Ga naar vegan recept

Koude tomatensoep (gazpacho) met volkoren croutons

20 augustus, 2019 - door Sabine

5 glazen

Gazpacho is een Spaanse klassieker en is eigenlijk gewoon een koude tomatensoep. Ontzettend smakelijk op warme dagen in de zomer. Gazpacho is een soep met rauwe groenten, meestal gemaakt van tomaten. Die basis heb ik ook gebruikt voor dit recept. Daarbij heb ik onder andere komkommer, ui, knoflook en paprika toegevoegd.

Als de soep fijngemalen is in de keukenmachine moet hij enkel uren in de koelkast staan, zodat deze koud geserveerd kan worden. In de tussentijd maak je de volkoren croutons, die enorm lekker zijn voor bij de soep.

Gazpacho soep is zeer geschikt als lichte avondmaaltijd, lunch of gewoon als voorafje. Het recept is heel snel te bereiden en bovendien veganistisch.

Ingrediënten koude tomatensoep

  • Trostomaten (of vleestomaten), 850 gram / 7 stuks
  • Halve komkommer
  • Zoete puntpaprika
  • Ui
  • Volkorenbrood, 4 sneetjes
  • Knoflook, 2 tenen
  • Blikje tomatenpuree van 70 gram
  • Rode wijnazijn, 2 eetlepels
  • Water, 100 ml
  • Bosui, 1 stengel
  • Olijfolie, 3 eetlepels
  • Gemalen peper en zeezout
Koude tomatensoep (gazpacho)
Koude tomatensoep (gazpacho)

Bereiding koude tomatensoep

  1. Snij de tomaten in stukken en doe dit in een grote kom. Hetzelfde doe je met de komkommer en zoete puntpaprika. Een klein stukje van de komkommer en de paprika leg je opzij voor de garnering wanneer de soep klaar is. Snipper de ui en scheur 2 sneetjes volkorenbrood in stukken en voeg dit ook toe.
  2. Roer alles vervolgens door elkaar en voeg dit in delen toe in de keukenmachine, want alles tegelijk gaat waarschijnlijk niet passen. Pers hierboven ook de tenen knoflook uit. En tussendoor voeg je de tomatenpuree, rode wijnazijn en water erbij.
  3. Doe alles in een grote afsluitbare pan en voeg naar smaak peper en zeezout toe. Mix alles goed door. Zet de pan vervolgens in de koelkast en laat staan voor enkele uren, zodat de gazpacho goed koud wordt.
  4. Intussen maak je de croutons. Snij gelijkmatige blokjes van de resterende 2 sneetjes volkorenbrood en verhit deze in een koekenpan met een beetje olijfolie. Bak totdat de croutons krokant zijn geworden.
  5. Wanneer je de soep gaat serveren snij je de bosui in ringen en van de resterende komkommer en paprika snij je vervolgens kleine blokjes.
  6. Serveer de gazpacho soep ijskoud uit met daarbij een extra vergine olijfolie. Garneer tenslotte met de volkoren croutons, bosui, paprika en komkommer.

Tips koude tomatensoep

  • Voeg meer groente toe
  • Gebruik watermeloen of komkommer in plaats van tomaten.
Gazpacho soep met volkoren croutons
Gazpacho soep met volkoren croutons

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD