Lees ons artikel

Katten knuffelen bij Samos Cat Rescue

maandag 3 februari, 2020 - door errer backdrops

Wanneer je op vakantie bent in Samos moet je zeker een bezoek brengen aan Samos Cat Rescue. En al helemaal als je dierenliefhebber bent en van katten houdt zoals wij. Want een middag katten knuffelen in de tuin is ontzettend leuk. Daarnaast kun je iets leuks combineren met iets nuttigs, namelijk doneren. Deze stichting is namelijk compleet afhankelijk van donaties en de vrijwilligers zijn niet in staat de zwerfkatten op Samos te helpen zonder deze hulp. Bovendien geeft een bezoek aan deze kattenopvang enorm veel meerwaarde aan je vakantie.

De kattentuin, Samos Cat Rescue, Samos, Griekenland
De kattentuin

Het team Samos Cat Rescue

Samos Cat Rescue is een samenwerking tussen Griekenland (Greek Cat Rescue), Duitsland (Samos Katzenhilfe) en Nederland (Stichting Cat Rescue Samos). Het team bestaat uit verschillende nationaliteiten en iedereen verzet werk op vrijwillige basis. Het werk bestaat onder andere uit de opvang draaiende houden, het voeden en ondersteunen van de zwerfkatten op Samos. Ze werken daarbij ook nauw samen met de plaatselijke autoriteiten, bedrijven en dierenartsen. De kattenopvang bestaat sinds 2012.

Kattentuin Samos Cat Rescue, Samos, Griekenland
Kattentuin Samos Cat Rescue

4 doelen van Samos Cat Rescue

1. Samos Cat Rescue: Sterilisatie straatkatten

Op Samos zwerven enorm veel katten en dit hoort van oudsher ook bij Griekenland. Ze zoeken naar voedsel bij afval of zwerven rond bij restaurants. Er is geen enkele medische verzorging en niemand die ervoor verantwoordelijk is. Sterilisatie is hun hoofddoel en is enorm belangrijk. Het steriliseren moet zorgen voor een gezonde en gecontroleerde populatie en uiteindelijk een beter leven voor de katten.

Een vrouwelijke kat en haar nakomelingen kunnen maar liefst zo’n 5000 katten voortbrengen in 4 jaar. Dat zijn enorm aantallen waar drastisch iets aan gedaan moet worden. Alleen al in 2019 heeft deze stichting ruim 800 Straatkatten kunnen steriliseren. Alles is erop gericht om de populatie onder controle te houden, maar liefst nog te verkleinen.

De straatkatten, zowel man als vrouw worden gevangen, gesteriliseerd en teruggezet op de plaats waar ze vandaan komen. Dat is heel belangrijk, omdat de katten deze omgeving kennen. Een gesteriliseerde kat kun je herkennen aan de ‘knip’ van het linkeroor, wat overigens ook een internationaal teken is. Tijdens de sterilisatie wordt er een puntje verwijdert. Zo zijn de katten herkenbaar en daardoor worden ze niet opnieuw gevangen. Uiteraard worden de operaties verricht door erkende dierenartsen, vaak op vrijwillige basis.

2. Samos Cat Rescue: Medische verzorging

Als tweede zorgen de vrijwilligers voor noodzakelijke medische behandeling van gewonde of zieke straatkatten. En indien nodig worden katten opgevangen in de opvang. Veel katten zijn verzwakt, ziek of gewond en ze proberen zoveel mogelijk katten te helpen. In de opvang bieden ze ook zorg aan geredde katten die langdurig ziek zijn.

3. Samos Cat Rescue: Voeren zwerfkatten

Op zoveel mogelijk plekken proberen de vrijwilligers van Samos Cat Rescue straatkatten te voeden in de winter. Van mei tot en met oktober zijn er veel toeristen op het eiland en hotels en winkels zijn open. Vaak voeren de toeristen de katten, zo hadden wij ook altijd kattenvoer bij ons als we op pad gingen.

De straatkatten kunnen in de zomer gemakkelijk aan eten en drinken komen, maar in de winter is het moeilijk voor ze om te overleven. Daarom worden de straatkatten zoveel mogelijk gevoerd op ‘voedingsstations’. Deze zijn niet officieel omdat er triest genoeg kans is op vergiftiging door toedoen van mensen, want zeker niet alle Grieken houden van zwerfkatten.

4. Samos Cat Rescue: Adoptie

Adoptie van katten naar een nieuw huisje op Samos of elders in Europa is ook een doel van de organisatie. Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Griekse kat, hou dan de website en facebook van Samos Cat Rescue in de gaten. De kat is dan minimaal 4 maanden oud, heeft een dierenpaspoort en is bovendien op gezondheid gecheckt.

Verder hebben ze een opvang waar katten zitten die niet meer terug kunnen naar het leven op straat dat ze ervoor hadden. Dit zijn meestal katten die medisch behandeld zijn en zichzelf niet meer kunnen redden. Ten slotte informeren ze de lokale bevolking over hoe de katten te verzorgen en proberen ze samen te werken met lokale overheden.

Samos Cat Rescue, Samos, Griekenland
Samos Cat Rescue
Samos Cat Rescue, Samos, Griekenland
Samos Cat Rescue
Katten knuffelen in de tuin, Samos, Griekenland
Katten knuffelen in de tuin

Lokale bevolking

Tijdens onze trip op Samos zagen we veel straatkatten en eerlijk gezegd vonden we dat heel moeilijk om te zien. Vele zagen er slecht uit of hadden honger. We voelden ons machteloos en vonden het moeilijk te concluderen dat ze geen liefdevol huisje hebben.

Ook hebben enkele locals hierover gesproken en hoe zij het zwerfkatten probleem op Samos zien. Grieken kijken met een ander oog naar katten dan dat wij dat hier in Nederland doen. Er zijn Grieken die katten als ongedierte zien en de hoteleigenaar die ik sprak vergeleek ze zelfs met ratten. Vaak hebben ze voor hen alleen een functie en dat is muizen en ratten vangen, meer niet.

Straatkatjes in Kambos, Samos, Griekenland
Straatkatjes in Kambos
Zwerfkat in Kokkari, Samos, Griekenland
Zwerfkat in Kokkari

Katten knuffelen bij Samos Cat Rescue

Een golf van liefde

Wij zijn enorme dierenliefhebbers en in het bijzonder katten. We hebben thuis zelf een kat waar we ontzettend van houden. Van tevoren wisten we dat een bezoek aan Samos Cat Rescue niet kon ontbreken. De kattenopvang is goed te vinden en staat goed aangegeven. Ook kun je er parkeren en werden we hartelijk welkom geheten door Mike, de hoofd vrijwilliger uit Engeland die sinds 2004 op het eiland woont. Hij vertelde ons uitgebreid wie hij was en wat ze daar allemaal doen.

Voordat we de opvang bezochten hadden we zo’n 40 blikjes blikvoer gekocht en ter plekke hebben we uiteraard een donatie in geld gegeven. Vervolgens hebben we daar de middag rond kunnen lopen en gepraat met Nederlandse vrijwilligers die daar op dat moment aan het werk waren. Direct bij binnenkomst kregen we een warm gevoel, zoveel lieve katten bij elkaar. En allemaal geven ze je een kopje, willen ze bij je op schoot liggen en willen ze gewoon geaaid worden.

Confronterend

De opvang heeft een opnamemogelijkheid voor zieke dieren en een grote tuin waar de geredde zwerfkatten op krachten kunnen komen. In de tuin is het heerlijk vertoeven en er zijn meerdere plekjes waar je kunt gaan zitten. We zagen katten die aan het herstellen waren, katten met snotneusjes, katten zonder staart of oog. Het was mooi om ze te kunnen knuffelen maar tegelijkertijd werden we er een beetje verdrietig van. Want juist hier zie je goed hoe hard het leven kan zijn voor een straatkat.

Het bezoek was enorm confronterend, meer dan we van tevoren dachten. Wij hebben diep respect voor de vrijwilligers die zich dag en nacht inzetten voor de dieren.

Kat met knip in het oor bij Samos Cat Rescue, Samos, Griekenland
Kat met knip in het oor
Zwerfkat met één oog bij Samos Cat Rescue, Samos, Griekenland
Zwerfkat met één oog
Zieke straatkat bij Samos cat shelter, Samos, Griekenland
Zieke straatkat

3 dingen die je kunt doen voor Samos Cat Rescue

  1. Je hoeft natuurlijk niet op Samos te zijn om de leefomstandigheden van de straatkatten te verbeteren. Aangezien de stichting werkt met onbetaalde vrijwilligers en volledig afhankelijk is van donaties is elke gift enorm welkom! Kijk even op de website hoe je kunt doneren.
  2. Daarnaast zoekt Samos Cat Rescue altijd vrijwilligers en vlucht begeleiders die adoptie katten meenemen naar hun nieuwe ‘forever home’. Toen wij de stichting bezochten hebben we met twee Nederlandse vrijwilligsters gesproken die daar een week hielpen. Je bent niets verplicht, je mag zelf weten hoeveel uren je helpt en alle hulp is welkom.
  3. Ook heeft de kattenopvang altijd medicijnen, voedsel en overige producten zoals mandjes, dekens en speelgoed nodig. Stuur ze een email als je iets wilt doneren. Ze hebben namelijk een regeling met Zooplus waardoor je artikelen met bonus kunt aanschaffen. Ook hebben ze gesponsord transport naar Griekenland.
Katten knuffelen bij Samos Cat Rescue, Samos, Griekenland
Katten knuffelen bij Samos Cat Rescue

Wat kun je doen als je in Samos bent?

  • Voer (en geef water!) de straatkatten niet bij een restaurant maar op een afgelegen plaats.
  • Let op tijdens het autorijden! Katten steken uit het niets de weg over.
  • Als je een zieke of gewonde kat vindt, zoek dan hulp bij een dierenarts.
  • Als je kleine kittens ziet neem ze dan niet direct mee, de moeder kan namelijk op pad zijn. Controleer meerdere keren of de moeder is teruggekeerd en raak de kittens ook niet aan.
  • Ook op Samos kunnen katten eigenaren hebben. Neem ze niet zomaar mee! Je mag ze aandacht geven of voeren.

Bezoekje brengen aan Samos Cat Rescue?

Samos Cat Rescue ligt vlakbij het vliegveld bij Pythagorion en staat duidelijk aangegeven met een bord langs de weg. Je kunt ze bezoeken van 15:00 tot 18:00, maar als je in de herfst of winter op Samos bent moet je even contact met ze opnemen of je langs kunt komen. Ook kun je even een bericht sturen via hun facebook pagina.

Samos Cat Rescue, Samos, Griekenland
Samos Cat Rescue

maandag februari 3, 2020