Ga naar vegan recept

Shortcake recept

donderdag 4 maart, 2021 - door

Dit gezonde recept voor shortcake is niet alleen om te smullen, maar ook nog eens een best gezond en vol eiwitten. Wanneer je op zoek bent naar een recept voor het klassieke shortbread met karamel kun je beter verder zoeken. Want dit recept is namelijk totaal anders, maar wel enorm lekker en zonder toegevoegde suikers. De bodem bestaat uit havermout, kikkererwten en rozijnen. Daarmee heb je een goede voedzame basis. Kikkererwten zitten bomvol eiwitten en geven een mooie structuur aan de koek. Over de koek smeer ik een laagje dadelstroop met daarover heen pinda’s en rozijnen. Deze vegan shortcake wordt afgemaakt met een chocolade laag van pure chocolade en daar overheen geraspte kokos. Dit recept is ontzettend makkelijk en snel te maken. Ook hoeft er geen oven aan te pas te komen.

Ingrediënten

  • Kikkererwten, 220 gram, uitgelekt en afgespoeld
  • Havermout, 55 gram
  • Rozijnen, 90 gram
  • Pindakaas, 1 eetlepel
  • Vanille extract, 1 theelepel
  • Dadelstroop of ahornsiroop, 1 eetlepel
  • Snuf zeezout
  • Pure chocolade, 100 gram
  • Pinda’s, 30 gram, grofgehakt
  • Geraspte kokos, hand vol
Shortcake recept met kikkererwten
Shortcake recept met kikkererwten

Het recept voor shortcake

  1. Hak 60 gram rozijnen fijn.
  2. Doe de havermout in een keukenmachine en maal fijn. Voeg ook de uitgelekte kikkererwten, pindakaas, vanille extract, de 60 gram rozijnen en het zeezout toe. Meng alles tot een samenhangend geheel. Dit merk je als het deeg gaat samenklonteren en een geheel gaat vormen.
  3. Bekleed een rechthoekig bakblik of ovenschaal met bakpapier en doe het deeg hier in. Vorm met je handen een gladde koek van ongeveer 1,5 cm dik en druk goed stevig aan. Ik had een ovenschaal van 24 cm bij 15 cm en dat was een perfecte afmeting.
  4. Hak de overige 30 gram rozijnen in stukjes met een mes. Doe hetzelfde met de pinda’s. Handig is om hierbij een vijzel en een snijplank te gebruiken.
  5. Smeer dadelstroop of ahornsiroop gelijkmatig over de koek en verdeel de fijngehakte rozijnen en gehakte pinda’s hier overheen. Druk lichtjes aan met een lepel.
  6. Zet de koek intussen in de koelkast terwijl je verder werkt.
  7. Verwarm de chocolade au bain-marie. Dit doe je door op het vuur een kleine kookpan boven een grotere kookpan gevuld met water te zetten. Eerst voeg je twee derde deel van de chocolade in de pan. Wanneer dit gesmolten is voeg je het overige deel toe. Zodra de chocolade gesmolten is verdeel je de chocoladesaus over de koek. Bestrooi vervolgens met geraspte kokos.
  8. Zet de shortcake in de koelkast of vriezer totdat de chocolade is hard geworden en snij er dan vierkanten van. De koek is enkele dagen houdbaar afgesloten in de koelkast. Ook kun je het prima invriezen.

Tips

  • Dit voedzame shortbread is heerlijk als tussendoortje of bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Fotoshoot shortcake recept foodblog
Vegan shortbread met havermout
Vegan shortbread met havermout

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD