Ga naar vegan recept

Vegan lasagne met veel groenten

7 augustus, 2020 - door

Lasagne valt voor ons zeker weten in de categorie comfort food. Maar van deze vegan lasagne boordevol groenten word je niet alleen erg blij. Het is ook nog eens enorm gezond! Naast het feit dat het gerecht helemaal plantaardig en dus diervriendelijk is bevat hij veel voedzame ingrediënten. Kortom, deze vega lasagne is perfect wanneer je èn wil neerploffen op de bank met een goed bord vol èn je ook gezond wil doen.

Oorsprong lasagne

Zoals gezegd houden wij enorm van lasagne. Eerder maakten wij al een Mexicaanse lasagne met kidneybonen en kikkererwten en een pompoenlasagne met spinazie. Dit recept gaat eigenlijk meer de richting op van een klassieke lasagne bolognese, alleen dan helemaal veganistisch natuurlijk. Zoals je waarschijnlijk wel weet komt de traditionele ovenschotel uit Italië. Meestal wordt er gehakt, groenten, tomatatensaus en Parmezaanse kaas gebruikt. Overigens wordt het recept voor lasagne vaak lokaal aangepast. Bechamelsaus komt trouwens uit Frankrijk en hoort eigenlijk helemaal niet in de traditionele lasagne. Toch wordt het in West-Europa vaak toegevoegd en dat vinden wij helemaal niet erg, want wij houden wel van deze smeuïge toevoeging. Maar als je geen zin hebt om bechamelsaus te maken kun je ook laagjes ‘kaas’ ertussen leggen bijvoorbeeld.

Voedzame vegan lasagne

In plaats van lasagne bladen gemaakt van bloem gebruik ik bladen bestaande uit gele linzen. Deze zijn glutenvrij en erg voedzaam. Verder bestaat mijn saus uit passata, knoflook en Italiaanse kruiden. Hierbij voeg ik verschillende groenten als prei, paprika, champignons en bleekselderij. Het plant ‘gehakt’ bak je eerst even bruin voordat je die aan de saus toevoegt. Onze bechamelsaus bestaat uit volkorenmeel waardoor de saus veel vezelrijker is dan het traditionele recept. Door edelgistvlokken, uienpoeder en knoflookpoeder toe te voegen breng je de saus heerlijk op smaak.

Ingrediënten vegan lasagne

Lasagne

  • Linzen lasagne bladen, kan natuurlijk ook volkoren zijn
  • Prei, gewassen en gesneden
  • Witte ui, gesnipperd
  • Peen, fijngehakt, 175 gram
  • Rode Paprika, in stukjes
  • Champignons, 250 gram, in blokjes
  • Bleekselderij, 2 stengels
  • Fles passata, 690 ml
  • Knoflook, 3 tenen
  • Plant gehakt, 300 gram, ik had die van de Jumbo
  • Italiaanse kruiden, 4 theelepels
  • Peper en zout

Bechamelsaus volkoren

  • Olijfolie, 45 gram
  • Volkorenmeel, 50 gram
  • Plantaardige melk (amandelmelk), 500 ml
  • Edelgistvlokken 5 eetlepels
  • Uienpoeder, 1 theelepel
  • Knoflookpoeder, 1 theelepel
Jumbo Veggie Chef plantaardig gehakt Jumbo Veggie Chef plantaardig gehakt
Veganistische lasagne Veganistische lasagne

Bereiding gezonde vegan lasagne

Lasagne saus:

  1. Fruit als eerste de witte ui aan in een grote braadpan met een beetje olijfolie. Pers vervolgens de knoflooktenen uit boven de pan en doe ook de peen, paprika en bleekselderij erbij. Na 4 minuten bakken voeg je de champignons en prei ook toe. Roer af en toe terwijl je de groenten nog zo’n 4 minuten bakt.
  2. Intussen bak je in een aparte koekenpan het plantaardige gehakt bruin. Wanneer dit klaar is roer je de passata en de Italiaanse kruiden erdoor. Schep alles even om.
  3. Nu schep je de saus met gehakt bij de groenten en doe je er ook een paar eetlepels water bij. Zelf heb ik er nog een klein scheutje balsamico azijn aan toegevoegd maar dit hoeft niet als je dat niet lekker vindt. Breng alles op smaak met peper en zout.
  4. Verwarm nu de oven alvast voor op 200 graden.

Bechamelsaus:

  1. Nadat de lasagnesaus klaar is gaan we verder met de bereiding van de bechamel. Neem een klein pannetje, het liefst met een dikke bodem. Doe hierin de olijfolie en verwarm op middelhoog vuur.
  2. Voeg het volkorenmeel toe en verwarm ongeveer 2 minuten terwijl je met een garde blijft roeren. Er ontstaat nu een roux waarmee je de saus gaat maken.
  3. Voeg in kleine delen de amandelmelk toe terwijl je goed blijft roeren met een garde. De saus gaat nu binden. Zelf zet ik af en toe even de pan van het vuur, zodat het niet te snel gaat. Dus ik schuif met mijn pan heen en weer.
  4. Zodra de saus gebonden is en alle amandelmelk is toegevoegd voeg je de uienpoeder, knoflookpoeder en edelgistvlokken toe. Roer door en je bechamelsaus is klaar. Zet het vuur uit.

Bouwen vegan lasagne:

  1. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en verdeel er als eerst een laag lasagnesaus in. Hierover smeer je een dunne laag bechamelsaus en als laatste een laag linzen bladen. Vervolgens ga je weer verder met een laag rode saus. Je eindigt de lasagne met een dikke laag bechamel. Zorg er dus voor dat je voldoende bechamel over houdt dus wees zuinig met de overige lagen, dit doe je op gevoel.
  2. Ik had 5 lagen saus, 5 lagen bechamel en 4 lagen lasagne bladen. Maar dit kan bij jou afwijken, want het ligt natuurlijk ook aan de breedte en hoogte van je schaal.
  3. Bak de lasagne af in zo’n 40 minuten. Wellicht korter of langer afhankelijk van jouw oven.
  4. Wanneer de veganistische lasagne een bruine kleur heeft kun je de schaal uit de oven halen. Laat even een paar minuten op het aanrecht staan voordat je opschept. Strooi hierover verse basilicum en serveer met een frisse salade.

Tips

  • Je kunt ook stukjes courgette toevoegen aan de lasagnesaus.
  • Wanneer je van een laagje kaas houdt kun je natuurlijk geraspte kaas eroverheen strooien. Of gebruik edelgistvlokken zodra de lasagne gebakken is.
  • Lekker om een frisse salade bij de lasagne te serveren.
Serveer een frisse salade bij de lasagne Serveer een frisse salade bij de lasagne
Heerlijk gezonde vegan lasagne Heerlijk gezonde vegan lasagne

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD