Lees ons artikel

15 voordelen van veganisme

zondag 2 augustus, 2020 - door errer backdrops

Iedereen kent wel de bekende voordelen van veganisme zoals gezondheid, het besparen van dierenlevens, een schoner milieu en het positief bijdragen aan het klimaatprobleem. Ook ken je vast wel de minder bekende voordelen zoals dat een plantaardig dieet je kan helpen met afvallen of dat je bloedsuikerspiegel sterk omlaag gebracht kan worden. Een ander leuk voordeel is ook dat je enorm veel leert over voeding, bereidingen en ingrediënten. Wat bij ons persoonlijk echt opvalt is dat we sinds we enkel plantaardig eten zoveel meer energie hebben en dat ik minder last van mijn gewrichten heb. Kortom, de lijst van voordelen is echt eindeloos. Tijdens het lunchen kwamen we nog op een aantal andere, soms grappige voordelen van plantaardig eten. Hieronder ons lijstje van 15 voordeeltjes die je zo even meepakt.

15 grappige voordelen veganisme

 1. Ken jij ook die houders met verschillende kleuren snijplanken? Met daarin meerdere snijplanken voor vlees, gevogelte, vis en groenten? Je raadt vast al welke je niet meer nodig hebt wanneer je veganistisch eet. Geen gedoe meer met kruisbesmetting als je aan het koken bent en als planteneter heb je nu aan één snijplank genoeg. Handig als je minimalist bent toch?
 2. Herken je het probleem van het gaar worden van vlees en kip op de barbecue? Vaak zijn mensen onzeker of de kip aan de prikker wel helemaal gaar is aan de binnenkant. Voor de zekerheid wordt de kip er maar langer op gehouden, maar intussen zijn de uien en de paprika zwartgeblakerd. Voor vegans is dit probleem verleden tijd.
 3. Over barbecue gesproken, misschien herken je ook wel het probleem van het spatterende spektakel wanneer je er gemarineerde speklapjes op legt. Het vuur dat vet doet laten branden. En wat dacht je van de jaarlijkse gourmet tijdens kerst? Ook hier is het rondspattende vet verleden tijd! Oh en de laatste niet-vegan barbecue irritatie. De ‘’let je op dat je de rauwe kip niet naast de ananas legt?’’. Voordelen van veganisme alom.
 4. Nooit heb ik een biefstuk gegeten, maar mijn lieve vriend af en toe wel. Naast het gruwelende idee van een bloederig stukje koe moest er bij het bakken ervan perfect getimed worden wanneer deze de juiste gaar/rauw verhouding had. Niet meer nodig.
 5. Wij zijn blij dat we minder kans hebben op een voedselvergiftiging door verkeerde bereiding of misschien wel zelfs het krijgen van een enge ziekte door het eten van dieren wat trouwens misschien wel de oorzaak is van het corona virus! Want ziek worden en overmatig boven de wc hangen gebeurt aanzienlijk minder snel wanneer je alleen plantjes eet. Minder ziek worden als veganist, check.
 6. Hierop aanhakende voordeel nummer 6. Als veganist kun je ook veel gemakkelijker streetfood eten op vakantie. Want ik denk dat ook jij ooit wel eens ziek bent geworden tijdens een mooie reis waardoor je enkele dagen op bed moest doorbrengen met grote tegenzin! Ik wel in ieder geval. Gamba’s in Mauritius waren de oorzaak voor mij en bij Remco heeft kip roet in het eten gegooid tijdens zijn vakantie in Jakarta.
Scrambled ''egg'' van ackee in Kingston, Jamaica
Scrambled ”egg” van ackee in Kingston, Jamaica
 1. Ga je wel eens uit eten? En heb je vaak last van keuzestress? Dit probleem kun je ook elimineren, want veel keus is er nog steeds niet voor vegetariërs en veganisten tenzij je naar een veganistisch restaurant gaat natuurlijk.
 2. Iedereen weet dat je uit je mond stinkt als je rookt. Maar wel eens gedacht aan de effecten van vlees eten? Wist jij dat je lichaamsgeur onaangenamer wordt als je dieren eet? Mensen die plantaardig eten hebben een aangenamere lichaamsgeur, een heel fijn voordeel van veganist zijn toch?!
 3. Wat denk jij? Zal dit nog goed zijn? Ruik even en kijk eens naar de kleur? Na drie keer de verpakking omdraaien en diverse keren je neus er tegenaan gehouden te hebben weet je het nog niet zeker. Als je plantaardig eet hoef je je minder druk te maken om houdbaarheidsdatums en producten die wel eens over datum kunnen zijn. Want een strenger beleid is noodzakelijk wat betreft het weggooien van vlees, vis, zuivelproducten en voedingsmiddelen met ei.
 4. Jarenlang was de kaasschaaf één van de meest gebruikte hulpmiddelen uit onze besteklade. Het snijden van plakjes ging niet altijd zonder gevaar, net als het afsnijden van de harde korsten van een stuk kaas. Een irritant klusje wat niet meer hoeft. De kaasschaaf is verbannen naar de kringloopwinkel, dat zorgt weer voor meer ruimte in onze besteklade.

‘’Plantaardig eten kan ons niet hip genoeg zijn!’’

 1. Over geuren gesproken. Heb je wel eens vis gebakken? Dan weet je dat gebakken-vis-geur nog best wel lang in je huis blijft hangen. Onder vegans bevinden zich nooit viswijven!
 2. Veel vlees aten we niet, maar ik vond de bakjes met daarin zo’n maandverband-achtig velletje onderin het bakje zo viezig. Deze bloedige verpakkingen zijn toch echt onaangenaam en daardoor ook lastiger te scheiden voor het afval.
 3. Wel eens over het schoonmaken van het fornuis en je mooie omliggende witte betegelde muurtjes gedacht? Het bakken van een speklap, stukje zalm, biefstuk gaat echt niet zonder gespetter en een hoop schoonmaakwerk achteraf.
 4. Een ander leuke bijkomstigheid als je het vliegtuig neemt voor een verre reis. Je krijgt als veganistische eter als allereerste het vliegtuigmaaltje voorgeschoteld. Leuk toch als je enorme honger hebt? Tijdens onze laatste reis naar Jamaica keek menig reiziger ons jaloersmakend aan. De bijkomende voordelen van veganisme zijn zo gek nog niet.
 5. Als laatste een leuk feitje maar eigenlijk echt totaal onbelangrijk. Tenminste, voor ons wel. Gefeliciteerd, je bent enorm hip en loopt voor op alle trends! En normaal zou ik zeggen, wat maken mij trends nou uit joh. Maar plantaardig eten kan ons natuurlijk niet hip genoeg zijn!! Want als daarmee uiteindelijk minder dieren misbruikt en gedood worden is het doel behaald!

zondag augustus 2, 2020