Ga naar vegan recept

Tempeh bacon met liquid smoke

dinsdag 28 mei, 2019 - door

Vroeger aten wij eigenlijk vrijwel nooit bacon of spek, maar we kunnen een rook- en grillsmaak wel enorm waarderen. Om die reden heb ik deze tempeh bacon uitgeprobeerd.

Met behulp van vloeibare rook heb ik de bacon smaak geprobeerd na te bootsen. De aroma heb ik overigens nog nooit eerder gebruikt dus we waren ontzettend nieuwsgierig naar het resultaat. De vloeibare rookaroma heb ik van Hickory Smoke van Mex-Al op internet gekocht. In de winkel is het namelijk moeilijk om te verkrijgen. Voeg zeker niet niet teveel aroma toe, omdat het erg geconcentreerd is.

Vanwege het feit we geen vlees meer eten zoeken we naar andere eiwitbronnen. Tempeh is één van onze favorieten. Bovendien is tempeh gezond en makkelijk te bereiden. Wij combineren het vaak met noedels of rijst. Verder voegen we het vaak toe in salades. Daarnaast kun je tempeh ook verkruimelen en aan pastasauzen of soepen toevoegen.

Eigenlijk is tempeh zelf smaakloos, maar het is wel perfect om te marineren. Daarom kun je het je eigen twist geven. Tofu is tevens een optie om te marineren. Beiden zijn gemaakt van soja, maar tempeh is minder bewerkt dan tofu en is daardoor gezonder. De gemarineerde tempeh combineer ik met een couscous salade waarin ik onder andere broccoli en komkommer heb bijgevoegd. Ik ben benieuwd wat jij van onze tempeh bacon vindt.

Ingrediënten

Couscous salade

  • Volkoren couscous, 150 gram
  • Tempeh, 250 gram, in reepjes
  • Komkommer
  • Broccoli, 200 gram, stronk in stukjes en kleine roosjes
  • Rode ui, halve ringen
  • Halve limoen, geperst
  • Gemalen peper

Tempeh bacon marinade

  • Olijfolie, 2½ eetlepel
  • Sojasaus, 1 eetlepel
  • Vloeibare rook, 2 theelepels (wij gebruiken Mex-Al, Hickory Smoke)
  • Zoete gerookte paprikapoeder, 1 theelepel La Chinata
  • Knoflookpoeder, 1 theelepel
  • Geraspte gember, 1½ theelepel
Couscous salade met gemarineerde tempeh Couscous salade met gemarineerde tempeh

Recept salade met bacon van tempeh

  1. Eerst doe je alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Voeg dan de tempeh stukjes toe en roer door. Zet tenminste opzij voor 30 minuten, liefst nog langer.
  2. Bereid de couscous volgens de verpakking.
  3. Breng ruim water aan de kook. Doe hierin de broccoli stukjes en kook 4 minuten. Giet vervolgens af en spoel onmiddellijk met koud water af.
  4. Snijd hierna de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadlijst met behulp van een theelepel. Snijd daarna de komkommer nogmaals in de lengte door en snijd ten slotte in stukjes.
  5. Nu ga je de bacon tempeh bakken. In een hete pan roerbak je de stukjes totdat ze bruin kleuren.
  6. Tot slot doe je alles bij elkaar in een grote schaal. Breng op smaak met peper, limoensap en olijfolie.

Tips

  • Pas op dat je niet teveel liquid smoke toevoegt, waardoor het te sterk gaat smaken.
  • In plaats van tempeh kun je ook heel goed tofu gebruiken.
  • Vanzelfsprekend kun je variëren met groenten. Te denken valt aan tuinerwten of gegrilde paprika reepjes.
  • Wanneer je geen fan bent van couscous kun je hiervoor in de plaats ook rijst nemen.
Gemarineerde tempeh met couscous en broccoli Gemarineerde tempeh met couscous en broccoli

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD