Ga naar vegan recept

Vegan eiersalade met Kala Namak

zaterdag 6 februari, 2021 - door

Eiersalade met gekookte eieren maakten wij erg vaak toen we nog niet 100% plantaardig aten. Op een toast bij de borrel of op een broodje tijdens de lunch. Nu eten we eiersalade met tofu in plaats van ei en dat is net zo lekker. Vandaar dat het eens tijd wordt om dit recept voor vegan eiersalade met jullie te delen. Het zal je verbazen hoeveel deze tofu salade lijkt op eiersalade en dat komt door een bepaald ingrediënt die ik toevoeg, namelijk Kala Namak. Dit geheime ingrediënt moet je alleen even kennen. Lees hieronder verder over dit speciale zout.

Wat is Kala Namak?

Gekookte eieren hebben een kenmerkende zwavel smaak of wel de typische ei smaak. Dus hoe zorg je dan dat de tofu salade naar eieren gaat smaken? Nou, dat kan dus heel gemakkelijk. Je voegt een beetje Kala Namak toe. Kala Namak betekent letterlijk zwart zout en heeft een unieke smaak. Vulkanisch steenzout uit India dat veelal gebruikt wordt in de Indische keuken. Het bevat minerale zwavelcomponeneten en daardoor smaakt het naar gekookt ei. En jawel, hierdoor gaat de tofu salade naar een echte eiersalade smaken. Mijn tip is om in etappes Kala Namak toe te voegen, zodat je kunt proeven welke hoeveelheid je lekker vindt. Het zwarte zout kun je ook in bijvoorbeeld scrambled tofu gebruiken. Zelf heb ik het zout gekocht bij de Ekoplaza en het zit ook nog eens verpakt in een mooi glazen wekpotje. De verpakking is dus plasticvrij.

Tofu salade

Naast het basis ingrediënt tofu is een gesnipperde ui, mayonaise, peper en Kala Namak onmisbaar. Verder voeg ik mosterd toe voor een pitje en de kurkuma geeft een mooie gele kleur aan de eiersalade. Voor de frisheid, kleur en natuurlijk ook voor de smaak zijn verse kruiden ook een welkome toevoeging. Ik gebruik bieslook, maar je kunt ook peterselie gebruiken. Verder zou je nog soja yoghurt kunnen toevoegen in plaats van mayonaise of dit deels vervangen. Als laatste kun je nog een beetje verse citroensap toevoegen.

Ingrediënten eiersalade

  • Tofu biologisch, pak van 375 gram
  • Mayonaise, 3 eetlepels
  • Milde of pittige mosterd, 1 theelepel
  • Kurkuma, halve theelepel
  • Middelgrote witte ui, fijngesnipperd
  • Kala Namak, grote mespunt, naar smaak toevoegen
  • Bieslook
  • Gemalen peper
Vegan eiersalade is heerlijk op brood
Vegan eiersalade is heerlijk op brood
Tofu salade met kala namak
Tofu salade met kala namak

Hoe maak je vegan eiersalade?

  1. Laat de tofu uitlekken en knijp het overtollige vocht eruit indien nodig. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog en verkruimel de tofu vervolgens met je handen boven de pan. Laat dit zo’n 5 minuten ‘droog’ bakken. Laat vervolgens iets afkoelen.
  2. Snipper intussen de ui fijn en snij de bieslook.
  3. Neem een grote schaal en voeg hierin de tofu, de mayonaise en de mosterd.
  4. Voeg hierna ook de kurkuma, Kala Namak, gemalen peper en een handje fijngesneden bieslook toe. Schep alle goed om en je heerlijke veganistische eiersalade is klaar.
  5. Lekker voor de lunch op een broodje met sla en plakjes komkommer of op een toastje bij de borrel.

Tips

  • Verse kruiden zijn wel echt een aanrader voor door de eiersalade. Gebruik peterselie of bieslook.
  • De kurkuma zorgt voor een mooie gele kleur, maar je kunt ook kerrie poeder gebruiken.
Vervang de eieren door tofu
Vervang de eieren door tofu

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD