Lees ons artikel

4 leukste bezienswaardigheden op Samos

dinsdag 5 november, 2019 - door Errer

Regel een huurauto wanneer je op vakantie bent in Samos en ontdek leuke bezienswaardigheden. In de eerste plaats ben je van niemand afhankelijk en kun je gaan en staan waar je wilt. En in de tweede plaats omdat je op deze manier het eiland echt goed kunt leren kennen.

In één dag kun je bijvoorbeeld de gezellige bergdorpen Vourliotes en Manolates bezoeken. En op het einde van de dag kun je lekker afkoelen bij de Ambelos waterval.

De noordkust van Samos is veel ruwer dan de zuidkust, omdat de wind en de zee op de kust staat. Dit is ook het meest groene en bosrijke gebied op Samos. Het is hier fantastisch om rond te rijden. Hoog in de bergen terwijl je over de bochtige steile wegen rijdt geniet je met volle teugen. De vele haarspeldbochten en de oneindig mooie uitzichten zijn alleen al de moeite waard om het noorden van Samos te bekijken.

Hier zijn overigens ook veel wandelpaden dus de fanatieke wandelaars onder ons kunnen hun neus ophalen. De Nachtegalenvallei die vanaf de noordkust het binnenland in loopt is bovendien een fantastische omgeving.

Uitzicht Pnaka, Samos, Griekenland
Uitzicht Pnaka, Samos

1. Samos bezienswaardigheden: Pnaka

Vanuit ons appartement in Marathokampos rijden wij via Karlovassi over de hoofdweg naar Vourliotes. Bij Kambos neem je de afslag en alvorens naar Vourliotes verder te rijden, kun je even een stop maken bij Pnaka.

Dit smalle weggetje leidt je vervolgens naar een klein pleintje waar een kerkje en een bron te bewonderen zijn. Verder is er niet veel te zien. Het water uit de bron is fris en drinkbaar. Er was geen mens te bekennen toen wij er waren, je geniet hier dus van de rust.

2. Samos bezienswaardigheden Vourliotes

Vanaf de hoofdweg rij je in zo’n 5 kilometer over een bochtige steile weg richting Vourliotes, gelegen op 340 meter hoogte. Je ziet het authentieke bergdorp al liggen wanneer je aan komt rijden.

Vourliotes telt ongeveer 500 inwoners en stamt uit de 16e eeuw. Als je op Samos bent is een bezoek aan dit dorp zeker een must-see vinden wij. Bovendien proef je hier de Griekse sfeer. De vele authentieke kronkelige smalle straatjes zijn zeer fotogeniek. Onze camera kunnen we hier maar moeilijk met rust laten.

Kleurrijke, oude afgebladderde gebouwen, de straatpoesjes en de stilte op straat. Het is hier zo stil in dat het soms lijkt alsof er helemaal geen mensen leven. Dit hebben wij ons trouwens meerdere keren afgevraagd tijdens ons verblijf op Samos. Soms zie je iemand op een brommer voorbijkomen of een oude Griek de straat aanvegen. Maar over het algemeen zien we meer straatkatten dan mensen op straat. Desondanks houden wij juist van die rust en stilte.

Op het dorpspleintje zijn drie kleine tavernes te vinden. Leuk om hier tussendoor even een kop koffie te drinken en je tussen de locals te bevinden.

Terugblikkend vinden wij Vourliotes één van de leukste bezienswaardigheden op Samos.

Tip Vourliotes

  • Parkeer je auto voordat je Vourliotes inrijdt, omdat het dorp zelf autovrij is en de straten smaller worden. Voordat je het dorp inrijdt, heb je twee mogelijkheden. Er is een parkeerplaats aan de rechterkant. Hier was geen plaats meer tijdens ons bezoek, maar je kunt ook linksaf slaan en de weg omhoog nemen. je ziet hier dan nog een parkeerplaats aan je rechterhand.
Fotogeniek hoekje in Vourliotes, Samos, Griekenland
Fotogeniek hoekje in Vourliotes
Kleurrijke straatjes in Vourliotes, Samos, Griekenland
Kleurrijke straatjes in Vourliotes
Schilderachtige straatjes in Vourliotes, Samos, Griekenland
Schilderachtige straatjes in Vourliotes
Authentieke straatjes in Vourliotes, Samos, Griekenland
Authentieke straatjes in Vourliotes
Dorpskern Vourliotes, Samos, Griekenland
Dorpskern Vourliotes
Straatkatten in Vourliotes, Samos, Griekenland
Straatkatten in Vourliotes
Prachtige details in Vourliotes, Samos, Griekenland
Prachtige details in Vourliotes

3. Samos bezienswaardigheden: Manolates

Op het einde van de ochtend rijden we de weg terug richting Manolates, dit is een kleiner bergdorp dan Vouriotes gelegen op 380 meter hoogte. Het dorp telt zo’n 150 inwoners. Vanaf de hoofdweg is het ongeveer een afstand van 4,5 kilometer dwars door bergachtig gebied.

De weg vanaf Agios Konstantinos ernaartoe is gewoonweg prachtig. Je rijdt door de nachtegalenvallei over een slingerende weg omhoog. Deze weg is iets minder steil aan het begin van de route in vergelijking met de weg naar Vourliotes. De auto kun je gratis parkeren aan de linkerkant terwijl je richting het dorp rijdt.

Manolates is een waar kunstenaarsdorpje, hier vind je dan ook een aantal winkeltjes waar kunstenaars producten met de hand vervaardigen zoals keramiek, sieraden, honing en wandkleden.

Vourliotes vonden wij authentieker en indrukwekkender dan Manolates. Dit komt voornamelijk doordat Manolates meer op toerisme gericht is. Je zag hier ook beduidend meer toeristen rond lopen. Er waren hier meer tavernes en winkeltjes gevestigd dus als je daar van houdt is Manolates zeker een aanrader. De camera hebben wij de meeste tijd in de tas gelaten. Hieruit kun je concluderen dat wij Vourliotes een stuk fotogenieker vinden.

Dat neemt niet weg dat Manolates een leuke bezienswaardigheid op Samos is en de moeite waard om te bezoeken. En al helemaal als je toch in de buurt bent. Maar de weg ernaartoe is spectaculairder dan het dorpje zelf. Eigenlijk is dat al een reden om er even naar toe te gaan. We hebben genoten van een lekker drankje en Griekse dolmades, wijnbladeren gevuld met rijst en kruiden.

4. Samos bezienswaardigheden: Ambelos Waterval

Aangezien we op de terugweg naar ons appartement in Marathokampos vrijwel langs Ambelos rijden, besluiten we om ook de waterval te bekijken. Vanaf de hoofdweg richting Ambelos zie je wederom vrij weinig weggebruikers en de weg ernaartoe is prachtig maar zeer steil, soms wel 11 tot 14%. Daarbij is er ook weinig vangrail.

Je vindt het startpunt van het wandelpad richting de waterval aan de rechterkant van de geasfalteerde weg net voor het plein van Ambelos. Hier staat ook een bordje waarop de waterval staat aangegeven. Het is vanaf hier ongeveer 20 minuten wandelen over een ruw slingerend pad met overal om je heen kastanjebomen, dennen en ook olijfbomen.

Let wel op, want er bevindt zich een steile afgrond langs het pad. Draag dus bij voorkeur sneakers of wandelschoenen. Terwijl je wandelt hoor je het water stromen in het dal. Dat is een heerlijk fijn en rustgevend geluid.

Eenmaal aangekomen bij de 10 meter hoge waterval valt de straal een beetje tegen. Helemaal niet gek natuurlijk, want het is september is en het droge zomerseizoen is net voorbij. Desalniettemin is het een fijne plek en is het bezoek aan de waterval een leuke bezienswaardigheid op Samos.

Ambelos waterval, Samos, Griekenland
Ambelos waterval, Samos

dinsdag november 5, 2019