Ga naar vegan recept

Jerk chicken recept met pitabroodjes

dinsdag 28 mei, 2019 - door

Eerder hebben we een reis gemaakt op Jamaica, waardoor dit recept is ontstaan. Jamaica is een prachtig groen eiland met tropische stranden en een relaxte sfeer. Je zou wellicht verwachten dat het jerk chicken recept het nationale gerecht van Jamaica is. Dat is echter niet het geval. Dat is namelijk ackee met zoutvis. Ackee en zoutvis bestaat uit gebakken zoutvis en gekookte ackee.

Ackee is overigens het nationale fruit van Jamaica. Gekookt ziet het eruit als roerei. Toen we in Kingston in een appartement verbleven kregen we de lekkerste ontbijtjes van de eigenaresse. Zij was zelf ook vegan en maakte typische Jamaicaanse gerechten. Waaronder ackee met breadfruit. Het laatste is ook een vrucht en daarmee maakte ze een soort brood.

Recept pita’s met jerk chicken

Intussen dwaal ik alweer af naar tropische sferen. Terug naar dit recept met vegan jerk. Op alle hoeken van de straat in Jamaica vond je wel jerk chicken. Het is dan niet het nationale gerecht, maar uit alles blijkt dat het wel het meest populaire gerecht is. Jerk Spice bestaat zoal uit kaneel, gember, kruidnagel, tijm, peper, knoflook en nootmuskaat. Tijdens onze rondreis hebben we hier de kruiden gekocht. Maar je kunt jerk kruiden ook gewoon in de supermarkt kopen.

Naast kip worden jerk kruiden ook wel voor groenten, rundvlees, garnalen en tofu gebruikt. Kip is echter nog steeds de meest populaire keuze in Jamaica.

Ik heb voor dit jerk chicken recept de plantaardige kip stukjes van Vivera gebruikt. Daarnaast combineer ik de Jamaicaanse kip met zelfgemaakte volkoren pitabroodjes. Ontzettend lekker en bovendien zeer voedzaam. Vanzelfsprekend kun je ook pitabroodjes kopen. Daarmee bespaar je een hoop tijd. De salade van kool, wortel ui en koriander erbij zorgt voor een frisse toevoeging.

Ingrediënten jerk chicken recept

Jamaicaanse kip en salade

  • Vivera plantaardige kipstukjes, 2 pakjes (Of 1 grootverpakking)
  • Jerk kruiden, 1½ eetlepel
  • Olijfolie, 3 eetlepels
  • Rode ui, in halve ringen
  • Ijsbergsla, fijngesneden
  • Wortel, geschild en geraspt
  • Rode kool, fijngesneden
  • Witte kool, fijngesneden
  • Verse koriander, grof gehakt
  • Sap halve limoen
  • Sojayoghurt (of andere), 3 eetlepels
  • Gemalen peper

6 tot 8 pitabroodjes

  • Volkorenmeel, 430 gram
  • Instant droge gist, 5 gram
  • Olijfolie, 1 eetlepel
  • Lauw water, 300 ml
Jerk chicken recept met pitabroodjes Jerk chicken recept met pitabroodjes

Recept pita’s met jerk chicken

  1. Eerst maken we het deeg voor de pitabroodjes. Doe de gist samen met het water in een kom en roer. Laat de gist oplossen in het water.
  2. Doe de volkorenmeel in een grote kom. Voeg daarbij een eetlepel olijfolie en ook het gist / watermengsel. Roer eerst door voordat je gaat kneden.
  3. Bestuif het aanrecht met meel en start met kneden. Doe dit zo’n 15 minuten. Wanneer het deeg teveel plakt, doe je er iets meel bij.
  4. Verdeel het deeg vervolgens in 6 (of 8) gelijkmatige ballen en vorm met behulp van je handen ronde pitabroodjes. Bedek de ovenplaat met bakpapier en bestuif licht met een beetje meel. Leg hierop de pitabroodjes en dek af met een ietwat vochtige handdoek. Laat tenminste een uur rijzen.
  5. Intussen ga je verder met het recept voor de jerk chicken. Voeg de Vivera stukjes in een kom samen met de jerk kruiden evenals 3 eetlepels olijfolie. Meng alles goed door en laat het dan rusten in de koelkast.
  6. Verwarm de oven alvast voor op 230 °C.
  7. Terwijl de kip in de koelkast staat ga je de salade bereiden. Meng de ijsbergsla, kool, wortel, ui en koriander samen in een kom. Pers hierboven de limoen uit en voeg eveneens de yoghurt toe. Breng tot slot op smaak met peper.
  8. Haal de handdoek van de pitabroodjes en plaats de ovenplaat 15 minuten in de voorverwarmde oven. Misschien een beetje korter of langer, dat hangt af van hoe hard je oven gaat.
  9. Tijdens de bereiding van de pita’s bak je de Jamaicaanse kip in een koekenpan totdat deze lekker krokant en bruin wordt.
  10. Haal de pitabroodjes eruit en laat een beetje afkoelen op het rooster voordat je ze serveert.
  11. Snij als laatste een opening in de pitabroodjes met de punt van een scherp mes en vul ze met de jerk chicken en de salade.

Tips

  • Combineer de Jamaicaanse kip met fruit. Te denken valt aan mango of ananas. Daarmee wordt de pita nog tropischer.
  • In plaats van plant kipstukjes kun je bijvoorbeeld ook tofu of tempeh nemen.
  • Indien je geen zin hebt om pitabroodjes te bakken koop je kant en klare.
Jamaicaanse kip met volkoren pitabroodjes Jamaicaanse kip met volkoren pitabroodjes

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD