Turkse pizza vegetarisch
donderdag 28 november, 2019 - door errer backdrops
- 2 personen
- Turks, Midden-Oosten
- Hoofdgerecht, Lunch
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Eet jij liever geen vlees meer en wil je toch graag Turkse Pizza eten? Je kan namelijk heel makkelijk Turkse pizza vegetarisch maken. En dit recept is zelfs veganistisch. Turkse pizza (lahmacun in het Turks) is een traditioneel oosters gerecht. De zachte deegbodem is van origine belegd met een saus van gehakt, fijngemalen ui, tomaten, pepers en peterselie. De pizza bak je in de pan, en wordt daarna belegd met sla en vervolgens meestal opgerold.
Wij aten eigenlijk bijna nooit Turkse pizza, maar het ziet er altijd wel enorm lekker uit. Normaal gesproken wordt er bloem gebruikt voor de bodem, maar in dit recept gebruiken we spelt volkorenmeel. Veel voedzamer en bovendien een stuk gezonder.
De zelfgemaakte saus bestaat uit paprika, ui, tomaten, harissa, tomatenpuree, peterselie en gerookte paprikapoeder. Dat laatste zou trouwens in ieders keukenkastje moeten staan, want het geeft enorm veel smaak aan een gerecht. Inmiddels zijn wij grote fans geworden van gerookte paprikapoeder, want de rooksmaak is vaak een heerlijke toevoeging.
Verder zit er in de saus plantaardig gehakt van de Vegetarische Slager. Een hele goede vervanger voor dier gehakt. Het plantaardig gehakt bak ik eerst in een koekenpan voordat ik het in de saus verwerk. De vegan Turkse pizza valt gegarandeerd in de categorie comfort food en eet je lekker met je handen. Maar het voordeel van mijn recept is dat het ook nog eens gezond en diervriendelijk is!
Ingrediënten
Zelfgemaakte saus
- Bakje vegan Rul Gehackt van de Vegetarische Slager
- Tomaten, 2 stuks, in stukken
- Ui, gesnipperd
- Rode paprika, in stukken
- Harissa, 2 theelepels
- Gerookte paprikapoeder, 1 theelepel
- Blikje tomatenpuree 70 gram
- Handvol peterselie
- Rucola
Turkse pizza deeg
- Volkoren speltmeel, 250 gram
- Sojayoghurt, 15 gram
- Water, 125 lauwwarm
- Zonnebloemolie, 1 eetlepel
Recept vegan Turkse pizza
- Als eerste maak je het deeg voor de bodem. Doe het volkorenmeel, de sojayoghurt, het water en de zonnebloemolie bij elkaar en kneed enkele minuten tot een deeg. Verdeel het vervolgens in 6 gelijke ballen.
- Bak het plantaardig gehakt een paar minuten in een koekenpan met een beetje olijfolie en zet dan opzij.
- Hierna ga je de saus maken. Doe de tomaten, ui en paprika in een keukenmachine en voeg de harissa, tomatenpuree, gerookte paprikapoeder en peterselie toe. Dan maal je dit tot een mooie saus. Aansluitend roer je het plant gehakt door de saus en voeg je nog een snuf gemalen peper toe. Zet de saus opzij.
- Bestuif het aanrecht met volkorenmeel en rol de ballen uit met een deegroller. Rol deze niet al te dun uit, omdat de Turkse pizza dan niet stevig genoeg wordt.
- Verwarm een koekenpan (zonder olijfolie). Leg hier een deegbodem in en bak totdat deze iets bruin is geworden. Vervolgens draai je de bodem om en smeer je er één zesde deel saus op. Dek de pan dan voorzichtig af door er een vel aluminiumfolie overheen te leggen. Bak de Turkse pizza af in ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur. Kijk tussendoor of de bodem klaar is, want het moet niet natuurlijk niet aanbranden. De pizza moet een beetje bruin worden. Indien het te hard gaat, zet je het vuur iets lager.
- Garneer de pizza met rucola en vouw de Turkse pizza dubbel. Zie je nu wel dat een Turkse pizza vegetarisch en tegelijkertijd ontzettend lekker kan zijn!
Tips
- Je kunt nog van alles toevoegen aan de Turkse pizza zoals bijvoorbeeld knoflooksaus, pepertjes, tomaten en avocado. Verder kun je nog plantaardige kaas over de Turkse pizza garneren wanneer deze in de pan bereid wordt. Maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld edelgistvlokken over de pizza te strooien. Doe dit dan wanneer de pizza uit de pan gehaald wordt en voordat deze dubbel gevouwen wordt. Kortom, Turkse pizza vegetarisch maken is enorm simpel. Toch nog vragen? Stuur ons gerust een berichtje.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD