Ga naar vegan recept

Aardpeer en Chioggia uit de oven

woensdag 9 oktober, 2019 - door

Aardpeer en chioggia biet behoren tot de vergeten groenten en dat is enorm zonde. Vandaar dat ik aardpeer uit de oven wilde maken en in combinatie met chioggia biet moet dat wel  een lekker resultaat geven. Aardpeer heeft een aardse en notige en zelfs zoete smaak. De knolletjes worden ook puree-achtig in de oven. Je kunt met aardpeer vele kanten op zoals bijvoorbeeld rauw, koken, bakken en pureren. Rauw vinden wij ze ook heel lekker.

Chioggia biet is eveneens een beetje vergeten. Deze sierlijke biet komt oorspronkelijk uit het plaatsje Chioggia dat in Italië ligt. Wanneer je de biet doormidden snijdt, zie je een mooie wit roze gestreepte tekening. Die mooie tekening verdwijnt overigens wel als je de biet verwarmt. Maar niet getreurd, want de biet kun je ook rauw verwerken in salades. Hiervoor is de biet juist bijzonder geschikt, want elke salade fleurt er meteen van op.

In de oven worden de aardpeer en chioggia biet vergezeld met ui, knoflook, rozemarijn, zeezout en agave siroop. Deze smaken passen er ontzettend goed bij. Doe er ten slotte een beetje olijfolie bij, hussel even en vervolgens leg je alles op de ovenplaat. Enorm simpel.

De geroosterde pistache en hazelnoten maken dit gerecht zelfs nog herfstiger. Bovendien zijn noten gezond en voedzaam. Voor ons was deze maaltijd voldoende, omdat we een zware lunch achter de rug hadden. Maar je kunt de ovenplaat natuurlijk aanvullen met partjes (zoete) aardappels, venkel of wortel bijvoorbeeld.

Ingrediënten

 • Chioggia biet, 4 stuks
 • Aardpeer, gebruik zo’n 500 gram
 • Ui
 • Knoflook, 3 tenen
 • Pistache noten, ongeveer 20 gram
 • Hazelnoten, ongeveer 30 gram
 • Agave, 2 theelepels
 • Rozemarijn
 • Zeezout
 • Olijfolie
Aardpeer uit de oven met hazelnoot en pistache Aardpeer uit de oven met hazelnoot en pistache

Recept herfstgroenten

 1. Verwarm allereerst de oven alvast voor op 200 graden.
 2. Ten eerste start je met het schoonmaken van de aardpeer. Indien je de aardpeer goed boent en afspoelt hoef je deze niet te schillen. Vieze stukjes kun je gemakkelijk eraf snijden en weggooien. Je kunt ervoor kiezen om wel de schil te verwijderen als je dat wenst.  Vervolgens snij je de aardperen in partjes of schijfjes.
 3. Daarna snij je de topjes van de chioggia bieten eraf. Spoel goed schoen en maak droog. Snij dan in schijven of partjes. Net zoals aardpeer hoef je chioggia biet ook niet te schillen.
 4. Doe hierna de chioggia biet en de aardpeer in een schaal. Pel de ui en snij in 4 parten en doe dit erbij. Pel de tenen knoflook, snij doormidden en doe eveneens in de schaal. De schil van de knoflook kun je laten zitten in de oven. Maar dan moet je die eraf halen wanneer het uit de oven komt.
 5. Voeg ten slotte een scheutje olijfolie (ongeveer 1 eetlepel), de agave siroop, een snuf zeezout en ongeveer 1 a 2 theelepels rozemarijn erbij en hussel alles goed door elkaar.
 6. Bedek de ovenplaat met een vel ovenpapier en leg alles hier gespreid overheen. Schuif de ovenplaat voor ongeveer 30 minuten in de oven.
 7. Rooster in de tussentijd de hazelnoten en pistachenoten in een koekenpan zonder olie om de smaken naar boven te halen.
 8. Haal de ovenplaat uit de oven en garneer als laatste de Chioggia biet en aardpeer met de noten.

Tips

 • Je kunt partjes aardappels toevoegen voor een meer gevulde maaltijd.
 • Of combineer met andere groenten zoals peen, pompoen en bloemkool.
Herfstgroenten uit de oven Herfstgroenten uit de oven

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD