Ga naar vegan recept

Watermeloen salade met munt en vijgen

29 juli, 2020 - door

Salades hebben veel voordelen. Ze zijn meestal gezond en vrijwel altijd snel en makkelijk te bereiden. Daarnaast kun je er van alles aan toevoegen zoals verschillende soorten zomerfruit. Nu het zomer is liggen de watermeloenen overal te pronken. In deze watermeloen salade staat dit rode sappige fruit centraal. Je zou meloen misschien niet snel in een salade verwachten, maar het geeft een frisse touch. Ideaal voor een zomerse dag.

Gezondheidsvoordelen

Watermeloen is ontzettend sappig, want hij bestaat voor maar liefst 95% uit water. Ideaal als tussendoortje of om er sap van te maken. Verder bevatten watermeloenen ijzer, kalium en veel vitamine C. Het eten van deze vrucht draagt ook bij aan een mooie huid. Betacaroteen is een antioxidant en helpt je huid te beschermen tegen vrije radicalen. Dit helpt bij het aanmaken en herstellen van je huidcellen. De vitamine C zorgt voor aanmaak van collageen en dat is belangrijk voor de huidstructuur. Lekker veel meloen eten dus!

Grillen watermeloen

In dit recept grill ik de meloen alvorens deze toe te voegen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Het vruchtvlees is stevig genoeg om te grillen of om op een barbecue te leggen. Hierdoor krijgt het fruit een rooksmaak, maar tegelijkertijd wordt de meloen wel iets slapper door het grillen. Dus wanneer je de meloen graag steviger wilt behouden zou ik het grillen achterwege laten. Verder heb ik in de salade kiemen, amandelen, spinazie, vijgen en zwarte olijven toegevoegd. Vaak wordt er in een salade met watermeloen ook feta gebruikt, maar in plaats daarvoor gebruik ik vegan blokjes kaas van Violife Greek White. Als laatste maak ik de salade af met een frisse munt dressing.

Ingrediënten watermeloen munt salade

  • Watermeloen, ongeveer 1/4 deel
  • Bak kiemgroenten
  • Amandelen, 2 kleine handen
  • Verse spinazie, 2 grote handen vol
  • Vijgen, 3 stuks, in stukjes
  • Violife Greek White, 50 gram
  • Zwarte olijven, 10 stuks, gehalveerd
  • Plantaardige yoghurt, ik gebruik sojayoghurt, 3 eetlepels
  • Plantaardige mayo, 1 eetlepel
  • Limoen, halve
  • Knoflook, 1 teen
  • Olijfolie, 1 eetlepel
  • Munt, grote hand vol
  • Peper en zout
  • Optioneel: volkorenbrood of bijvoorbeeld couscous
Frisse watermeloen salade met munt en vijgen Frisse watermeloen salade met munt en vijgen

Bereiding watermeloen salade

  1. Rooster de amandelen enkele minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat de noten daarna eerst goed afkoelen op een bord en hak dan pas grof. Zelf vermaal ik de noten met behulp van de stamper die bij de vijzel hoort.
  2. Snij de watermeloen in 4 stukken en gebruik hiervan 1 deel afhankelijk van hoe groot de meloen is. Snij vervolgens in parten en ontdoe ze van de schil, maar niet te dun snijden, want dan worden ze te slap bij het grillen.
  3. Verhit de grillpan op middelhoog vuur en smeer in met olijfolie. Dit kun je doen door middel van een vel keukenpapier of met een kwast. Grill vervolgens de stukken meloen op zo’n 4 minuten aan elke kant totdat er een grillstreep ontstaat. Laat de stukken vervolgens afkoelen en snij naar wens nog verder in partjes. Hierna leg je sneetjes volkorenbrood in de pan om deze vervolgens te roosteren totdat ze bruin en krokant zijn.
  4. Maak de dressing door de yoghurt, mayo en olie in een kommetje te doen en pers ook de limoen uit. Hak de munt fijn en voeg deze ook toe samen met een uitgeperste teen knoflook. Mix alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  5. Verdeel de spinazie en kiemen in een grote schaal en leg hierover de afgekoelde watermeloen. Hier bovenop leg je de zwarte olijven en de vijgen. Verkruimel als laatste de kaas met je handen en bestrooi de watermeloen salade met de amandelen.
  6. Serveer de salade met de munt saus en het geroosterde volkorenbrood.

Tips

  • Zorg ervoor dat je de watermeloen in niet te dunne stukken grilt, want dan worden ze heel slap.
  • Grill nectarine of mango in plaats van watermeloen voor een meer zoete smaak in de salade. Ook kun je ervoor kiezen om de watermeloen helemaal niet te grillen.
  • Bij de salade kun je van alles serveren zoals couscous of volkorenbrood. Dit recept is meer een bijgerecht en dus ook ideaal voor bij de barbecue.
Meloen salade met geroosterd volkorenbrood en munt saus Meloen salade met geroosterd volkorenbrood en munt saus

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD