Ga naar vegan recept

Vegan chili sin carne met kikkererwten en chocolade

4 personen

Vegan chili sin carne is simpelweg een diervriendelijke veganistische versie van de chili con carne maar dan zonder vlees. Dit recept bewijst weer eens dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Want de rode kidneybonen en kikkererwten zitten bomvol eiwitten waardoor vlees alweer overbodig is. Sowieso houden wij ontzettend van Mexicaans eten. Eerder maakten wij al een Mexicaanse lasagne en deze vegan burritos.

Chili met pure chocolade

Dit recept is extra bijzonder doordat ik pure chocolade door de saus meng waardoor je een enorm lekkere en diepe smaak krijgt. Terwijl deze smelt en zich een geheel vormt met de saus, ruik je de geur van chocolade boven de pan uit stijgen. Echter wanneer je de chili gaat proeven, merk je dat de smaak van chocolade niet terugkomt maar dat het wel zorgt voor een intense diepere smaak van de chili. Gewoon doen, want het is ontzettend lekker!

Gezond comfortfood

Deze vegan chili sin carne is gemakkelijk in grote hoeveelheden te maken en wij eten er dan ook meestal twee of soms zelfs drie dagen van. Comfortfood boordevol groenten en smaak, enorm gezond met pure ingrediënten. Naast de kidneybonen en kikkererwten voeg ik peen, bleekselderij, paprika, ui en mais toe. En om er vervolgens een saus van te maken voeg ik passata en tomaten toe. De kruidenmix die natuurlijk essentieel is kun je heel gemakkelijk zelf samenstellen door chilipoeder, komijn en kaneel erbij te voegen.

Voor bij de chili

Lekker om bij de chili te eten zijn tortilla chips of taco’s maar rijst en quinoa zijn ook bijzonder geschikt. Wanneer ik chili maak eten we er de ene dag tortilla chips bij en de andere dag zilvervliesrijst. Tortilla chips is natuurlijk wel minder gezond, maar wel ontzettend lekker. Hoewel de maaltijd op zichzelf al vullend genoeg is en je er eigenlijk niet eens persé iets bij hoeft te serveren. Een grote aanrader is wel om er guacamole bij te maken, want dit combineert ontzettend goed met de chili sin carne vinden wij. Verder houden wij erg van koriander, maar peterselie kan ook als je hier meer van houdt.

Ingrediënten vegan chili sin carne

Pan vol chili sin carne

  • Kikkererwten, 1 blik 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • Rode kidneybonen, 1 blik 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • Mais, 1 blik, 150 gram
  • Witte ui, 2 stuks, gepeld en gesnipperd
  • Knoflook, 3 tenen
  • Peen, 2 stuks, in kleine blokjes
  • Bleekselderij, 2 grote (of 3 kleine) stengels, in schijfjes
  • Rode paprika, 1,5 stuks, in stukjes
  • Tomatenpassata, 1 fles 690
  • Tomaten, 2 stuks, in stukken
  • Pure chocolade (vegan), 20 gram, ik had 85% cacao
  • Verse koriander
  • Tortilla chips
  • Optioneel: zilvervliesrijst

Kruidenmix

  • Chilipoeder, 1 theelepel afgestreken, dat is niet echt pittig. Voeg meer toe als je het pittiger wilt
  • Komijn, 2 theelepels
  • Kaneel, 1 theelepel
  • Peper en eventueel een beetje zeezout

Ingrediënten guacamole

  • Avocado
  • Halve tomaat (zaden en vocht eruit)
  • Knoflook, 1 teen
  • Rode ui, gesnipperd, halve eetlepel
  • Verse citroensap, 1 eetlepel
  • Verse koriander
  • Peper en zeezout
  • Eventueel een beetje chilipeper of chilipoeder
Veganistische chili con carne met tortilla chips
Veganistische chili con carne met tortilla chips
Voeg chocolade toe voor een intense smaak

Bereiding veganistische chili con carne

  1. Neem een grote wok of braadpan en verwarm hierin een beetje olijfolie. Als eerste ga je de witte ui fruiten. Doe na enkele minuten ook de paprika, peen en bleekselderij stukjes in de pan.
  2. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de chilipoeder, kaneel en komijn erbij.
  3. Na enkele minuten voeg je zowel de kidneybonen, mais als de kikkererwten toe.
  4. Doe vervolgens hetzelfde met de passata en de tomaten stukjes.
  5. Nu doe je er tevens een scheutje water bij (ongeveer een half koffiekopje), zodat de chili kan gaan sudderen.
  6. Breng dan op smaak met peper en zeezout en zet het vuur op een lage stand.
  7. Intussen hak je de steeltjes van de koriander fijn en doe je dit ook bij de vegan chili sin carne saus.
  8. Terwijl de chili op staat hak je de chocola alvast fijn.
  9. Nadat je de chocola hebt gehakt kun je de guacemole maken door alle ingrediënten in een keukenmachine te doen. Draai tot een gladde massa, schep in een kom en zet opzij.
  10. Wanneer je de chili ongeveer een kwartier hebt laten sudderen voeg je ook de chocola toe. Roer alles goed door en geniet van de geur die je tegemoetkomt.
  11. Schep de vegetarische chili con carne op de borden en serveer met de guacamole, tortilla chips en verse koriander.

Tips

  • Je kunt ervoor kiezen om door de chili plantaardig gehakt of stukjes plant worst doorheen te mengen.
  • In plaats van chilipoeder kun je ook een rode peper fijnhakken en meebakken met de ui.
  • Serveer bij de veganistische chili zilvervliesrijst of quinoa.
  • Voor een beetje frisheid aan de maaltijd zou je bijvoorbeeld yoghurt of haver fraiche eroverheen kunnen doen.
Vegan chili sin carne met guacamole
Vegan chili sin carne met guacamole
Recept chili con carne zonder vlees
Recept chili con carne zonder vlees

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERVEGANFOOD

Vegan recepten