Ga naar vegan recept

Pompoenlasagne met spinazie

zondag 17 november, 2019 - door

Soms vergeet ik lasagne te maken met als gevolg dat we het een hele tijd niet eten. Dan ineens denk ik eraan zoals nu. Deze lasagne met pompoen en spinazie is enorm smeuïg en ontzettend gezond. De lasagnebladen zijn namelijk op basis van linzen. Bovendien heb ik de bechamelsaus met volkorenmeel gemaakt. Kortom, dit is een enorm voedzame lasagne maar ook om van te smullen.

Wij zijn enorm gek op ovenschotels en dan met name lasagne. Meestal maken we een extra grote schaal, zodat we er twee dagen van kunnen eten.

Voor dit recept gebruik ik flespompoen, want deze is heel simpel te verwerken. Allereerst maak je de saus door de pompoen fijn te stampen met de tomatensaus en spinazie. Hiermee ontstaat een mooie gladde saus. Vervolgens maak je de volkoren bechamelsaus en ten ten slotte bouw je de lasagne op. Wanneer de pompoenlasagne klaar is haal je het uit de oven en garneer ik het gerecht ten slotte nog met geroosterde zonnebloempitten en edelgistvlokken.

Ingrediënten

Lasagne met pompoen

 • Flespompoen in stukjes, schillen is niet nodig
 • Spinazie uit de diepvries, 900 gram
 • Lasagnebladen op basis van linzen (of volkoren), ik heb 15 bladen gebruikt
 • Tomatensaus met stukjes, 2 blikken van 400 gram
 • Knoflook, 4 tenen
 • Witte ui, gesnipperd
 • Zonnebloempitten
 • Edelgistvlokken of geraspte vegan kaas naar keuze

Volkoren bechamelsaus

 • Plantaardige margarine, 45 gram
 • Volkoren tarwemeel, 50 gram
 • Plantaardige koude melk, 500 ml (ik gebruik amandelmelk)
 • Nootmuskaat, 1 theelepel
Pompoenlasagne met spinazie Pompoenlasagne met spinazie

Recept lasagne met pompoen

Pompoen spinazie saus

 1. Als eerste maak je de saus. Neem hiervoor een grote kookpan. Voeg een scheutje olijfolie toe en fruit de ui aan. Pers de knoflook erboven uit en voeg de pompoen stukken na enkele seconden toe. Roer in de de tussentijd goed door en voeg dan een koffiekopje met water erbij. Zet het vuur nu laag en doe de deksel op de pan, zodat het gaat sudderen. Roer af en toe tussendoor.
 2. Ga nu in een andere pan de spinazie verwarmen totdat deze ontdooid is. Zet dan het vuur uit en voeg de tomatensaus erbij. Roer even door.
 3. Indien de pompoen inmiddels zacht is geworden ga je deze pureren. Dit kan gewoon met een stamper. Voeg ten slotte de spinazie tomaten saus hierbij. Breng op smaak met peper en roer door. Zet de saus opzij terwijl je de bechamelsaus gaat maken.
 4. Verwarm de oven voor op 200°c en pak een grote ovenschaal voor de pompoenlasagne. Vet deze alvast in.

Volkoren bechamelsaus

 1. Als tweede gaan we de bechamelsaus maken. Neem een klein pannetje, het liefst met dikke bodem. Smelt de margarine op laag vuur, maar laat deze niet verkleuren. Voeg het meel toe en klop dit met een garde tot een dik papje. Verwarm een paar minuten terwijl je blijft roeren, omdat het anders aan gaat branden. Er ontstaat nu een roux waarmee je de saus gaat maken.
 2. Zet het pannetje even van het vuur af en voeg een deel melk toe. Roer tijdens het toevoegen van de melk goed door met de garde. Zet de pan weer op het vuur en voeg rustig in delen de resterende melk toe, terwijl je goed blijft roeren met een garde. De saus gaat nu binden. Voeg ten slotte de nootmuskaat toe.
 3. Zodra de saus gebonden is laat je de saus 5 minuutjes op een laag pitje sudderen, dan zal de saus gaan indikken. Kijk wat voor jou de gewenste dikte is. Indien de saus klaar is zal hij snel dikker worden en verschijnt er een velletje over de saus. Voeg dan weer iets melk toe en roer goed door.

Opbouwen pompoenlasagne

 1. Nu kunnen we laagjes maken. Maak eerst een laagje pompoensaus en daaroverheen een laagje bechamelsaus. Vervolgens lasagnebladen en dan begin je weer met de pompoensaus. Elke saus krijgt ongeveer 3 of 4 lagen en je eindigt met de bechamelsaus.
 2. Zet de lasagne in de oven voor 30 tot 40 minuten. Controleer op het laatst even wanneer de lasagnebladen zacht zijn geworden.
 3. Tijdens het bakken kun je de zonnebloempitten in de koekenpan roosteren.
 4. Haal de lasagne met pompoen en spinazie uit de oven en garneer met de zonnebloempitten en edelgistvlokken.

Tips

 • In plaats van edelgistvlokken kun je ook plantaardige kaas gebruiken. Voeg deze toe alvorens de lasagne in de oven gaat, zodat de kaas gaat smelten
 • Ten slotte nog een tip om de pompoen te snijden. Leg de flespompoen plat, snij de zijkanten eraf en snij er nu plakken van. Haal het binnenste eruit en leg dan een plak plat neer, zodat je er vervolgens stukjes van kunt snijden. Dit vind ik de meest simpele manier om een pompoen te snijden. Echter kun je ook kant en klare stukjes kopen.
Gezonde lasagne met pompoen en spinazie Gezonde lasagne met pompoen en spinazie

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD