Ga naar vegan recept

Kwarktaart zonder gelatine met rode bessen

donderdag 3 september, 2020 - door

Een kwarktaart zonder gelatine maken? Dat kan prima. Dat bewijst dit recept voor een vegan yoghurttaart met rode bessen. Je gebruikt gewoon agar agar in plaats van gelatine. Zo simpel is het. Gek eigenlijk dat gelatine de norm is in recepten, terwijl agar agar diervriendelijk is en een prima alternatief. Probeer deze heerlijk frisse kwarktaart maar eens.

Diervriendelijke kwarktaart

Het maken van deze rode bessen kwarktaart is helemaal niet moeilijk. De basis bestaat eigenlijk uit kwark of yoghurt met daarin een bindmiddel die de taart stevig maakt. Verder kun je elke bodem maken die je maar wilt. Vaak maken mensen de taartbodem van koekjes en boter, maar ik maak hem gezonder door walnoten en dadels te gebruiken. Kies een fruit die centraal moet staan in de kwarktaart en verwerk deze in de vulling. Ik heb gekozen voor rode bessen (ook wel aalbessen), omdat deze nu in het seizoen goed verkrijgbaar zijn. Rode bessen zijn prachtig van kleur en leuk om te gebruiken in zoete recepten. De taart ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook lekker fris en zoetig. Als de smaak van sojayoghurt je afschrikt hoef je helemaal niet bang te zijn, want deze proef je helemaal niet terug in de taart.

Wat is agar agar?

Vaak wordt er voor toetjes gelatine gebruikt, maar dat is helaas een dierlijk product. Gelatine is een bindmiddel dat uit huid en botten van een rund of varken wordt gehaald. En dat willen we natuurlijk niet meer. Bij het idee alleen al krimp ik ineen. Dus waar haal je dan je bindmiddel voor vegan recepten vandaan? Hiervoor kun je prima agar agar gebruiken, zoals wij dat ook in deze taart toegevoegd hebben. Het is verkrijgbaar in poedervorm en is gemaakt van algen. Agar agar moet je anders verwerken dan gelatine. Je lost het namelijk op in kokende vloeistof en voegt het daarna ergens aan toe. Dit kun je gewoon bij de Holland & Barret kopen en tegenwoordig ook bij grote supermarkten zoals online bij Albert Heijn. Net als gelatine werkt het als een tierelier, want mijn rode bessen taart wordt mooi stevig. Kortom, een kwarktaart zonder het gebruik van gelatine kan dus prima.

Ingrediënten kwarktaart

Taartbodem

 • Dadels ontpit, grof gehakt, 150 gram
 • Noten, 250 gram, kunnen alle soorten zijn. Ik heb enkel walnoten gebruikt.
 • Gesmolten kokosolie, 1 eetlepel

Vulling taart

Garnering

 • Rode bessen
 • Eventueel plantaardige slagroom
Frisse rode bessen yoghurt taart
Frisse rode bessen yoghurt taart
Kwarktaart maken met agar agar

Recept kwarktaart zonder gelatine

 1. Bekleed een taartvorm (ik heb er één van 25 cm doorsnee) met bakpapier.
 2. Kraak de walnoten indien nodig.
 3. Doe de walnoten in de keukenmachine en maal ze als eerste al redelijk fijn. Voeg dan de gehakte dadels en gesmolten kokosolie toe en maal alles verder fijn.
 4. Haal de noten-dadel-mix uit de machine en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met je handen. Zet de springvorm in de koelkast, zodat de bodem harder kan worden.
 5. Intussen ga je verder met het recept.
 6. Was de rode bessen, verwijder de steeltjes en pureer de bessen voor de vulling met een vork. Dit hoeft niet helemaal fijn geprakt zijn, want een beetje structuur in de taart is juist wel leuk.
 7. Zet een middelgrote pan op het vuur en verwarm de amandelmelk. Voeg ook de geprakte rode besjes toe. Roer goed door. Gebruik hiervoor een garde.
 8. Voeg ook de siroop toe en roer door met de garde. Breng zachtjes aan de kook en roer dan de agar agar er doorheen. Blijf intussen continue roeren met de garde.
 9. Doe ook de helft van de soja yoghurt erbij en al roerende breng je dit zachtjes weer aan de kook. Wanneer het begint te bubbelen roer je nog zo’n 2 minuten door met de garde. Zet dan de pan van het vuur.
 10. Doe ook de resterende yoghurt er na 30 seconden bij en eventueel nog een klein handje besjes en mix alles goed door, zodat de agar agar goed verdeeld is.
 11. Vervolgens giet je voorzichtig het yoghurtmengsel over de taartbodem.
 12. Zet de kwarktaart onafgedekt in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven.
 13. Garneer de kwarktaart met rode bessen en eventueel plantaardige slagroom wanneer je de taart serveert.

Tips

 • In plaats van yoghurt kun je ook heel goed kwark gebruiken.
 • De kwarktaart is zo’n drie dagen houdbaar, bewaar de taart dan in de koelkast.
 • Bekleed ook de binnenzijde van de bakvorm met bakpapier, zodat de taart niet gaat plakken.
Vegan kwarktaart met een walnoten bodem
Vegan kwarktaart met een walnoten bodem
Soja yoghurttaart met agar agar
Soja yoghurttaart met agar agar
Een kwarktaart zonder gelatine kan prima
Een kwarktaart zonder gelatine kan prima

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD