Gezonde pitabroodjes volkoren
vrijdag 28 februari, 2020 - door errer backdrops
- 6 personen
- Griekenland
- Bijgerecht, Lunch, Baksels
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Dit is een recept voor gezonde pitabroodjes gemaakt van bio spelt volkorenmeel en lijnzaadmeel. Veel lekkerder dan kant en klare pita’s die je in de supermarkt koopt. Mooi meegenomen is dat we geen zout toevoegen. Pitabroodjes worden ook wel shoarmabroodjes genoemd en kunnen gevuld worden met van alles. Shoarma is een klassieker, maar dat eten wij niet meer. Wel de vegetarische shoarma van Vivera, want die is echt enorm goed gekruid en erg lekker. Sterker nog, wij vinden de plant shoarma nog lekkerder dan dier shoarma. Ik denk omdat deze veel minder vet is.
Weinig gist
Zelf pitabroodjes maken is echt niet zo ingewikkeld. Naast lijnzaadmeel en volkorenmeel voeg ik gist, water en olijfolie toe. Ik wil zo min mogelijk gist toevoegen aan onze recepten. Vandaar dat ik heb geprobeerd om dit ook te minimaliseren in de pita’s. Je moet het deeg wel even goed kneden, dit is belangrijk voor de rijzing. Meestal zijn pitabroodjes gemaakt van bloem, maar dit is natuurlijk niet zo voedzaam. Waarom zou je niet gewoon vezelrijke ingrediënten gebruiken? Je kunt ze uiteraard ook helemaal van volkorenmeel maken, maar wij hebben er ook nog lijnzaadmeel aan toegevoegd. Lijnzaadmeel kun je meestal gewoon bij de supermarkt kopen, bijvoorbeeld bij de Jumbo.
Wij zijn echt dol op deze gezonde pitabroodjes, want we kunnen ze vullen met van alles. Met koude ingrediënten zoals sla, komkommer, zongedroogde tomaat en hummus. Of met warme vullingen zoals vegetarische gyros of gemarineerde plant stukjes. Mogelijkheden zijn eindeloos.
Ingrediënten gezonde pitabroodjes
- Bio spelt volkorenmeel, 260 gram
- Lijnzaadmeel, 150 gram
- Instant droge gist, 5 gram
- Olijfolie, 1 eetlepel
Recept gezonde pitabroodjes
- Pak een kom en los het gist op in het lauwwarme water.
- Doe het volkorenmeel bij het lijnzaadmeel en roer door elkaar. Voeg het gist/watermengsel en de olijfolie toe. Kneed dan 15 minuten.
- Verdeel in 6 gelijke ballen, je kunt dit desnoods afwegen, maar ik doe dit op gevoel.
- Bestuif een beetje meel op een bakplaat bedekt met bakpapier. Maak van de ballen gelijkmatige ronde plakken met een doorsnede van ongeveer 13 cm en leg op de bakplaat.
- Laat de pitabroodjes minimaal een uur rijzen onder een iets vochtige theedoek op een warme plek. Het mag er niet tochten.
- Verwarm de oven voor op 230 graden en bak de broodjes ongeveer 15 minuten, totdat ze iets bruin worden.
- Zet de oven uit. Haal de gezonde pitabroodjes eruit en laat even afkoelen op een rooster. Snij de pita’s in zodat er een ‘zakje’ ontstaat, waardoor je ze kan opvullen.
Tips
- Als het deeg plakkerig is voeg je iets volkorenmeel toe totdat het niet meer plakt. Warm weer heeft invloed op het maken van deeg met als gevolg dat het deeg iets ‘’natter’’ kat uitpakken. Voeg dan op gevoel iets meel toe.
- Je kunt ook gedroogde kruiden toevoegen aan het deeg, bijvoorbeeld tijm en oregano. Zo voeg je een Italiaanse smaak toe aan de gezonde pitabroodjes.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD