Lees ons artikel

Kustwandeling naar afgelegen stranden op Samos

vrijdag 18 oktober, 2019 - door errer backdrops

Ben je op zoek naar de leukste activiteit om te doen tijdens je vakantie op Samos? Dan zit je hier goed, want deze kustwandeling naar afgelegen stranden op Samos is ontzettend leuk om te doen.

Wanneer je net als ons van natuur, zwemmen en wandelen houdt is dit echt een must-do. Tijdens de kustwandeling bezoek je de mooie stranden Mikro Seitani en Megalo Seitani. Deze stranden zijn alleen te bereiken via boot of door middel van deze wandeling. De hike gaat langs de Noord West kust van het eiland en is enorm spectaculair. Niet voor niets is dit een beschermd natuurgebied.

Je start met wandelen vanaf Potami en in ongeveer anderhalf uur bereik je Megalo Seitani. Voor ons was het gemakkelijk te doen, maar als je iets slechter ter been bent, kan het wel zwaarder uitvallen.

Het wandelpad is duidelijk aangegeven en heeft vele hoogteverschillen, waardoor je soms even moet klimmen. Handig is dus om je wandelschoenen aan te trekken. Neem verder je camera mee en geniet tijdens je wandeling van de vele adembenemende vergezichten!

Toen wij deze kustwandeling in september hebben gelopen kwamen we vrijwel geen andere mensen tegen onderweg, waardoor we het gevoel hadden alleen te zijn. Heerlijk, hoewel ik me goed kan voorstellen dat het in het hoogseizoen drukker zal zijn.

Startpunt kustwandeling afgelegen stranden op Samos

Met onze huurauto reden wij vanaf Marathokampos op een secondaire weg via Kastania naar Lekka, maar achteraf hadden we beter de hoofdweg via Karlovassi kunnen nemen. Dat gaat veel sneller en is bovendien makkelijker om te rijden. Dit komt doordat je vanaf Lekka over een dirty road moet om in Potami te komen waardoor dit aanzienlijk minder snel gaat. Mits je een 4WD hebt, want dan zal het prima gaan. Deze rit over de dirty road is mooi, maar houdt rekening met smalle straatjes en slechtere wegen.

Zodra je aankomt bij Potami, kun je de auto gewoon langs de weg parkeren. Deze plek is iets voorbij het begin van de dirty road omhoog. Je zou zelfs de auto nog iets dichterbij het startpunt kunnen zetten waarbij je eerst nog een stukje dirty road verder moet rijden.

Maar aangezien dit maar 10 minuten extra lopen is valt het wel mee.  Vervolgens volg je de weg tot je aan de rechterkant een pad ziet met het bordje Mikro Seitani. Aan de linkerkant zie je ook nog een informatiebord staan.

Hiken naar Mikro Seitani

Vanaf het informatiebord richting Mikro Seitani is het ongeveer 45 minuten lopen, dit hangt vanzelfsprekend af van je wandeltempo. Je loopt de route voornamelijk in de schaduw en enkele stukken zijn steil en rotsachtig. Wij raden je sterk aan om wandelschoen of sneakers aan te trekken voor je eigen veiligheid. Slippers dragen is echt geen optie.

Onderweg geniet je van fantastische uitzichten, rotspartijen en kleurrijke inkijkjes. Overal staan dennenbomen en olijfbomen. Het is heerlijke kustwandeling boordevol mooie natuur.

Mikro Seitani is in vergelijking met Megalo Seitani een kleine baai. Er is een kiezelstrand en het water is hier kristalhelder. Deze baai ligt fantastisch beschut tussen de rotsen. Hoogstwaarschijnlijk zie je hier mensen compleet naakt. Neem hier even een duik voordat je verder loopt naar Megalo Seitani.

Kustwandeling Samos, Samos, Griekenland
Kustwandeling Samos
Mooie uitzichten afgelegen stranden Samos, Samos, Griekenland
Mooie uitzichten afgelegen stranden Samos
Megalo Seitani, één van de afgelegen stranden op Samos, Samos, Griekenland
Megalo Seitani, één van de afgelegen stranden op Samos
Mikro Seitani, een kleine baai verscholen tussen de rotsen, Samos, Griekenland
Mikro Seitani, een kleine baai verscholen tussen de rotsen

Verder hiken naar Megalo Seitani

Wanneer je besluit verder te lopen richting Megalo Seitani, neem je de houten trap omhoog langs de steile rotsen. Vanaf hier is het nog zo’n 45 minuten wandelen. De weg ernaar toe is bergachtig en soms moet je even klauteren. Het is onderweg soms iets steiler, maar het is zeker goed te doen. Dit pad loopt langs loodrechte rotsen en het berglandschap is ruig. Je kijkt je ogen uit tijdens deze wandeling.

Eenmaal aangekomen bij Megalo merk je meteen op dat dit strand een stuk groter is dan Mikro. Daarnaast heeft het een breed strand en bestaat het uit goudkleurig dik zand. Wij vinden deze baai eigenlijk minder idyllisch, maar de rotspartijen op de achtergrond zijn daarentegen wel fantastisch.

De zee is er ruig toen wij er waren, maar ik weet niet of dat altijd zo is. Verder is het water er kristalhelder. Ook hier waren er maar een paar mensen aanwezig dus als je naakt wilt zwemmen is dat zeker mogelijk.

Vanaf Megalo Beach zou je ook nog door kunnen lopen naar Drakei, maar als je terug moet lopen naar de plaats waar de auto geparkeerd staat is dat geen optie. Je zult dezelfde route terug moeten lopen.

Handig is om de tijd in de gaten te houden, omdat je ook weer terug moet lopen en dat wil je niet in het donker doen. Daarnaast moet je wellicht ook nog een stuk terug rijden naar je accommodatie. Houd rekening met anderhalf uur lopen van Megalo terug naar de start van de hike.

Tips kustwandeling naar afgelegen stranden Samos

  • Vertrek vroeg in de morgen, zodat je de hele dag kunt benutten.
  • Parkeer je auto bij Potami.
  • Trek goede wandelschoenen aan en zeker geen slippers.
  • Neem voldoende zonnebrand mee.
  • Denk aan het meenemen van voldoende drinkwater en eten, want het ligt afgelegen en er zijn geen faciliteiten.
  • Trek je zwemkleding aan of neem deze mee.
Trap bij Mikro Seitani richting Megalo strand, Samos, Griekenland
Trap bij Mikro Seitani richting Megalo strand
Eén van de vele mooie uitzichten, Samos, Griekenland
Eén van de vele mooie uitzichten
Kustwandeling naar afgelegen stranden op Samos, Samos, Griekenland
Kustwandeling naar afgelegen stranden op Samos
Route richting Megalo Seitani , Samos, Griekenland
Route richting Megalo Seitani
Baai Megalo Seitani, Samos, Griekenland
Baai Megalo Seitani
Rotspartijen achter Megalo strand, Samos, Griekenland
Rotspartijen achter Megalo strand
Verlaten Megalo strand, Samos, Griekenland
Verlaten Megalo strand
Buitendouche bij Megalo strand, Samos, Griekenland
Buitendouche bij Megalo strand

vrijdag oktober 18, 2019