Ga naar vegan recept

Kruimeldeeg recept

donderdag 22 oktober, 2020 - door

Zelf crumble maken is echt ontzettend simpel, zo bewijst dit kruimeldeeg recept. Meestal wordt crumble met bloem, suiker en boter gemaakt, maar je kunt van alles toevoegen. Noten en stukjes fruit en allerlei specerijen zoals kaneel en gemberpoeder. Ik heb er een ietwat gezondere versie van gemaakt door volkorenmeel, havermout en palmsuiker te gebruiken. Dat maakt deze havermout crumble een stukje voedzamer. Volkoren granen en zo min mogelijk suiker is altijd goed. Verder heb ik stukjes walnoten en koekkruiden toegevoegd en gebruik ik plantaardige boter, zodat het kruimeldeeg helemaal vegan is. Wanneer je de kruimels gaat bakken moet je wel goed opletten, want voordat je het weet brand het aan. Tijd voor allerlei huishoudelijke klusjes tussendoor is er dus niet.

Hoe combineer ik de crumble?

Wie houdt er nou niet van een knapperige laag crumble? Het is eigenlijk een toevoeging voor zoveel recepten en ook heerlijk om er een handje van tussendoor te snoepen. In het deeg kun je stukjes noten en pitten verwerken en specerijen naar keuze. Gebakken kruimeldeeg kun je op vele manieren combineren bij je dessert of bij je ontbijt bijvoorbeeld. Strooi het over je yoghurt of over je smoothie zoals wij vaak doen. En wat dacht je van de combi met stoofpeertjes? Je kunt de ongebakken kruimels ook over je baksels heen strooien zoals cupcakes en taarten voordat je het in de oven zet. En wacht dat je van de combi met fruit? Iedereen kent vast wel de appelcrumble, waarbij je stukjes appels combineert met het kruimelige deeg. Je schuift het in de oven en een lekker dessert is aldaar.

Palmsuiker in kruimeldeeg

Wanneer je suiker toevoegt aan je baksels kun je vaak heel goed palmsuiker gebruiken. Zo heb ik het ook toegevoegd in dit kruimeldeeg recept. Uiteraard is het uitgangspunt om zo min mogelijk suiker toe te voegen. Te veel suiker is nooit goed. Als je suiker toevoegt, kies dan voor palmsuiker, want deze is een stukje gezonder dan witte suiker. Zelf koop ik altijd Masarang bij de Ekoplaza. Hiermee steun je namelijk ook mooie herbebossingsprojecten in Indonesië, op hun website kun je er meer over lezen. De palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de Indonesische Arenga palm en heeft een licht karamel-achtige smaak. Het is minimaal bewerkt en heeft geen chemische toevoegingen, een natuurlijk proces dus. Verder heeft het een lage glycemische index, bevat de suiker antioxidanten en heeft het net iets meer vitamines en mineralen ten opzichte van ‘gewone’ suiker. Wanneer je Masarang koopt, steun je hiermee zowel de lokale bevolking als de fantastische natuur in Indonesië.

Ingrediënten

  • Volkorenmeel (3 eetlepels = 50 gram)
  • Havermout (3 eetlepels = 35 gram)
  • Plantaardige boter uit de koelkast (3 eetlepels = 50 gram) bijvoorbeeld Vioblock ongezouten
  • Palmsuiker (2 eetlepels = 25 gram), bijvoorbeeld Masarang te krijgen bij de Ekoplaza
  • Walnoten, 20 gram (zonder schil)
  • Kaneel of koekkruiden, 1 theelepel
Hoe maak je kruimeldeeg?
Het ideale kruimeldeeg recept ofwel crumble
Het ideale kruimeldeeg recept ofwel crumble

Recept kruimeldeeg

  1. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
  2. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Hak de walnoten fijn.
  4. Meng het volkorenmeel, havermout, koekkruiden en palmsuiker door elkaar. Voeg ook de koude boter in stukjes toe en mix alles goed met behulp van je handen.
  5. Tussendoor kneed je de fijne stukjes walnoten er ook doorheen.
  6. Kneed tot een kruimelig deeg en verspreid de crumble over de bakplaat.
  7. Bak het kruimeldeeg af in ongeveer 15 a 20 minuten totdat de kruimels goudbruin zijn geworden. De oventijd ligt uiteraard aan je oven.
  8. Let op dat je na ongeveer 9 minuutjes gaat kijken en alles even regelmatig omkeert, want hierna gaat het snel.
  9. Laat de vegan crumble afkoelen op een rooster, zodat de kruimels knapperig worden.

Tips

  • Verdubbel de hoeveelheden ingrediënten en maak iets meer crumble, zodat je er de hele week van kunt genieten. Bewaar de crumble dan luchtdicht in een pot zodra het is afgekoeld.
  • Dit recept voor kruimeldeeg kun je met van alles combineren. Door je yoghurt bij het ontbijt, bij het dessert met ijs of besprenkeld over een taart.
  • Ook lekker om een beetje cacao poeder aan het deeg toe te voegen.
Combineer kruimeldeeg met yoghurt, ijs of fruit
Combineer kruimeldeeg met yoghurt, ijs of fruit

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD