Groentestoof met kokosmelk en bonen
zondag 12 mei, 2019 - door errer backdrops
- 2 personen
- Jamaicaans
- Hoofdgerecht
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Tijdens onze rondreis in Jamaica hebben we allerlei lokale gerechten geproefd, waaronder een groentestoof. Wanneer je op reis bent moet je zeker lokale gerechten proberen, want dat is hartstikke leuk. Dat is een simpel onderdeel van reizen waarbij je nieuwe culturen leert kennen.
Natuurlijk is Jerk chicken het meest populaire gerecht in Jamaica. Daarnaast worden er ook veel groenten stoofpotjes, vis en rijst met bonen gegeten. Vanuit de rasta cultuur eet men geen vlees en houden ze zich aan een plantaardig dieet. Rasta’s eten voedsel dat puur, biologisch en onbewerkt is en bovendien verbouwen ze zelf vaak groenten. Rasta’s geloven in ‘je bent wat je eet’ en ‘gij zult niet doden’. Ik vind het een hele mooie gedachte.
Mijn recept is geïnspireerd door de groente stoofpot die ik gegeten heb in Jamaica. Weliswaar is dit recept minder pittig, omdat ik geen Scotch Bennet pepers heb gebruikt. Dat maakt het zeker niet minder lekker.
All spice kruiden
Desalniettemin heb ik wel de typische Jamaicaanse kruiden, ook wel all spice genoemd, proberen na te bootsen. Hieruit volgt eigenlijk dezelfde smaak beleving. All spice wordt ook wel Jamaicaanse peper genoemd, en het smaakt naar verschillende soorten kruiden. Vandaar deze benaming. All spice is één van de belangrijkste ingrediënten uit de Caribische keuken, het wordt onder andere ook gebruikt in jerk kruiden. All spice had ik niet in huis, echter kun je de smaak zelf samenstellen door middel van een kruidenmix. Deze bestaat uit kaneel, kruidnagelpoeder en nootmuskaat.
Zoals je weet eten wij beiden plantaardig en dus ook geen kip meer. Daarom hebben we in deze groentestoof Quorn blokjes gebruikt. Achteraf zagen we dat deze niet vegan zijn dus die kopen we in het vervolg niet meer. Stom, beter opletten de volgende keer.
Al met al is dit een groente stoofpotje geworden dat ook nog eens enorm gezond is. Combineer het stoofpotje met zilvervliesrijst, salade of bijvoorbeeld brood.
Ingrediënten groentestoof
- Quorn stukjes Des, die zijn helaas niet vegan. Je kunt ook de plant stukjes van Vivera gebruiken
- Penen, 2 stuks, in blokjes
- Rode paprika, in stukjes
- Zoete aardappel, geschild en in blokjes
- Witte ui, gesnipperd
- Cherrytomaten, 8 stuks, gehalveerd
- Knoflook, 2 tenen, geperst
- Kokosmelk, 200 ml
- Groene jalapeño peper, fijngehakt
- Palmsuiker, 1 eetlepel (of bruine suiker)
- Tijm, 0,5 theelepel
- Kaneel, 0,5 theelepel
- Kruidnagel poeder, 0,5 theelepel
- Nootmuskaat poeder, 0,5 theelepel
- Verse peterselie
Recept Groentestoof
- Als eerste zet je een stoofpan (ik had een wok bedekt met aluminiumfolie) op het vuur en voeg je een beetje olijfolie toe.
- Fruit vervolgens zowel de ui als de jalapeño peper aan. Dan voeg je de knoflook en Quorn stukjes toe evenals de tijm, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Bak enkele minuten terwijl je blijft roeren.
- Vervolgens voeg je de kokosmelk en een scheutje water (ongeveer 1 tot maximaal 2 koffie kopjes) toe.
- Intussen verwarm je de suiker in een kleine pan samen met een eetlepel water op laag vuur. Laat de suiker langzaam smelten tijdens het roeren. Eenmaal gesmolten voeg je dit mengsel toe aan de groentestoof. Laat het geheel een paar minuten minuten koken.
- Ten slotte voeg je de groenten toe en laat je de stoofpot nog 10 minuten op laat vuur sudderen, totdat de groenten zacht gestoofd zijn. Proef tussendoor wel even om te checken. Bedek de pan met een deksel of zoals ik met aluminiumfolie.
- Breng als laatste de groenten stoofpot op smaak met gemalen peper. Garneer met verse peterselie als je klaar bent om te gaan serveren.
Tips
- Om er nog meer een tropisch tintje aan te geven zou je ananas of mango door de stoof kunnen mengen.
- Indien je geen vleesvervanger wilt gebruiken kun je ook kikkererwten of kidneybonen toevoegen bijvoorbeeld.
- Serveer de groentestoof met zilvervliesrijst, quinoa, brood of een frisse salade.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD