Ga naar vegan recept

Burritos uit de oven zelf maken

1 juni, 2019 - door Sabine

6 vegan burrito

Zelf burritos uit de oven maken is ontzettend lekker, want er gaat niets boven verse ingrediënten en pure smaken. Wij zijn enorme fans van de Mexicaanse keuken, omdat wij van gerechten houden waarin bonen de hoofdrol hebben. Het komt erop neer dat bonen een grote rol in ons dieet spelen.

Ook de tortilla wraps zijn zelfgemaakt in dit recept. Die lijken in de verste verte niet op kant en klare wraps. Bovendien zijn deze zeer gezond. Dit komt door het gebruik van volkorenmeel. Simpel om zelf te maken tenzij je natuurlijk tijd wilt besparen. Dan kun je beter wraps kopen. Bijvoorbeeld die van No Fairytales. Die bestaan namelijk voor 45% uit groenten en zijn hiermee een beter alternatief dan wraps bereid van bloem. Daarin zit immers niet veel voedingswaarde.

Vroeger kochten we wel eens Knorr wereldgerechten waaronder de burrito pak. Maar dat is eigenlijk overbodig, want burritos zonder pakje maken is niet moeilijk. De Mexicaanse kruidenmix maak je namelijk gewoon zelf. Bekende Mexicaanse specerijen zoals komijn, chili, koriander en paprikapoeder staan centraal, waardoor het zakje verleden tijd is.

Deze burritos zijn volledig plantaardig en volgestopt met allerlei groenten. Niet alleen diervriendelijk, maar om die reden ook gezond. Onder andere bonen, mais, paprika en ui vormen de basis voor de burritos.

Als laatste heb ik de wraps bestrooid met vegan kaas, want wie houdt er nu niet van gesmolten kaas! Daardoor krijgt het gerecht een extra dimensie.

Al met al zou ik deze diervriendelijke burritos uit de oven zonder pakjes of zakjes gewoon eens maken.

Ingrediënten burritos uit de oven

Burritos uit de oven

  • Kidneybonen, blik 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • Maïs, blik 200 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • Tomaten, 2 stuks, in blokjes
  • Witte ui, gesnipperd
  • Rode ui, gesnipperd
  • Rode paprika, in blokjes
  • Groene paprika, in blokjes
  • Knoflook, 3 teentjes, geperst
  • Chilipeper, fijngehakt
  • Sap van een limoen
  • Vegan geraspte kaas, ik gebruik Simply V
  • Optioneel: haver fraiche

Volkoren wraps

  • Volkoren meel, 200 gram
  • Lauw warm water, 120 ml
  • Eetlepel olijfolie

Burrito kruidenmix

  • Gemalen komijn, 1 theelepel
  • Gedroogde koriander, 1 theelepel
  • Oregano, 1 theelepel
  • Paprikapoeder, ½ theelepel
  • Gerookte paprikapoeder, ½ theelepel
  • Gemalen peper, ½ theelepel
Burritos uit de oven met daarin bonen en mais
Burritos uit de oven met daarin bonen en mais

Bereiding burritos uit de oven

  1. Ten eerste ga je de volkoren wraps bereiden. Doe het volkorenmeel, water en de olijfolie in een grote schaal. Daarmee maak je een deeg. Indien het deeg plakt en ietwat nat aanvoelt kun je er iets meel bij doen. Verdeel het deeg vervolgens in 6 gelijke delen. Rol dan elk deel uit met een deegroller, zodat er een wrap ontstaat. Bak deze om de beurt in een koekenpan zonder olie totdat ze lichtbruin kleuren. Dan zijn de wraps klaar.
  2. Verwarm de oven hierna alvast voor op 180 ° C.
  3. Vervolgens stel je de Mexicaanse kruidenmix samen door de specerijen bij elkaar te voegen.
  4. Hierna ga je verder met de vulling voor de wraps. Verhit iets olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit eerst de ui en de chilipeper een paar minuten. Voeg daarna zowel de rode als de groene paprika toe. Bak nog eens 3 minuten.
  5. Voeg eveneens de knoflook, tomaten, bonen, maïs en de Mexicaanse kruiden toe. Bak nog eens 5 minuten en voeg intussen de limoensap toe. Draai ten slotte het vuur uit.
  6. Smeer eventueel een laagje haver fraiche op de tortilla wrap voordat je ze opvult. Rol dan de wraps op en plaats ze voorzichtig één voor één in de ingevette ovenschaal.
  7. Bestrooi als laatste met de vegan kaas en schuif de schaal dan in de oven. Na ongeveer 15 minuten haal je de burritos uit de oven. Zodra de kaas gesmolten is zijn ze klaar.
  8. Tijdens het serveren van de burritos strooi je er verse koriander overheen.

Tips burritos zelf maken

  • Ik gebruik verse knoflook, maar je kunt ook knoflookpoeder in de kruidenmix doen.
  • Serveer de Mexicaanse burritos uit de oven met een frisse salade.
  • Indien je geen tijd hebt om zelf de wraps te maken, kun je ze natuurlijk ook gewoon kopen.
  • Varieer met de vulling. Te denken valt aan vegetarisch gehakt of kip. Of kies bijvoorbeeld voor kikkererwten in plaats van kidneybonen.
Vegan burritos zelf maken zonder pakjes en zakjes
Vegan burritos zelf maken zonder pakjes en zakjes

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD