Lees ons artikel

Ocho Rios, Jamaica

zaterdag 24 augustus, 2019 - door errer backdrops

Laat in de avond arriveren we op Montego Airport. Vandaar dat we van tevoren al een hotelovernachting dichtbij het vliegveld hadden geboekt. Ons plan is om Montego Bay over te slaan en de volgende ochtend direct door te reizen naar Ocho Rios.

Want na enig onderzoek op het Internet en het lezen van diverse reisverhalen besloten we dat Montego Bay te toeristisch zou zijn voor ons.

Van Montego Bay naar Ocho Rios

De volgende ochtend zijn we ontzettend moe van de lange reis vanaf Amsterdam. Met onze backpacks op onze rug gaan we op zoek naar een taxi. We weten al dat we een route taxi moesten nemen en niet een ‘normale’ taxi, omdat deze erg duur zijn. Na wat rondvragen bij enkele taxichauffeurs om de kosten te achterhalen voor een rit richting Ocho Rios stappen we in een taxi. Het kost ons 12.000 JMD, wat neerkomt op ongeveer €85. We zijn best wel verbaasd over de hoge prijs, maar op dat moment kon het ons niets schelen. Als we maar zo snel mogelijk richting Ochi gaan.

In 1,5 uur brengt de chauffeur ons naar onze vooraf geboekte B&B waar we 2 nachten zouden verblijven. Dit is overigens de eerste en de laatste keer geweest dat we een route taxi nemen voor zo’n lange afstand.

Dezelfde avond drinken we biertjes met twee andere reizigers afkomstig uit Californië die ook in de betreffende B&B verbleven. Zij vertellen ons over de Knutsford bus die rondrijdt op Jamaica. Meteen zijn we geïnteresseerd en na de nodige research wordt onze rondreis door Jamaica verder afgelegd met deze bus. De Knutsford is vele malen goedkoper en bovendien kun je de tickets online boeken. Ideaal dus.

Zodra we de tas gedropt hebben willen we relaxen op het strand en ook iets eten. Na een kleine wandeling vanaf onze B&B vinden we een leuke buitenbar gelegen aan de straat waar we een maaltijd halen.

Vervolgens lopen we verder, maar het valt ons op dat er niet echt stranden zijn om even te zwemmen. Veel stranden zijn sowieso privé bezit op het eiland of horen bij hotels waar je vaak geen toegang toe hebt.

Fish to go, Ocho Rios, Jamaica
Fish to go, Ocho Rios, Jamaica

Dunn’s River Falls, Ocho Rios, Jamaica

De volgende dag bezoeken we de Dunn’s River Falls in Ocho Rios. Deze watervallen zijn een populaire attractie in Jamaica, vandaar dat we dit met eigen ogen willen zien.

We nemen een route taxi en wanneer we arriveren zien we maar een handvol toeristen staan. Heel fijn, want dat betekent dat het lekker rustig is in het park zodra we naar binnen mogen.

Entree is voor niet-Jamaicanen maar liefst 25 USD per persoon. De watervallen zijn 55 meter hoog en 180 meter lang. Verder worden de Dunn’s River Falls gevoed door bronwater en het water vloeit rechtstreeks in de zee.

Het water is erg koud en als je de watervallen wilt beklimmen heb je waterschoenen nodig. We zien toeristen in grote groepen in een lange rij de watervallen beklimmen met daarbij een gids voorop. Iedereen houdt elkaars hand vast tijdens de gehele klim. Wij concluderen dat dit zeker niet iets voor ons is.

Tropisch groen omringen de watervallen, waardoor het lijkt alsof je in een jungle bent. Het is er mooi, maar wel deels aangelegd en erg toeristisch.

Indien je toch de beklimming wilt doen, verwacht je gids een fooi. Verder is er een fotograaf die foto’s neemt en ook die verwacht een fooi. Je kunt ook makkelijk zelf een waterproof camera of je eigen telefoon met daaromheen een waterdicht zakje.

Wanneer je afziet van de klim, kun je langs de watervallen een trap beklimmen. Daarna kun je relaxen op het mooie strand.

Na het bekijken van de watervallen, moet je genoodzaakt over een markt lopen om de uitgang te bereiken. Hier word je constant lastig gevallen door verkopers en daarbij kunnen ze behoorlijk agressief overkomen.

Tips Dunn’s River Falls, Ocho Rios, Jamaica

  • Ga er heel vroeg naartoe, zorg ervoor dat je er om 08:30 bent! Na 09:00 stroomt het park vol met toeristen, vooral wanneer er een cruise ship arriveert in Ocho Rios.
  • Als je de beklimming wilt doen, doe dit dan niet met een gids. Want zeg nou zelf, je hebt toch geen zin om elkaars handje vast te houden.
Groep toeristen Dunn’s River Falls, Ocho Rios, Jamaica
Groep toeristen Dunn’s River Falls
Strand voor de waterval van Dunn’s River Falls park, Ocho Rios, Jamaica
Strand voor de waterval van Dunn’s River Falls park

007 James Bond Beach

Als middag activiteit moeten we kiezen tussen het bezoeken van de Irie Blue Hole, het Bob Marley Mausoleum in St. Ann’s Bay of James Bond Beach. Het Bob Marley Mausoleum is verder weg dus we besluiten om naar James Bond Beach in Oracabessa te gaan. Want we hebben geen trek in een lange taxi rit. Daarbij is het plan om in Port Antonio de Blue Lagoon te bezoeken.

James Bond Beach ligt ongeveer 16 km van de Dunn’s River Falls vandaan en het kost je ongeveer 30 minuten rijden. De autorit richting James Bond Beach langs de kust is prachtig.

Weg richting Dunn's River falls, Ocho Rios, Jamaica
Weg richting Dunn’s River falls, Ocho Rios
Weg naar James Bond Beach, Jamaica
Weg naar James Bond Beach, Jamaica

Vergane glorie

James Bond Beach heeft een klein strand, een bar en een restaurant. Hier werden vroeger concerten gehouden door internationale artiesten zoals Rihanna, Ziggy Marley en Lauryn Hill. Ian Fleming woonde hier destijds en schreef zijn boeken hier. Zijn huis Goldeneye is nu een exclusief hotel.

Van tevoren hoopten we dat James Bond Beach de moeite waard zou zijn, maar het was eigenlijk een teleurstelling. Je kunt Ian Fleming’s villa niet eens zien vanaf het strand en het hotel mag je ook niet bekijken als je er niet verblijft.

Daarom raden we je niet aan om James Bond Beach te bezoeken als je in Jamaica bent. Er bonst hele harde muziek in de bar en ziet er allemaal verlaten en slecht onderhouden uit. Het kleine strand vinden we ook tegen vallen.

We besluiten om een paar heerlijke koude Red Stripes te drinken in de Moonraker bar en samen te genieten van het moment. Kortom, we zijn niet echt positief over James Bond Beach. Entree is 700 JMD per persoon, wat neerkomt op ongeveer €5,-. Pas hier ook weer op voor taxichauffeurs die veel te veel vragen voor een rit.

Vliegtuig GoldenEye at James Bond Beach, Jamaica
Vliegtuig GoldenEye, James Bond Beach, Jamaica
James Bond Beach, Jamaica
James Bond Beach, Jamaica
Red Stripe, lokaal bier, Jamaica
Red Stripe, lokaal bier, Jamaica
Moonraker bar, James Bond Beach, Jamaica
Moonraker bar, James Bond Beach

Onze ervaring in Ocho Rios

Ocho Rios is zeker niet onze favoriete bestemming geweest in Jamaica. De plaats is veel meer op toerisme gerecht dan Port Antonio en Treasure Beach. Ons advies is om hier een paar dagen te blijven om dagtrips te maken, maar dan echt verder te trekken. Kijk hier ook uit voor agressieve verkopers en gidsen die je enorm af willen zetten, soms voelt het behoorlijk intimiderend.

Tips vakantie in Ocho Rios

  • Dunn’s River Falls. Ga vroeg! Zorg ervoor dat je er om 08:30 bent en beklim de watervallen zelf indien je dit wilt doen. Entree is maar liefst 25 USD per persoon. Misschien moet je deze plek niet eens bezoeken, omdat het erg toeristisch is. Mijn advies is; alleen als je erg van watervallen houdt zou ik er heen gaan, anders niet.
  • Van andere reizigers hebben we gehoord dat de Irie Blue Hole een toffe plek moet zijn. Dus met de wetenschap van nu zouden we hier voor kiezen in plaats van de falls.Nog een tip gehoord van andere reizigers: rij door tot de officiële ingang en trek je niets aan van de nepgidsen die je overal belagen voor de ingang, deze laten je namelijk niet de echte Blue Hole zien. Eenmaal bij de ingang betaal je pas en krijg je een gids aangewezen, geef hem een fooi. Entree 2000 JMD, ongeveer €14,- per persoon.
  • Bob Marley Mausoleum. Entree 2000 JMD, ongeveer €14,-. Als je een enorme Bob Marley fan bent, moet je hier zeker heengaan.
Ocho Rios, Jamaica
Ocho Rios, Jamaica

zaterdag augustus 24, 2019