Ga naar vegan recept

Roerbak tofu met boerenkool

vrijdag 20 november, 2020 - door

Scrambled tofu, ook wel roerbak tofu maken wij minstens wekelijks, want het is een heerlijke vervanger voor roerbakei. Daarbij is het een hele goede eiwitbron en is het gerecht makkelijk te kruiden naar jouw wens. Roerbak tofu, ook wel tofu scramble genoemd is eigenlijk vegan scrambled ei. Vanaf begin dit jaar eten wij geen eieren meer en tofu is echt een prima alternatief.

Verschil roerbak tofu en roerbakei

Wanneer je de tofu uit de verpakking haalt ziet het er natuurlijk niet uit als ei, maar zodra je het verkruimelt en roerbakt in een koekenpan is het een ander verhaal. Want het lijkt niet alleen qua uiterlijk op roerbakei, het mondgevoel en de smaak is ook onwijs vergelijkbaar. Daarbij is het gerecht ontzettend snel en gemakkelijk te maken. Perfect voor ontbijt of lunch dus. Maar het kan ook prima als avondeten zolang je er maar voldoende groenten doorheen mengt. Daarnaast zou je er ook nog koolhydraten als rijst of noodles bij kunnen eten.

Hoe de tofu scramble kruiden?

Voor het bereiden van scrambled tofu hoef je niet eerst de tofu te marineren en te wachten. Je kunt het direct bakken en kruiden in de pan. Geef de scramble de smaak die jij lekker vindt, echt alles is mogelijk omdat tofu van zichzelf vrijwel geen smaak heeft. Je kunt voor Italiaanse kruiden gaan of bijvoorbeeld Oosterse smaken met sojasaus of ketjap. In mijn recept heb ik de tofu gekruid met kerrie, kurkuma, knoflook en gerookte paprikapoeder. Dat laatste geeft een rokerige smaak aan je gerecht, echt een aanrader. Omdat boerenkool nu in het seizoen is mixen we dat er doorheen, naast de paprika en tomaten. Ook lekker (en gezond) om er edelgistvlokken doorheen te doen. Dat was ik zelf even bij het maken van dit recept. Serveer de roergebakte tofu op toast of zoals wij gedaan hebben met tortilla wraps. Cassave is natuurlijk ook een feestje om je tofu mee op te scheppen.

Ingrediënten

  • Pak biologische tofu, 325 uitlekgewicht
  • Tomaten, 2 stuks, in stukjes
  • Boerenkool fijngesneden, schaaltje (circa 70 gram)
  • Rode paprika, 1 stuk, in stukjes
  • Avocado
  • Rode ui, gesnipperd
  • Knoflook, 2 tenen, fijngesneden
  • Gerookte paprikapoeder, 1 theelepel
  • Kerriepoeder, 1 theelepel
  • Kurkuma, halve theelepel
  • Peper en zout
  • Sap van een halve citroen
  • Optioneel: edelgistvlokken
Wraps gevuld met scrambled tofu en boerenkool
Wraps gevuld met scrambled tofu en boerenkool
Roerbak tofu is simpel en lekker
Roerbak tofu is simpel en lekker

Hoe maak je roerbak tofu?

  1. Maak eventueel onze volkoren tortilla wraps of koop kant en klare in de winkel.
  2. Haal de tofu uit de verpakking en laat uitlekken. Druk het overtollige vocht er uit met bijvoorbeeld keukenpapier of een theedoek.
  3. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie.
  4. Verkruimel de tofu met je handen boven de pan.
  5. Roerbak de tofu twee minuten en voeg de paprika, rode ui en knoflook toe. Bak nogmaals zo’n 5 minuten.
  6. Doe ook de paprikapoeder, kerrie, kurkuma, boerenkool en de tomaten stukjes erbij. Laat dit nog een minuut meebakken. Knijp als laatste nog een halve citroen uit en breng verder op smaak met peper en zout.
  7. Serveer de tofu scramble met de avocado en tortilla wraps.

Tips

  • In plaats van boerenkool kun je ook andere groenten toevoegen zoals champignons en taugé. Kies zoveel mogelijk voor seizoensgroenten.
  • Voeg nog sojasaus of ketjap toe of bak een gesneden chilipeper mee voor extra pit.
  • Smeer een beetje sambal, vegan mayo of curry of je wrap.
  • Bekijk ook mijn heerlijke vegan quiche zonder het gebruik van eieren.
Tofu scramble met tortilla wraps en avocado
Tofu scramble met tortilla wraps en avocado

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD