Ga naar vegan recept

Quiche zonder ei

zaterdag 8 februari, 2020 - door

Quiche maken zonder ei is toch wel een opgave dacht ik, maar deze vegan quiche bewijst het tegendeel. Eigenlijk is dit recept zelfs gemakkelijker dan de traditionele quiche die ik voorheen altijd maakte toen we nog eieren aten.

Nog niet zo lang geleden zijn wij overgestapt van een vegetarisch naar een veganistisch dieet en ik kom eigenlijk nog geen moeilijkheden tegen. Bijna overal is wel een vervanger voor of een goed alternatief. Toch zag ik het maken van een veganistische quiche als een uitdaging, omdat de basis van een quiche uit eieren bestaat. Zoals je weet is de binding in een hartige taart belangrijk.

Online vond ik recepten waarbij er vaak met tofu gewerkt wordt als bindmiddel voor de quiche, maar ik wilde iets anders. Terwijl ik aan het zoeken was op Internet kwam ik terecht op de website lisagoesvegan.com. Zij gebruikt voor haar quiche een ‘beslagje’ van kikkererwtenmeel, water en edelgistvlokken. Dit moet zorgen voor de binding in de quiche. Deze basis wilde ik ook proberen, maar ik heb het water vervangen door Alpro sojaroom voor een iets vollere smaak.

Voor dit recept hoef je niet eerst deeg te maken om de quichevorm mee te bekleden. Dat scheelt lekker veel tijd. Deze quiche zonder ei is ontzettend lekker geworden en ik ga het beslag voor de binding van kikkererwtenmeel zeker vaker toepassen in andere recepten. Bijvoorbeeld voor een aardappelschotel met prei.

Vulling hartige taart zonder ei

Als vulling voor de quiche kun je verder eigenlijk alle groenten gebruiken die je maar lekker vindt. Aangezien vriendlief onlangs een 5 kilo-zak uien had gekocht, zag ik nu een mooie gelegenheid om uien als basis te nemen voor deze veganistische quiche. De zoete smaak die de uien krijgen als ze gebakken worden is verrukkelijk! Ik heb de gebakken uien gecombineerd met champignons en plantaardig gehakt.

Ingrediënten

  • Beyond meat plantaardig gehakt
  • Witte uien, 5 stuks, gesneden in halve ringen
  • Champignons, 250 gram, in stukjes
  • Knoflook, 4 tenen, geperst
  • Tijm, 1,5 theelepel
  • Oregano, 1 theelepel
  • Kikkererwtenmeel, 150 gram, verkrijgbaar bij de Albert Heijn
  • Alpro Cuisine plantaardige sojaroom light, 250 ml
  • Edelgistvlokken, 2 eetlepels
  • Geraspte vegan kaas Violife, mozzarella flavour, verkrijgbaar bij de Albert Heijn
  • Cherrytomaten, 10 stuks, gehalveerd
  • Peper en zout
Quiche zonder ei met Naturli gehakt en ui
Quiche zonder ei met Naturli gehakt en ui

Recept hartige taart zonder ei

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng als eerste in een grote kom het kikkererwtenmeel, plantaardige room, edelgistvlokken. Zet dit opzij voor minstens 20 minuten.
  3. Roerbak intussen de uien en de champignons. Pers de knoflook uit boven de pan en doe de oregano en de tijm erbij.
  4. Bak intussen het plant gehakt in een andere pan. Ik merk dat het Naturli gehakt een beetje uit elkaar getrokken moet worden tijdens het bakken. Het is handig om dit met behulp van 2 spatels te doen.
  5. Vervolgens doe je het ui-champignon mengsel en het gehakt in het kikkererwten beslag. Roer dan goed door, zodat alle ingrediënten in aanraking komen met het beslag.
  6. Nu giet je dit mengsel voorzichtig in een quicheschaal die bekleed is met bakpapier.
  7. Druk de cherrytomaten in de quiche met de gesneden kant naar boven.
  8. Als laatste bedek je de veganistische quiche met de geraspte kaas. Schuif in de oven voor ongeveer 30 minuten. Dit hangt af van je oven. Handig is om even te kijken na 25 minuten hoe het ervoor staat. Haal de quiche uit de oven zodra het het mooi gebonden is en laat even een paar minuten staan.
  9. Deze heerlijke quiche zonder ei is bedoeld voor 4 personen, maar serveer er dan wel een rijk gevulde salade bij.

Tips

  • Het plant gehakt van Naturli moet je uit elkaar drukken met 2 spatels tijdens het bakken. Je kunt ook kiezen voor voorgebakken gehakt korrels. Bijvoorbeeld die van Garden Gourmet of de Vegetarische Slager.
  • In plaats van plantaardige kaas kun je ook edelgistvlokken over de quiche strooien wanneer deze uit de oven komt.
  • In plaats van sojaroom kun je ook water gebruiken, maar ik heb dit zelf nog niet geprobeerd. De taart is dan wellicht iets minder vol van smaak.
  • Rooster pijnboompitten of zonnebloempitten en garneer deze over de quiche.
  • Wanneer je niet alles opgegeten hebt, kun je dit prima de volgende dag in een koekenpan opwarmen. Bedek de pan dan met een deksel of aluminiumfolie
Hartige taart zonder ei met kikkererwtenmeel
Hartige taart zonder ei met kikkererwtenmeel

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD