en 2 eetlepels sojamelk toe. Verwerk dit weer tot een deeg. Start nu met het draaien van de kruidnoten. Vorm met je handen kleine balletjes. Het is even een klusje maar het werkt heel mediterend. En voor kinderen is dit natuurlijk heel leuk om te doen. Leg de pepernoten op een bakplaat bekleed met een vel ovenpapier. Schuif de plaat in de oven voor zo’n 20 minuten en ga verder met de appel pepernoten. Mits je die gaat maken natuurlijk.
 6. Zo ja, dan voeg je bij het andere deeg deel de geraspte appel toe en kneed je dit weer tot een deeg. Maak hier weer balletjes van en leg op een nieuw vel ovenpapier. Als de gember pepernoten klaar zijn, kun je het vel ovenpapier met de appel pepernoten in zijn geheel zo op de bakplaat leggen. En je schuift de plaat weer in de oven.

Tips

 • Check je oven tijdens het bakken van de pepernoten. Zeker even na 15 minuten kijken, want elke oven is anders. Wij houden zelf van bruine crunchy pepernoten, yumm!
Volkoren kruidnoten Volkoren kruidnoten

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD