Ga naar vegan recept

Kip tandoori recept

maandag 31 augustus, 2020 - door

Vroeger aten wij geregeld kant en klare pakjes waaronder kip tandoori, maar tegenwoordig eten wij eigenlijk nooit meer uit zakjes en pakjes. Daarvoor kun je prima zelf kruidenmixen samenstellen waarmee je vaak meerdere malen kunt koken. Voor dit kip tandoori recept heb ik de Vivera plant stukjes gebruikt als vervanger voor kip. Deze meng ik aan met Verstegen tandoori kruiden en olijfolie. Eigenlijk moet je in dit gerecht de kip marineren in yoghurt alvorens te bakken, maar aangezien dit bij mij vaak aankoekt in de pan gebruik ik enkel olijfolie. Vervolgens maak ik de saus aan met haver fraîche.

Indiase sferen

Kip tandoori komt oorspronkelijk uit India, maar wordt overal ter wereld gegeten. De Verstegen kruiden die ik gebruikt heb bestaan uit kurkuma, koriander, gember, chilies, folie, kaneel, komijn en kruidnagel. Bij de tandoori saus voeg ik verder sperziebonen en stukjes mango toe. Dat laatste zorgt voor een heerlijk zoetje aan het recept. Als bijgerecht heb ik een frisse komkommer raita gemaakt wat hier natuurlijk perfect bij past. Daarnaast serveer ik er zilvervliesrijst bij, alhoewel de saus ook lekker zou zijn met bijvoorbeeld tortilla wraps. Wij waanden ons in ieder geval even helemaal in Indiase sferen.

Ingrediënten vegan tandoori

Tandoori saus

  • Zilvervliesrijst, 90 gram (koolhydraatbeperkt), voeg meer rijst toe indien gewenst
  • Sperziebonen, 350 gram
  • Vivera plant stukjes
  • Mango, in stukjes
  • Witte ui, gesnipperd
  • Knoflook, 2 tenen
  • Haver fraîche
  • Halve citroen
  • Kip tandoori kruiden (Verstegen), 1 volle theelepel
  • Olijfolie, 3 eetlepels
  • Peper en zout

Komkommer raita

  • Komkommer, 200 gram, fijngesneden of geraspt
  • Soja yoghurt, 3 eetlepels
  • Knoflook, 1 teen
  • Verse koriander, fijngehakt
  • Peper
  • Halve citroen
Veganistische kip tandoori met sperziebonen en mango
Veganistische kip tandoori met sperziebonen en mango

Bereiding ”kip” tandoori recept

  1. Start met het marineren van de Vivera plant stukjes. Doe de Verstegen kruiden met de olijfolie in een kom en voeg de stukjes toe. Roer goed door en laat tenminste 10 minuten marineren.
  2. Kook intussen de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
  3. Dop de sperziebonen en kook in zo’n 7 minuten beetgaar. Spoel af met koud water en laat vervolgens uitlekken. Hierna moet je de sperziebonen nog halveren.
  4. Ga nu verder met het maken van de komkommer raita. Meng de komkommer met de yoghurt, gemalen komijn en verse koriander. Pers de knoflook uit en breng verder op smaak met peper en citroensap.
  5. Nu zijn alle voorbereidingen klaar en kun je de kip tandoori gaan afmaken. Verwarm een wok of braadpan met een beetje olijfolie op middelhoog vuur en fruit de ui aan. Pers ook de knoflook uit en doe tevens de gemarineerde Vivera stukjes erbij. Bak totdat ze mooi lichtbruin kleuren.
  6. Voeg de haver fraîche toe samen met een beetje water (vul het bakje van de haver fraîche tot de helft en voeg dit toe). Als laatste doe je de sperziebonen en stukjes mango erbij.
  7. Serveer de kip tandoori met de komkommer raita en de zilvervliesrijst. Garneer met verse koriander en pers de halve citroen uit boven de tandoori saus.

Tips

  • Serveer cassave bij dit Indiase gerecht, want het is heerlijk om de tandoori saus met rijst daarmee op te lepelen.
  • Voeg sojasaus toe wanneer je het gerecht zouter wilt maken.
Recept kip tandoori met komkommer raita
Recept kip tandoori met komkommer raita

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD