Ga naar vegan recept

Peren galette van volkorenmeel

zaterdag 7 november, 2020 - door

Voor mij is dit de eerste keer dat ik een galette maak en ik heb gekozen om er peren in te doen. Blijkbaar ben ik helemaal in de peren sfeer, want eerder maakte ik al stoofpeertjes. Verder heb ik er stukjes kaki op gedaan en hazelnoten bij geroosterd. Een galette komt uit de Franse keuken en het is heus niet moeilijk om te maken. Eigenlijk rol je het deeg uit en vouw je dit rustiek en rommelig om het fruit heen. Je kunt een galette net als een taart hartig en zoet maken. Zoals altijd is dit recept weer vegan.

Simpel en snel

Het deeg voor de peren galette maak je gewoon zelf, maar je kunt ook een tortilla wrap of bladerdeeg gebruiken. Lekker simpel en snel, maar wel iets minder galette vind ik zelf. Wanneer je een keukenmachine hebt is het deeg zo gemaakt, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met je handen kneden. Belangrijk is wel om het deeg even te laten rusten, zodat het makkelijker uit te rollen is. Je rolt de bal tot een cirkel, legt er fruit op en vouwt het naar binnen. Dit hoef je helemaal niet zo netjes te doen. De peer kun je overigens vervangen door andere soorten fruit zoals appel of kaki. In de zomer zijn aardbeien, nectarines en perziken goed verkrijgbaar en ook lekker in een galette. Ook kun je nog rozijnen toevoegen of stukjes dadels.

Vegan galette

Zoals vrijwel altijd gebruik ik in mijn gerechten volkorenmeel in plaats van bloem om er meer vezels in te stoppen. Dat maakt het voedzamer en gezonder en dat heb ik ook weer gedaan in dit recept. Ik moet toegeven dat het een stevig taartje is geworden, waardoor hij goed vult. Zelf zie ik de fruit galette dan ook meer als ontbijt of lunch dan als een toetje. Wij hebben het gegeten als lunch en de volgende dag weer als ontbijt. Erg zoet is het niet, maar daar kiezen wij bewust voor. Indien je dat wilt kun je er extra suiker overheen strooien alvorens het de oven in gaat.

Ingrediënten

Galette deeg

  • Volkorenmeel, 225 gram
  • Plantaardige boter Flora Plant uit de koelkast, 100 gram
  • Palmsuiker of kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels
  • Koud water, 60 milliliter
  • Zeezout, halve theelepel

Peren vulling

  • Peren (ik had Conference), 3 stuks
  • Kaki, 1 stuk
  • Kaneel, 2 theelepels
  • Ahornsiroop, 3 eetlepels
  • Aardappelzetmeel, amandelmeel of paneermeel, halve eetlepel
  • Amandelmelk, 1 eetlepel
  • Hazelnoten of andere noten, als garnering
Geroosterde hazelnoten voor over de galette
Geroosterde hazelnoten voor over de galette
De peren galette is een perfect ontbijt
De peren galette is een perfect ontbijt

Recept peren galette

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een vel ovenpapier op de bakplaat.
  2. Maak het deeg. Mix de droge ingrediënten volkorenmeel, palmsuiker en zeezout met een garde en voeg vervolgens de koude boter in stukjes toe. Verdeel de boter met je vingertoppen met het meel totdat er een zanderig mengsel ontstaat.
  3. Voeg het koude water toe. Kneed met je handen tot een deeg en vorm er een bal van. Als het deeg erg plakkerig aanvoelt voeg je iets volkorenmeel toe.
  4. Verpak het deeg in plastic folie en laat het rusten terwijl je de vulling gaat maken.
  5. Was de peren (schillen is niet nodig), snij in de lengte door en haal het klokhuis eruit. Verwijder ook het steeltje. Snij de halve peren wederom in de lengte door in dunne plakjes.
  6. Combineer de schijfjes peer, ahornsiroop en kaneel in een kom en mix alles goed met je handen totdat het fruit bedekt is. Maak 6 pakketjes van de peren door schijfjes tegen elkaar aan te leggen met de schil kant omhoog. Dit hoeft niet zo netjes, maar dit doe je nu zodat je later de galette makkelijk kan opmaken.
  7. Snij ook de kaki in stukjes (schillen is niet nodig).
  8. Rol nu het deeg uit in een cirkel van ongeveer 4 mm dik met een diameter van ongeveer 34 cm en leg op het ovenpapier. Probeer niet het deeg te verplaatsen zodra het fruit erop ligt. Prik het deeg in met een vork en bestuif het midden van het deeg met de aardappelzetmeel of amandelmeel om te voorkomen dat de bodem uiteindelijk soppig wordt.
  9. Leg de pakketjes peer op het deeg met de bolle kant naar buiten en de schil kant omhoog. Zorg ervoor dat je ruimte overhoudt rondom. Vervolgens kun je de peren nog fatsoeneren door er een waaier van te maken.
  10. De kaki stukjes doe je in de lege kom waar de gemarineerde peer in heeft gezeten en met je handen bedek je de kaneel resten om de kaki. Leg de kaki in het midden van de galette.
  11. Vouw als laatste het deeg naar binnen over het fruit als een pakketje.
  12. Bestrijk de randen met een beetje amandelmelk.
  13. Bak in ongeveer 35 minuten goudbruin en wanneer de peren zacht zijn afhankelijk van je oven. Laat afkoelen op een rooster voor tenminste 15 minuten voordat je serveert.
  14. Intussen rooster je de hazelnoten (liefst zonder velletje) in een koekenpan met een beetje olijfolie.
  15. Serveer de vegan galette met de hazelnoten en ahornsiroop.

Tips

  • Serveer de peren galette met vegan ijs, creme fraiche of slagroom.
  • Voordat je de taart in de oven doet kun je er nog een beetje suiker overheen strooien.
  • In plaats van hazelnoten kun je ook pecan- of walnoten gebruiken.
  • Bestrijk het deeg met een beetje amandel- of sojamelk voor goudbruine randen.
Volkoren galette met peren en kaki
Volkoren galette met peren en kaki

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD