Ga naar vegan recept

Stoofpeertjes zonder alcohol

woensdag 28 oktober, 2020 - door

Deze heerlijke stoofpeertjes zonder alcohol zijn een feestje om op tafel te zetten. ”Deze kunnen zo in een restaurant op de menukaart gezet worden” zei mijn vriend toen ik de peren serveerde. Wat een geweldig compliment van hem. Altijd fijn om iemand te verwennen met lekker eten. Daar word ik blij van! Om eerlijk te zijn had ik nooit eerder stoofperen gemaakt. Waarom eigenlijk niet vraag ik me af. Ik denk omdat mijn moeder ze vroeger altijd maakte en toen vond ik dat er altijd vrij weinig smaak aan zat. Ook dacht ik altijd dat het veel werk zou zijn, maar dat is dus helemaal niet het geval. Terwij de peren staan te stoven kun je iets anders bereiden zoals een heerlijke crumble die je bij de peertjes kunt serveren zoals ik in dit recept heb gedaan. Een knapperige crumble is een erg goede combi met de zachte rode stoofperen.

Welke stoofpeer?

De stoofperen uit dit recept heb ik gekregen van een kennis die een boom in de tuin heeft staan. Eigenlijk was het dus in eerste instantie niet eens mijn eigen initiatief om stoofpeertjes te bereiden. Maar nu ben ik heel blij dat ik ze heb gekregen, want ik had dit gerecht niet willen missen. De peren zijn namelijk ontzettend vol en kruidig van smaak. Nu weet ik niet welk soort stoofpeer het was, maar ik heb gelezen dat de Gieser Wildeman een goede soort is. Dus die zou ik dan kopen. De Saint Remy schijnt ook een goede keus te zijn. Beide stoofperen zijn in dit seizoen in Nederland goed te verkrijgen. Vanaf oktober zijn de peren zo’n vijf maanden verkrijgbaar. Genoeg tijd dus om stoofperen te maken.

Zonder alcohol stoofpeertjes bereiden?

Als eerste schil je de peertjes waarbij je het steeltje laat zitten. Je stooft ze dan in rode druivensap met kaneelstokjes en steranijs. Ik kies ervoor om de stoofpeertjes te bereiden zonder alcohol, maar het kan natuurlijk wel. In plaats van druivensap kun je 350 ml rode wijn gebruiken. Kook de peertjes op laag vuur tot ze zacht en rood van kleur zijn. Handig om te weten is dat ze na een uur of eerder vaak al gaar zijn, maar als je ze langer laat stoven ontstaat er een diepere kleur. Dat beslis je zelf. De kleur zegt namelijk weinig over de smaak. Wel voor de beleving natuurlijk. Verwijder de peren met beleid en haal de kaneel en steranijs uit het vocht. Vervolgens maak je van het overgebleven stoofvocht een mooie stroperige saus. Ik verzeker je dat je zult smullen van deze rode stoofpeertjes en alcohol is zeker niet noodzakelijk. Kortom, een fantastisch wintergerecht dat niet zou misstaan bij het kerstdiner!

Ingrediënten

 • Stoofperen, 1,5 kilo (ik had 5 grote peren)
 • Rode druivensap Merlot AH Excellent of een vergelijkbaar sap, 500 ml
 • Kaneelstokjes, 2 stuks
 • Steranijs, 2 stuks
 • Palmsuiker, 3 eetlepels
 • Water
 • Aardappelzetmeel, 1 afgestreken eetlepel
Fotograferen van de stoofperen
Recept stoofpeertjes zonder alcohol
Recept stoofpeertjes zonder alcohol

Recept stoofpeertjes zonder alcohol

 1. Schil de peren met een dunschiller en laat het steeltje zitten. Snij iets van het kontje eraf, zodat ze goed rechtop kunnen staan. Was de peren onder stromend water en zet ze in de pan.
 2. Giet de druivensap erbij en doe ook de kaneelstokjes, palmsuiker en steranijs erbij.
 3. Vul aan met water totdat de peertjes net onder staan.
 4. Breng alles aan de kook. Zodra de peren koken, zet je het vuur laag en laat je de peertjes zachtjes verder pruttelen.
 5. Stoof de peren zo’n 1 tot 1,5 uur tot de peren een mooie rode kleur hebben met de deksel heel iets van de pan. Als je de peren er eerder uit wilt halen kan dat natuurlijk ook. Als ze maar zacht zijn, dit ligt uiteraard ook aan de soort peer die je gebruikt. Tussen het sudderen door overgiet je af en toe de peertjes met het stoofvocht.
 6. Haal de stoofpeertjes voorzichtig uit de pan, want ze breken snel. Gebruik een schuimspaan en leg ze op een bord. Verwijder de kaneelstokjes en steranijs of zeef het kookvocht in het vergiet en doe het terug in de pan.
 7. Laat het vocht inkoken. Zelf heb ik de pan nog een lange tijd op het vuur laten staan totdat er klein laagje vocht over was. De smaak van de saus wordt dan ontzettend vol en krachtig.
 8. Maak een papje door het aardappelzetmeel met 2 eetlepels stoofvocht samen te voegen in een apart kommetje. Dit voeg je al roerende toe aan het kookvocht van de stoofperen, totdat je een stroperige saus krijgt. Laat even pruttelen totdat de saus gebonden is en zet het vuur dan uit.
 9. Serveer de alcoholvrije stoofpeertjes warm of koud en giet de saus er overheen. Heerlijk om er een crumble bij te serveren.

Tips

 • Combineer de stoofpeertjes met een crumble, want het zachte met het knapperige is een heerlijke combinatie.
 • Je kunt de alcoholvrije stoofperen prima een dag van tevoren bereiden. Dek ze dan af en bewaar ze in de koelkast. Bewaar de saus in een apart kommetje.
 • Nog een goede toevoeging is kruidnagel of vanille.
 • Lekker om er een bolletje vanille-ijs of yoghurt bij te serveren.
 • Over peren gesproken, bekijk ook onze heerlijke peren galette met kaki en hazelnoten
Stoofpeertjes op een bedje van crumble
Stoofpeertjes op een bedje van crumble

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD